kiaušiniai
Kiaušiniai
Tai vienas iš labiausiai paplitusių ir universaliausių maisto produktų visame pasaulyje, dažniausiai gaunami iš vištų, tačiau valgomi ir kitų paukščių, pavyzdžiui, ančių, žąsų, ir putpelių, kiaušiniai. Jie yra vertinami dėl savo mitybos vertės, turtingi baltymų, vitaminų, mineralų ir riebalų rūgščių. Jie taip pat turi simbolinę reikšmę kai kuriuose kultūriniuose ir religiniuose papročiuose, pavyzdžiui, per Velykas, kai kiaušiniai dažomi ir naudojami kaip atgimimo simbolis.
Taip dažytus kiaušinius vadina žėrinčiais it iš kosmoso: išbandykite šiemet
Norėdami kiaušinius dažyti natūraliu būdų galite išbandyti dažyti kiaušinius su raudonuoju vynu. Rezultatas – kerintis, jie žėri lyg iš kosmoso. Jie tokie gražūs! Viskas labai paprasta ir nereikalauja daug pastangų, tik šiek tiek laiko.
Vynas nudažo kiaušinius gražia violetine spalva ir suteikia jiems gražų blizgumą, jie būna žėrintys ir dailios spalvos.
Geriausia dažymui rinktis kiaušinius baltu lukštu, tuomet rezultatas kaskart pavyks.
Atsakė, kokių kiaušinių kainų tikėtis per Velykas: „Kam mažinti, jeigu ir taip žmonės perka?“
Nuolatinis maisto kainų augimas verčia nerimauti vis daugiau lietuvių, o pastoviai į viršų kylanti kainų kreivė klausti – kas toliau? Artėjant Velykoms matomas kiaušinių kainų augimas. Konkurencijos taryba teigia, kad su su tokia maisto produktų kainų kilimo tendencija susiduria ne tik Lietuvos, bet ir kitų valstybių vartotojai, todėl tai nėra vien specifinė mūsų šalies problema.
Jokiu būdu nedažykite kiaušinių šiais dažais: galite pakenkti sveikatai
Dažant kiaušinius Velykų laikotarpiu ar tiesiog norint suteikti jiems spalvų, daugelis žmonių naudoja įvairius būdus ir medžiagas – nuo maistinių dažų iki kosmetikos priemonių.
Šią kiaušinių virimo gudrybę užsirašykite prieš Velykas: lupsis lengvai kaip niekada
Virtuvės entuziastai nuolat ieško būdų, kaip palengvinti kasdienius maisto ruošos darbus. Šį kartą gurmanas ir vlogeris Kenji Lopez-Alt pasidalijo patarimu, kuris padės lengviau nulupti virtus kiaušinius.
Jei ir jūs susiduriate su problema, kai lukštas prilimpa prie baltymo ir kiaušinis sueižėja į smulkias daleles, šis metodas gali tapti tikru išsigelbėjimu.
Šie įdaryti kiaušiniai puikiai tiks Velykų stalui: receptą užsirašykite jau dabar
„Šventinio Velykų stalo patiekalas – gardūs įdaryti kiaušiniai. Šis receptas tiks ir po Velykų, kai lieka kiaušinių, o valgyti įprastai jų jau nebesinori“, – sako tinklaraštininkė Rasa.
Reikės: Kiaušinių (kietai virtų) – 8 vnt.; Rūkytos šoninės plonai pjaustytų juostelių (pakepintų) – 4–5vnt.; Marinuotų mažų agurkėlių – 2 vnt.; Majonezo – 1/4 puodelio(1 puodelis 240 ml); geltonųjų garstyčių – 1/2 arb.šaukštelio; Marinuotų agurkėlių skysčio – 2 arb.
