peletrūnas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „peletrūnas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „peletrūnas“.
Šį augalą vadina aukso gysla organizmui: ragina naudoti dažniau
Peletrūnas, estragonas, vaistinis kietis – tai tas pats prieskoninis ir vaistinis augalas. Peletrūnas žinomas daugeliu vardų, nors Lietuvoje nėra labai populiarus prieskonis. Tradiciškai peletrūnas daugiausiai būdavo auginamas Žemaitijoje, kur juo būdavo gardinami įvairūs patiekalai.
Iš ten paplito po visą Lietuvą, tačiau taip ir neišsikovojo didelio populiarumo. Peletrūnas – ypatingo dėmesio ir priežiūros nereikalaujantis žolinis augalas.
Receptas. Pievagrybių sriuba su peletrūnu
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 0.5 vieneto svogūnų 350 gramų pievagrybių 70 mililitrų grietinėlės šiek tiek druskos 25 gramai sviesto 400 mililitrų sultinio (daržovių) 1 valgomasis šaukštas peletrūno Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Puode ištirpiname pusę nurodyto sviesto kiekio, sudedame susmulkintą svogūną ir pakepiname apie 10 minučių.
Receptas. Kiaušinių plaktienė su žolelėmis ir rūgpieniu
INGREDIENTAI: 10 gramų bazilikų 1 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 10 gramų peletrūno šiek tiek krapų (smulkinti) 20 gramų svogūnų (laiškai) 2 vienetai kiaušinių 100 gramų rūgpienio 1.5 gramo druskos 10 gramų sviesto (naminis, lydytas) PARUOŠIMO BŪDAS: Du kiaušinius išplakti su smulkiai sukapotais svogūnlaiškiais, bazilikais, peletrūnais, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Receptas. Vištienos maltinukai
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų 4 vienetai vištiena (ketvirčiai) 1 vienetas kiaušinių 2 valgomieji šaukštai manų kruopų šiek tiek druskos šiek tiek peletrūno šiek tiek krapų Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Vištienos ketvirčių mėsą atskiriame nuo kaulo ir odos. Atskirtą mėsą sumalame ir darome faršą: įmušame kiaušinį, pagardiname prieskoniais: druska, pipirais, SANTA MARIA peletrūnais ir krapais. Įdedame manų kruopų.
Receptas. Omletas su prieskoniniais žalumynais
INGREDIENTAI: šiek tiek peletrūno šiek tiek krapų šiek tiek petražolių šiek tiek svogūnų (laiškai) 5 vienetai kiaušinių šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Sunki keptuvė uždedama ant nedidelės ugnies ir smarkiai įkaitinama. Kiaušiniai šakute gerai išplakami, kad paviršiuje atsirastų truputį putų, ir staigiai supilami į įkaitintą keptuvę (ji ištrinama trupučiu sviesto). Kad omletas neprisviltų, keptuvė keletą kartų sukrečiama.
Receptas. Robertos marinuoti patisonai
INGREDIENTAI: 3 valgomieji šaukštai cukraus 2 česnakų 4 vienetai gvazdikėlių 1 vienetas peletrūno (šakelė) 1 vienetas petražolių (šakelė) 1.5 stiklinės acto 3 litrai vandens 3 valgomieji šaukštai druskos 11 vienetų kvapiųjų pipirų šiek tiek patisonų PARUOŠIMO BŪDAS: Marinuoti labiausiai tinka jauni 4–7 cm skersmens patisonai. Patisonus nuplaukite ir plikykite verdančiame vandenyje 1–2 min.
Receptas. Kepti moliūgai marinate
INGREDIENTAI: šiek tiek juozažolių šiek tiek peletrūno 600 gramų moliūgų 2 vienetai kiaušinių 2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų šiek tiek druskos 0.5 stiklinės aliejaus 2 valgomieji šaukštai grietinės šiek tiek pankolių PARUOŠIMO BŪDAS: Marinatui papildomai reikės: stiklinė vandens, 2 gvazdikėliai, pusė morkos, svogūnas, druskos, citrinos rūgšties.
Receptas. Kepta vištiena
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų 3 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų 5 vienetai vištiena (ketvirčiai) šiek tiek druskos šiek tiek džiovintų bazilikų šiek tiek peletrūno Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Vištienos ketvirčius supjaustoma į norimus gabaliukus, nuplauname ir nudžioviname.