Šie kosminio grožio margučiai taps Velykų stalo pažiba: išbandykite jau šiemet
Ieškote idėjų, kaip per šv. Velykas marginti kiaušinius? Išeitį siūlo TV3 žiniasklaidos grupės rengiamos laidos „La maistas. Iššūkis“ komanda. Jau šį sekmadienį išvysite originalias kiaušinių marginimo idėjas, kurios padės jums apsispręsti, kaip papuošti šventinį stalą. Viena tokių – šie spalvoti margučiai su soda.
Jokiu būdu neišmeskite kiaušinių dėžučių: nustebsite, kur pravers
Kiaušinių dėžutės – tai vienas iš tų pakuočių tipų, kurie dažniausiai atsiduria šiukšlių konteineryje vos tik atlikę savo pirminę funkciją. Dauguma jų gaminamos iš perdirbto popieriaus, kartono ar plastiko, todėl gali būti ne tik rūšiuojamos, bet ir panaudojamos pakartotinai. Dėl savo lengvos, bet tvirtos struktūros jos tinka įvairioms kūrybinėms veikloms, sodininkystei ar net buityje.
Kainos prekybos tinkluose: prekė ta pati, bet 2 kartus brangesnė?
Nors atlyginimai Lietuvoje kasmet kyla, gyventojai skundžiasi, kad kainos kyla greičiau. Užėję į parduotuves žmonės piktinasi toliau brangstančiu maistu, o prieš Velykas ypač stebina šokoladinių kiaušinių ar zuikių kainos.
Vis tik tokių velykinių skanumynų kainas verta lyginti ne tik su Lenkija ar kitomis šalimis. Tos pačios prekės kaina net 13 eurų gali skirtis skirtinguose prekybos tinkluose Lietuvoje.
Jokiu būdu nevalgykite kiaušinių su šiais 5 produktais: įspėja prieš Velykas
Kiaušiniai – vieni maistingiausių produktų, tačiau netinkamai juos derinant su kitais maisto produktais, galima pakenkti organizmui. Pasak specialistų, kai kurie produktų deriniai gali sutrikdyti virškinimą, sukelti nuovargį, pykinimą ar net žarnyno ligas.
Nors daugelis įpratę valgyti kiaušinius įvairiais pavidalais – vienus, su mėsa ar pieno produktais, kai kurie deriniai gali būti pavojingi.
Šis skrebutis su kiaušiniene paįvairins įprastus pusryčius: užtruksite vos kelias minutes
Savaitgaliai skirti lėtiems ir maloniems pusryčiams. O dar smagiau tada, kai galime jais mėgautis namuose. TV3 laidoje „Kotrynos burtai“ kulinarė Kotryna Starkienė parodė, kaip pasigaminti vėlyvųjų pusryčių receptą – plaktą kiaušinį ant skrebučio.
REKLAMA
REKLAMA
Kiaušiniai tokie brangūs, kad amerikiečiai Velykoms dažo bulves – „The New York Times“
JAV žiniasklaidoje rašoma, kad šiais metais šalyje vištų kiaušiniai tapo tokie brangūs, kad kilo grėsmė tradicinėms Velykų šventėms ir renginiams. Žmonės puolė soc. tinkluose dalintis alternatyvų kiaušiniams receptais.
Pastebėjote žalią žiedą ant virtų kiaušinių? Štai ką jis reiškia
Kietai virti kiaušiniai – vienas paprasčiausių ir maistingiausių užkandžių. Jie puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek salotoms ar sumuštiniams pagardinti. Tačiau jei kada nors pastebėjote, kad aplink trynį susiformuoja keistas žalsvas žiedas, gali kilti klausimas – ar tokie kiaušiniai vis dar tinkami valgyti?
Šis reiškinys nėra pavojingas, tačiau jis rodo, kad kiaušinių virimo procesas buvo ne visai tinkamas.
Šefas atskleidė kitokį kiaušinienės receptą: sako, kad išeina daug skanesnė
Turbūt ne vienas susidūręs su nemalonia patirtimi, kai pusryčiams norima pasigaminti purios ir lengvos kiaušinienės, o galutiniame rezultate gauname sausą ir guminės tekstūros kiaušinienę. Kad tai nepasikartotų, šefas atskleidė kitokį kiaušinienės receptą ir sako, kad taip gaminta kaiušinienė išeina daug skanesnė.