Receptas. Pietų Afrikos patiekalas iš jautienos faršo
INGREDIENTAI: 2 arbatiniai šaukšteliai čiobrelių 2 valgomieji šaukštai peletrūno 2 vienetai laurų lapų (užpilui) 50 mililitrų migdolų (pasmulkinti) 1 vienetas obuolių 1 vienetas svogūnų 400 gramų jautienos faršo 2 vienetai kiaušinių (užpilui) 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 50 mililitrų džiūvesėlių 100 mililitrų pieno 300 mililitrų pieno (užpilui) 1.5 arbatinio šaukštelio druskos 2 valgomieji šaukštai kario PARUOŠ...
Receptas. Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai
INGREDIENTAI: šiek tiek agurkų 3 valgomieji šaukštai cukraus 1 vienetas peletrūno (šakelė) 1 vienetas krapų (šakelė) 2 vienetai laurų lapų (lapeliai) 120 mililitrų acto 1 litras vandens 1 valgomasis šaukštas druskos 10 vienetų kvapiųjų pipirų PARUOŠIMO BŪDAS: Marinato litrui reiks tiek komponentų, kiek nurodyta. Jei konservuosite didesniuose stiklainiuose, atitinkamai reiks ir daugiau skysčio bei prieskonių.
REKLAMA
REKLAMA
Receptas. Agurkų salotos amerikietiškai
INGREDIENTAI: 2 vienetai agurkų 1 arbatinis šaukštelis peletrūno (smulkintas) 1 vienetas paprikų 100 gramų majonezo šiek tiek druskos 1 arbatinis šaukštelis garstyčių padažo PARUOŠIMO BŪDAS: Agurkai nulupami, išėmus sėklas supjaustomi nedideliais kubeliais ir apviriiiami pasūdytame vandenyje (jie turi likti kieti), po to gerai nusausinami. 30 min. prieš paduodant, apipilami su garstyčiomis ir peletrūno lapeliais sumaišytu majonezu.
Receptas. Šparagai svieste su peletrūnais
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto citrinų (žievelė, tarkuota) šiek tiek juodųjų pipirų 2 valgomieji šaukštai peletrūno (smulkintas) 1 valgomasis šaukštas petražolių (smulkintos) šiek tiek druskos 50 gramų sviesto 500 gramų šparagų PARUOŠIMO BŪDAS: Nupjaustykite sumedėjusius šparagų galus. Suriškite šparagus į keturis vienodo dydžio ryšulėlius. Sudėkite ryšulėlius į didelį troškintuvą su verdančiu vandeniu. Uždenkite ir troškinkite 6-8 min.
Receptas. Armėniškai keptas upėtakis
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų 1 valgomasis šaukštas peletrūno (smulkintas) 1 valgomasis šaukštas petražolių (smulkintos) 4 vienetai kiaušinių 1 vienetas kiaušinių (keptas) 600 gramų upėtakių šiek tiek druskos 60 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Upėtakiai nuvalomi, nuplaunami, išdarinėjami ir suplojami. Nukerpami nugaros pelekai.
Receptas. Paukštiena
INGREDIENTAI: 2 valgomieji šaukštai cukraus 3 česnakų 1 sauja peletrūno 3 vienetai svogūnų (raudoni) 400 mililitrų baltojo vyno (sausas) 1/4 stiklinės druskos 1 kilogramas vištienos kulšelių PARUOŠIMO BŪDAS: Nuplaukite viščiukų blauzdeles ir sudėję į didelį dubenį užpilkite vyno, druskos, cukraus, susmulkinto svogūno, česnako bei peletrūno marinatu. Palikite vištieną bent nakčiai pasimarinuoti.
Receptas. Jautienos kepsnys
INGREDIENTAI: 3 česnakų 2 vienetai rozmarino (šakelės) 600 gramų jautienos 1 arbatinis šaukštelis druskos 4 valgomieji šaukštai aliejaus šiek tiek peletrūno šiek tiek žolelių ir česnakų mišinio Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Susmulkiname česnaką ir rozmariną. Jautieną įtriname pirmiausiai druska, o po to česnaku, rozmarinu, SANTA MARIA žolelių ir česnakų mišiniu bei peletrūnu. Apipilame jautieną citrinos sultimis ir aliejumi.
Receptas. Paelja
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų 0.5 valgomojo šaukšto peletrūno (smulkintas) 3 vienetai paprikų 2 vienetai pomidorų pastos 2 stiklinės ryžių 2 vienetai svogūnų 0.5 valgomojo šaukšto šalavijų (lapeliai, smulkinti) 2 valgomieji šaukštai žirnių (virti) 200 gramų kiaulienos 80 gramų kiaulės lašinių 0.5 vieneto vištiena 200 gramų veršienos 300 gramų veršienos (kaulai) šiek tiek druskos 4 valgomieji šaukštai aliejaus ...