Kiaušinienė – pagrindinis daugelio pusryčių patiekalų komponentas. Ją greitai ir lengvai paruošite ant viryklės, tačiau per ilgai kepant patiekalas gali tapti sausas.
Kiek mokėsime už kiaušinius per Velykas? Ekspertas turi neraminančių žinių
Pasirodžius žiniai, kad kiaušinių trūkumą išgyvenanti Amerika prašo Lietuvos įvertinti galimybes eksportuoti jiems kiaušinius, pasirodė ir nerimas dėl kiaušinių kainų Lietuvoje – ar tai reiškia, kad kiaušiniai brangs?
Po paukščių gripo protrūkio JAV, jų atstovybė Varšuvoje kreipėsi į Lietuvos verslininkus su prašymu eksportuoti kiaušinius į JAV.
Taip dažyti kiaušiniai taps Velykų hitu: išbandykite šiemet
Artėjant Velykoms, vis dažniau imamasi dairytis naujų ir įdomių būdų, kaip šiemet marginti kiaušinius. Šis kiaušinių dažymo būdas patiks visiems – ir mažiems, ir dideliems, o rezultatas kaskart nustebins.
JAV paprašius lietuviškų kiaušinių, ekonomistas įspėja: galime padėti tik su viena sąlyga
Kiaušinių trūkumo krizę išgyvenanti Amerika kreipėsi ir į Lietuvos verslą. Teiraujasi, ar šie galėtų eksportuoti kiaušinius į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas šią idėją vertina palankiai, tačiau ekonomistai akcentuoja, kad prekybos karo kontekste europiečiams derėtų parodyti dantis ir gerai pagalvoti prieš aprūpinant amerikiečius kiaušiniais.
Daugiau apie tai – TV3 Žinių reportaže.
Amerika prašo Lietuvos parduoti kiaušinių.
Ministras: Lietuva galėtų eksportuoti kiaušinius į JAV, bet tai sudėtinga
Žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas teigia, kad Lietuva galėtų eksportuoti kiaušinius į JAV, tačiau tai būtų sudėtinga dėl didelių kaštų.
„Ministerija būtų už eksportą, jei tik mūsų gamintojai turi ką pasiūlyti. Pasistengtume kiek įmanoma greičiau, kad būtų sutvarkyti formalumai, nes reikalingas leidimas (JAV Maisto saugos ir priežiūros tarnybos – BNS), kad būtų galima eksportuoti“, – žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė I. Hofmanas.
JAV prašo Lietuvos eksportuoti kiaušinius, tariasi su įmonėmis
JAV prašo Lietuvos įvertinti galimybes eksportuoti kiaušinius, trečiadienį skelbia „Verslo žinios“.
Pasak Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovo Gyčio Kauzono, informacijos apie galimą eksportą paprašė JAV ambasada Varšuvoje, įvyko susitikimas su Lietuvos įmonių vadovais.
„Pateikėme prašomą informaciją, tačiau kol kas atsakymo negavome“, – „Verslo žinioms“ sakė G. Kauzonas.
Šie įdaryti kiaušiniai taps Velykų stalo pažiba: užsirašykite iš anksto
„Paprastas, bet skanus užkandis. Ir nuobodūs kiaušiniai gali atrodyti įdomiau. Įdaras gaivus, bet tuo pačiu ir sotus. Man mėgstančiai kiaušinius, tai skaniausias užkandis“, – sako tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė Ingrida.
Porcijos 2. Užtruksite apie 10 min: 4 virti kiaušiniai; 1 agurkas; 50 g šalto rūkymo kumpio; Pundelis svogūnų laiškų; Pundelis krapų; Žiupsnis pipirų; Majonezo pagal poreikį.
Kiaušinius nulupame, perpjauname per pusę. Trynius išimame ir susmulkiname.
JAV prašo Europos kiaušinių
Dėl paukščių gripo protrūkio Jungtinėse Valstijose ėmus trūkti kiaušinių ir jiems pabrangus, šalis prašo Europos didinti kiaušinių eksportą. Atitinkamų prašymų sulaukė Danijos ir Švedijos eksportuotojai, pranešė šių šalių žiniasklaida.
Danijos kiaušinių asociacijos atstovas Jørgenas Nybergas Larsenas specializuotam žurnalui „AgriWatch“ sakė, kad JAV teiravosi, kokius kiekius kiaušinių būtų galima pristatyti. Tokių pačių užklausų esą taip pat sulaukė Suomija, Švedija ir Nyderlandai.
Puode nesuskils nė vienas kiaušinis: veikia 100 proc.
Visiems yra tekę tai patirti – norėdami išvirti tobulą kiaušinį, nusiviliame dėl įtrūkusio lukšto. Tačiau naudodami keletą paprastų patarimų ir gudrybių, galite sužinoti, kaip išvirti kiaušinius, kad puode nesuskiltų nė vienas.
Pradėkite nuo kambario temperatūros kiaušinių. Prieš pradėdami virti kiaušinius, būtinai išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite jiems pasiekti kambario temperatūrą.
Šis patiekalas taps jūsų pusryčių hitu: paruošite vos per kelias minutes
Savaitgaliai skirti lėtiems ir maloniems pusryčiams. O dar smagiau tuomet, kai galime jais mėgautis namuose. Būtent todėl šį šeštadienį TV3 žiniasklaidos grupės laidoje „Kotrynos burtai“ – vėlyvųjų pusryčių restoranuose dažniausiai sutinkami patiekalai, kuriuos nesunkiai įvaldysite ir patys.
Kotryna Starkienė šįkart visus patiekalus ruoš su kiaušiniais.
Neišpilkite vandens po kiaušinių virimo: gailėsitės nežinoję anksčiau
Gudrybių mėgėja ir sveikatingumo turinio kūrėja ragina žmones neišpilti vandens po kiaušinių virimo – nustebsite, kur jis pravers. Pasirodo, jis gali būti puiki trąša jūsų augalams.
Jei jūsų augalams trūksta papildomų maistinių medžiagų, neišpilkite po kiaušinių virimo likusio vandens, rašo mirror.co.uk.
Ragina neišpilti vandens po kiaušinių virimo
Pavasaris jau beveik čia pat, o sodininkai kasmet sugalvoja naujų ir kūrybiškų būdų, kaip paskatinti augalų augimą.
Auksinė kiaušinių kaina – beveik 7 eurai už 10 vnt.: žmonės vėl pradeda auginti savo vištas
Atrodytų, kad Amerika ir amerikiečiai yra tokie turtingi, kad už Atlanto nieko netrūksta. Tačiau taip nėra, nes pastaruoju metu JAV itin trūksta kiaušinių.
O jų kaina, kaip praneša vietos žiniasklaida, jau išaugo keliskart ir dabar siekia 8,47 dolerio ir dar daugiau už tuziną, kas būtų 6,74 euro už 10 vienetų.
Reikėtų nepamiršti, kad, kitaip nei Lietuva ar kitos Europos Sąjungos šalys, JAV neturi pridėtinės vertės mokesčio (PVM).
Produktukainos.
Tai žino retas: dėl paukščių gripo grėsmės JAV saugo milijonus vištų
Dėl plintančio paukščių gripo visame pasaulyje stebimas vištų kiaušinių kainų augimas. Ne išimtis ir JAV. Kol šalis įdėmiai seka kiaušinių kainų kilimą, JAV vyriausybė slaptose vietose ištisus metus laiko milijonus vištų. Tiesa, jų paskirtis kiek kita – šių vištų dedami kiaušiniai naudojami gripo vakcinoms.
JAV vyriausybė slaptose vietose ištisus metus laiko milijonus vištų, dedančių kiaušinius gripo vakcinoms.