Receptas. Virtų bulvių cepelinai su varške
INGREDIENTAI: 200 gramų krakmolo 2 kilogramai bulvių (virtos(su lupenomis) ) 3 vienetai kiaušinių 0.5 kilogramo varškės (arba varškės sūris) 100 mililitrų vandens ( (karštas)) šiek tiek druskos šiek tiek peletrūno (džiovintas arba švieias) šiek tiek grietinės Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Bulves švariai nuplauti ir išvirti.Ataušinti,nulupti ir sumalti.Geriau ,kai išverda ir pastovi ilgiau.
Receptas. Makaronai su baklažanais ir vištiena
INGREDIENTAI: 1 vienetas baklažanų šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas morkų 1 vienetas paprikų 400 gramų vištos filė 150 gramų makaronų šiek tiek druskos šiek tiek peletrūno šiek tiek provanso žolelių Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Veršiena prancūziškai "Duroc"
INGREDIENTAI: 4 česnakų šiek tiek čiobrelių šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek peletrūno šiek tiek petražolių 800 gramų pomidorų pastos (be odelių) šiek tiek rozmarino 40 gramų svogūnų 1 kilogramas veršienos 80 gramų kvietinių miltų 100 mililitrų baltojo vyno (sausas) šiek tiek druskos 140 gramų sviesto 400 mililitrų sultinio (veršienos) 50 mililitrų konjako 250 gramų grybų (šampinjonai) PARUOŠIMO BŪDAS: Veršie...
Receptas. Virtas karpis
INGREDIENTAI: 4 vienetai bulvių (virtos) 1 vienetas citrinų (griežinėlis) šiek tiek čiobrelių 3 vienetai juodųjų pipirų šiek tiek peletrūno 1 vienetas laurų lapų (lapelis) 1 vienetas morkų 1 vienetas petražolių 1 vienetas porų 1 vienetas salierų 1 vienetas svogūnų 1 kilogramas karpių šiek tiek druskos 100 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Išvalytas karpis įtrinamas druska, sumaišyta su maltais prieskoniais, dedamas į puodą ...
Receptas. Kaimiškas bulvinis ragelis su vištienos įdaru
INGREDIENTAI: 140 gramų bulvių šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek peletrūno (džiovintas) 10 gramų svogūnų 40 gramų vištos filė 1/4 vieneto kiaušinių 10 gramų kvietinių miltų šiek tiek džiūvesėlių (malti) šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus ((kepimui)) šiek tiek daržovių (prieskoninės) PARUOŠIMO BŪDAS: Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 1 porcija.
Receptas. Keptas viščiukas su peletrūnu
INGREDIENTAI: 1 kilogramas bulvių 6 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 sauja kedro riešutų 1 valgomasis šaukštas medaus 3 valgomieji šaukštai paprikų (rūkyta, milteliai) šiek tiek petražolių (smulkintos) 700 gramų vištiena 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos 1 arbatinis šaukštelis kvapiųjų pipirų (šviežiai malti) 1 arbatinis šaukštelis peletrūno Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Kreminė artišokų sriuba
INGREDIENTAI: 340 gramų artišokų (šerdys) šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek krapų (smulkinti) 1/4 stiklinės ryžių 1 vienetas svogūnų 1 stiklinė grietinėlės šiek tiek druskos šiek tiek grietinės 600 mililitrų sultinio (daržovių) šiek tiek čili pipirų 1 arbatinis šaukštelis peletrūno Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Kalakutienos troškinys su prievagrybių lečio
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto citrinų 200 gramų ryžių 1 vienetas svogūnų 0.5 stiklinės alyvuogių aliejaus 400 gramų pievagrybių (lečio) šiek tiek druskos 0.5 vieneto kalakutienos krūtinėlių šiek tiek citrinpipirių šiek tiek džiovintų bazilikų šiek tiek peletrūno šiek tiek laurų lapų Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Šalta sriuba su pomidorų sultimis
INGREDIENTAI: šiek tiek peletrūno (lapai) 1 valgomasis šaukštas krakmolo 1 vienetas svogūnų 840 mililitrų pomidorų sulčių 100 mililitrų pomidorų padažo 1 valgomasis šaukštas grietinės šiek tiek raudonųjų pipirų (malti) PARUOŠIMO BŪDAS: Pomidorų sultis sumaišyti su krakmolu, maišant užvirinti, kad krakmolas sutirštėtų. Atvėsinti. Svogūną smulkiai sutarkuoti ir sudėti į pomidorų masę kartu su citrinos sultimis, padažu ir pipirais.