Taip kepta kiaušinienė išeina daug skanesnė: išbandykite receptą
„Šį kartą sotūs ir nepaprastai skanūs pusryčiai pagal portugalų virtuvės šefą George Mendes“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė.
Jums reikės:
150 gr bekono arba rūkytos šoninės,
1 nedidelio svogūno,
2 skiltelių česnako,
lauro lapo,
1 a. š. raudonosios paprikos dribsnių,
1 nedidelio pomidoro,
4 rūkytų dešrelių,
2 stikl.
Kiaušiniai brangsta – prekybininkai įspėja, kad tai dar ne pabaiga
Lietuviai neatsistebi augančiomis vištų kiaušinių kainomis. Visame pasaulyje įsisiautėjęs paukščių gripas ir jo naikinami šimtai tūkstančių sparnuočių kainas kilstelės dar. Prekybininkai sako, kad kainų augimo prognozuoti negali. Kiaušinių kainos auga ir todėl kad daugelis prekybos centrų įsipareigojo neprekiauti pigesniais, narvuose laikomų vištų kiaušiniais.
Atėję į parduotuvę prie kiaušinių lentynų lietuviai stebisi į viršų šovusiomis kiaušinių kainomis.
Kiaušinių kainos šovė į viršų: parduotuvėse neįtikėtinai pabrango vos per mėnesį
Panašu, kad liūdnos pasekmės dėl visame pasaulyje siaučiančio paukščių gripo neaplenks ir Lietuvos. Pastaruoju metu mūsų parduotuvėse pastebimai pabrango kiaušiniai.
Pastaruosius kelis mėnesius visame pasaulyje nuo JAV iki rusijos vis pranešama apie itin patogenišką paukščių gripą.
Ši gyvūnų liga tiesioginės grėsmės žmogaus sveikatai neturi. Tačiau užsikrėtus vos keliems paukščiams fermoje galiausiai tenka sunaikinti visus. O didelė teritorija aplink ligos židinį tampa karantino zona.
JAV susidūrė su kiaušinių problema: rekordinės kainos, įvykdyta 100 000 kiaušinių vagystė
Centrinėje Pensilvanijoje, JAV, buvo įvykdyta 100 tūkst. kiaušinių vagystė, rašo CNN. Kiaušiniai pavogti itin sudėtingu JAV metu – dėl paukščių gripo išmirė daugybė vištų, o kiaušinių kainos jau siekia rekordines ribas.
Pasak Pensilvanijos policijos, šeštadienį iš kiaušinių tiekėjų „Pete & Gerry's Organics“ Greencastle buvo pavogta kiaušinių, kurių vertė siekia apie 40 tūkst. JAV dolerių.
Bendrovė sako bendradarbiaujanti su teisėsauga bei siekianti išsiaiškinti įvykį.
Karalius 1 patiekalą valgo kasdien: vadina aukso gysla sveikatai
Karalienės Camillaos sūnus Tomas Parkeris Bowlesas atskleidė mažai žinomą receptą, kuris dažnai patiekiamas Highgrove ir Birkhall dvaruose. Patiekalas, aprašytas Tomo neseniai išleistoje knygoje „Cooking & The Crown“, turi ingredientą, dėl kurio, kaip teigiama, karalius Karolis III tiesiog „eina iš proto“.
„Patiekalas, kurį daugybę kartų valgiau Birkhalle ir Highgrove, – rašė karališkosios šeimos atstovas, kuris gruodį šventė savo 50-metį.
Radinys kiaušinyje pribloškė moterį: sužinojo kas tai ir jų daugiau nebevalgys
Iš ūkininko naminių kiaušinių nusipirkusi moteris aptiko ją šokiravusį reginį. Kai ji sužinojo, kad šis radinys yra gemalas, moteris ėmė tvirtinti, kad daugiau kiaušinių nebevalgys.
Moterį sukrėtė netikėtai išvystas gemalas, kai įmušė kiaušinį į keptuvę ir sakė, kad išvydusi šį vaizdą verčiau taps vegane. Apie tai ji papasakojo savo „TikTok“ paskyroje pasidalintame vaizdo įraše.
Vaizdo įrašas sulaukė neįtikėtino populiarumo – jis peržiūrėtas kone tris milijonus kartų.
„Maxima“ parduotuvėse neberasite 1 prekės: atskleidė, kodėl
Siekdama prisidėti prie gyvūnų gerovės, „Maxima“ nuo šių metų nebeprekiauja narvuose laikomų vištų kiaušiniais ne tik Lietuvoje, bet ir visose parduotuvėse Baltijos šalyse.
Parduotuvėse daugiau neberasite šios prekės.
„Lidl“ parduotuvėse neliks šių maisto produktų: įspėja visus
2025-uosius „Lidl Lietuva“ pradėjo su pokyčiais asortimente – nuo sausio mėnesio prekybos tinklo parduotuvėse prekiaujama tik laisvai ir ant kraiko auginamų vištų kiaušiniais.
Tai dar vienas iš prekybos tinklo tvarumo strategijos žingsnių, siekiant prisidėti prie gyvūnų gerovės standartų gerinimo ir užtikrinti kuo tvaresnį asortimento pasirinkimą pirkėjams, rašoma pranešime spaudai.
60-ties Jono išvaizdos pokyčiai pribloškia visus: atskleidė, kaip pavyko
Būdamas 46-erių Jonas Damkus ryžosi pokyčiams sveikatos labui ir tada net nebuvo pagalvojęs, kad jo gyvenimas taip apsivers aukštyn kojomis. Po šešerių metų jis tapo Lietuvos sveikuolių čempionu, o pernai pasaulio dviračių lenktynėse 60-metis įveikė daugiau nei 2000 jaunų sportininkų. Kokia jo paslaptis?
Šiandien J. Damkus – vienas iš nedaugelio Lietuvos nutriciologų, mokančių žmones, kaip sveikai maitinti ląsteles ir keisti požiūrį į mitybą bei sveikatą.
Atsakė, ar verta išmesti kiaušinio trynį: kiti to nežino
Beveik bet koks maisto gaminimo būdas gali būti sveikas, jei naudojate kuo mažiau riebalų.
„Pagrindiniai mitai, kuriuos girdžiu apie kiaušinius, atsirado devintojo dešimtmečio kultūroje, kai buvo madingos mažo riebalų kiekio dietos ir buvo manoma, kad daug cholesterolio turintys maisto produktai gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų.
Šiandien žinome, kad taip visiškai nėra“, – sakė registruota dietologė Rhian Stevenson.
Pamirškite „smegenų rūką“: valgykite šiuos 3 produktus
„Smegenų rūkas“ – dažnas menopauzės simptomas, kuris gali būti ypač varginantis, tačiau tam tikri maisto produktai gali padėti pamiršti vadinamąjį „smegenų rūką“, rašo express.co.uk.
„Smegenų rūkas“ (angl. brain fog) – tai būklė, kai sutrinka atmintis, dėmesys ir kognityvinė funkcija, dėl kurios žmonės dažnai jaučiasi psichologiškai migloti ir nesugebantys susikaupti.
Prancūzijoje vyko kiaušinių su majonezu varžybos – toks užkandis kai kur kainuoja ir 14 eurų
Prancūzų gurmanai vietiniuose bistro už virtą kiaušinį su majonezu yra pasirengę sumokėti net 14 eurų. Iš pažiūros paprasto užkandžio populiarumas paskatino neįprastas varžybas – geriausi šalies virėjai aiškinasi, kieno kiaušinio su majonezu receptas sėkmingiausias.
Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
Kas gali būti paprasčiau nei išvirti kiaušinį ir gausiai apšlakstyti jį majonezu. Tokį užkandį gali pagaminti net vaikai.
Kalakutų kiaušiniai – kodėl mes jų nerasime prekybos centruose?