Receptas. Aštrūs sūdyti agurkai
INGREDIENTAI: 5 kilogramai agurkų 3 vienetai česnakų (skiltelės) 10 vienetų peletrūno (lapeliais) 50 gramų krapų 30 gramų krienų (šaknis) 1 valgomasis šaukštas mairūnų 4 litrai vandens 250 gramų druskos 1 vienetas čili pipirų PARUOŠIMO BŪDAS: Atrinkite nedidelius agurkus, juos nuplaukite ir nuvalykite, sudėkite į emaliuotą ar platmasinį indą sluoksniuodami su išvardintais prieskoniais. Čili pipirą supjaustykite smulkiau ir užberkite ant agurkų.
Receptas. Virtiniai su varške, pagardinta peletrūnu
INGREDIENTAI: Tešlai: 1 vienetas kiaušinių šiek tiek druskos 1 stiklinė vandens 2 stiklinės miltai Įdarui: 0.5 kilogramo varškės (arba varškės sūris) šiek tiek druskos šiek tiek peletrūno (šviežias) šiek tiek grietinės Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Iš nurodytų produktų išminkyti tešlą, iškočioti lakštą, pasidaryti norimo dydžio skritulius.
Receptas. Padažas „Žaluma“
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 valgomasis šaukštas peletrūno 0.5 saujos krapų 1 sauja petražolių 3 vienetai kiaušinių (virtus) 100 mililitrų majonezo 2 valgomieji šaukštai jogurto (natūralus) šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas garstyčių padažo 2 saujos svogūnų laiškų PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūnų laiškus, petražoles ir krapus susmulkinti.
Receptas. Sūdyti pomidorai
INGREDIENTAI: 3 vienetai česnakų (skiltelės) šiek tiek peletrūno 50 gramų krienų (šaknis) 50 gramų petražolių 2 kilogramai pomidorų pastos 4 litrai vandens 250 gramų druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Atrinkite nedidelius, dar neprinokusius, žalius pomidorus, juos nuplaukite ir nuvalykite, sudėkite į emaliuotą ar platmasinį indą sluoksniuodami su išvardintais prieskoniais.
Receptas. Jautienos pjausnys
INGREDIENTAI: 1 arbatinis šaukštelis bazilikų 1 arbatinis šaukštelis česnakų (malti arba švieži-sutrinti, lygus) 0.5 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų (šviežiai malti) 2 vienetai paprikų (saldžioji) 600 gramų jautienos 5 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 1 vienetas cukinijos 0.5 arbatinio šaukštelio peletrūno 0.5 arbatinio šaukštelio raudonėlių Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Kololik - sriuba su mėsos kukuliais
INGREDIENTAI: 10 vienetų juodųjų pipirų (grūdeliai) šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 4 valgomieji šaukštai peletrūno (smulkintas) 0.5 saujos petražolių 0.5 stiklinės ryžių 2 vienetai svogūnų 2 vienetai kiaušinių šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas sviesto 6 stiklinės sultinio 350 gramų avienos PARUOŠIMO BŪDAS: Avieną du kartus permalti.
Receptas. Čachochbilis
INGREDIENTAI: 0.5 valgomojo šaukšto kalendrų (smulkinta) 0.5 valgomojo šaukšto peletrūno (smulkintas) 1 valgomasis šaukštas petražolių (smulkintos) 400 gramų svogūnų 1 kilogramas antienos (ar kitas laukinis paukštis) 0.5 stiklinės baltojo vyno 80 gramų pomidorų padažo šiek tiek druskos 80 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošta paukštiena supjaustoma porcijomis (su kaulais), pasūdoma ir, pridėjus sviesto, svogūnų ir pomidorų padažo, ištroškinama...
Prieskoninių žolelių žinynas: kur ir kaip naudoti maiste, kad nedingtų nauda?
Prieskoninės žolelės praturtina ne tik kasdieninį maistą, pagerina skonį, bet ir lengvina virškinimą, gydo ir net apsaugo maistą nuo įvairių parazitų dauginimosi. Žolelių nauda labai įvairi, tačiau jas būtina rinktis pagal poreikį ir naudoti maiste taip, kad nedingtų naudingosios savybės. Dietologė Eglė Šinkevičiūtė pabrėžia, jog kiekvienas privalo susipažinti su prieskoninių žolelių savybėmis, mat netinkamai naudojamos gali tik pakenkti sveikatai.