Pats populiariausias žmonių naudojamas paukščių produktas yra kiaušiniai, ypač vištų, kuriuos galime pamatyti bene visuose prekybos centruose, tačiau juose atrasti kalakutų kiaušinių, tuo labiau pingvinų, beveik neįmanoma. „IFL Science“ rašoma, kodėl žmonės šių paukščių kiaušinius vartoja itin retai.
Vien Jungtinėse Valstijose yra apie 2,5 tūkst. kalakutų ūkių, tačiau jų dedami kiaušiniai į prekybos rinką nepatenka.
Šefas Oliveris ragina nedėti į kiaušinienę lietuvių pamilto produkto: jo ten nereikia
Garsus virtuvės šefas Jamie Oliveris pasidalijo geriausiais patarimais, kaip pagaminti tobulą kiaušinienę ir atskleidė, kad norint, jog ji būtų puri, nereikia pilti vieno pamilto produkto – pieno.
Kiaušinienė – tikra pusryčių klasika. Tai paprastas ir skanus patiekalas, kuris yra greitai pagaminamas ir skanus.
Kiekvienas turi savo unikalų būdą, kaip ruošia kiaušinienę, tačiau garsusis virtuvės šefas J. Oliveris atskleidė, kad, pasirodo, daugelis ją ruošia neteisingai.
Ragina neišmesti kiaušinių lukštų: nustebsite, kur jie pravers
Daugelis žmonių yra girdėję apie kiaušinių lukštų panaudojimą sode, tačiau paaiškėjo, kad ne visi teiginiai apie jų stebuklingas savybes yra teisingi. Kai kurie jų yra tiesiog mitai. Vis tik patariama neišmesti kiaušinių lukštų – nustebsite, kur jie gali praversti.
Ekologiška sodininkystė dažnai grindžiama buitinių atliekų naudojimu augalų priežiūrai.
Atskleidė, ar kiaušiniai – tikrai cholesterolio bomba: kiti mano neteisingai
Atėjus pusryčių metui ne vienas nori greitai pasigaminti maistingo valgio ir skubėti į darbus, tad vienas iš tokių greitų pasirinkimų – kiaušiniai. Nors daugelis mano, kad šis maisto produktas yra itin vertingas ir naudingas, visgi kiti apie jį atsiliepia kaip apie „cholesterolio bombą“.
Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams apie kiaušinių naudą ir žalą papasakojo dietistas Mantas Liekis.
Kiaušinius pakeiskite šiuo produktu: jūsų sveikata padėkos
Pusryčiai yra puiki proga pradėti dieną sveikai. Nors daugelis renkasi tradicinį pusryčių patiekalą – kiaušinius, nauji tyrimai rodo, kad per pusryčius juos pakeitus riešutais, galima gerokai sumažinti širdies ligų riziką.
Tyrimai rodo, kad per pusryčius kiaušinius pakeitus riešutais, širdies ir kraujagyslių ligų rizika gali sumažėti 17 proc.
Jokiu būdu neišpilkite vandens po kiaušinių virimo: nustebsite, kur jis pravers
Jei dažnai mėgaujatės virtais kiaušiniais, verta įsidėmėti vieną naudingą gudrybę. Vandens, kuriame jie virė, neišpilkite, nes jame gausu vertingų medžiagų. Šis vanduo gali tapti puikia natūralia trąša augalams, praturtindamas dirvožemį. Kitą kartą išvirę kiaušinius leiskite vandeniui atvėsti ir panaudokite augalų laistymui.
Augalams ypač svarbus kalcis, nes jis padeda reguliuoti dirvožemio rūgštingumą.
Šefas Oliveris ragina nedėti į kiaušinienę lietuvių pamilto produkto: jo ten nereikia
Kiaušinienė – vienas populiariausių ir paprasčiausių patiekalų, kurį lengvai galima pritaikyti įvairiems skoniams, be to, tai puikus patiekalas skubantiems ryte. Nors daugelis turi savo būdus, kaip ją paruošti, Jamie Oliveris atskleidė savo paslaptį, kaip pasigaminti tobulą kiaušinienę.
Garsusis virtuvės šefas sako, kad nereikia pilti pieno ar grietinėlės, kad kiaušinienė būtų itin puri – paslaptis slypi kituose triukuose.
Moteris kasdien suvalgydavo po 2 kiaušinius: štai kas pasikeitė
Moteris mėnesį laiko kas rytą pusryčiams valgydavo po du kiaušinius ir papasakojo, kaip tai paveikė jos gyvenimą.
Pateikiame jos pasakojimą health.com: Jei jūs, kaip ir aš, esate apsėsti fitneso, tikriausiai jums jau atsibodo girdėti žodį „baltymai“. Apie šį makroelementą šiuo metu daug kalbama, o kiaušiniai, regis, yra daugiausiai baltymų turintis produktas, nes viename kiaušinyje yra 6 g baltymų.
Atskleidė, ar galima kasdien valgyti kiaušinius: štai kokia tiesa
Kasdien valgant kiaušinius galima išvengti svorio augimo ir sumažinti demencijos riziką.
Dėl įtempto gyvenimo daugelis iš mūsų ieško skanių, nebrangių ir maistingų patiekalų. Paprastas kiaušinis yra ne tik skani dienos pradžia. Apie tai ir kalbama šiame „Express“ straipsnyje.
Kiaušinių nauda sveikatai
Mitybos specialistė Juliette Callow teigia, kad kiaušiniai teigiamai veikia jūsų sveikatą, ypač didina vitaminų kiekį ir apsaugo nuo svorio augimo, kaulų problemų ir demencijos.
„Lidl“ kreipiasi į pirkėjus: iš parduotuvių šalina 1 prekę
Nuo 2025 metų kovo prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ nebeprekiaus narvuose laikomų vištų kiaušiniais. Šis sprendimas – vienas iš prekybos tinklo tvarumo strategijos žingsnių, siekiant prisidėti prie gyvūnų gerovės standartų gerinimo ir užtikrinti kuo tvaresnį asortimento pasirinkimą pirkėjams.
Kiaušiniai – viena dažniausių prekių pirkėjų krepšeliuose, todėl šių produktų asortimentą „Lidl“ planuoja itin atsakingai.
„Rimi“ iš dalies parduotuvių pašalina 1 prekę: nenustebkite
Prekybos tinklas „Rimi“ visose trijose Baltijos šalyse vykdo bandomąjį projektą: 13 pagrindinių parduotuvių Vilniuje, Kaune, Taline, Tartu ir Rygoje visiškai atsisakė 3 numeriu paženklintų – narvuose laikomų – vištų kiaušinių.
Atrado skaniausią čirvinių blynų tešlą: užsirašykite ir turėkite
„Kas nėra valgę čirvinių blynų? Labai skanūs blynai iš vaikystės, bet tik tokie, kurie kepti senovinėje keptuvėje. Mes su seserimi šiuos blynus vadindavome bado blynais. Kodėl, net nežinau. Keptuvės neturėjome, bet mama lėkdavo pas kaimynę ir pasiskolindavo“, – sako tinklaraščio „Ritos receptai“ autorė.
Reikės: 3 kiaušinių; 400 ml pieno; 3 v.š. aliejaus; 250 g miltų; 4 v.š. cukraus; druskos.
Kiaušinius suplakite su cukrumi. Pilkite pieną, dėkite druskos ir dar paplakite.
Šiems žmonėms pilnai neišvirto kiaušinio negalima valgyti: nesakykite, kad neįspėjo
Specialistai įspėja nepilnai išvirtų ar iškeptų kiaušinių mėgėjus – netinkamai paruošti kiaušiniai gali būti nesaugūs vartoti.
Kaip socialiniuose tinkluose skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), vartojant tokius kiaušinius kyla rizika užsikrėsti salmonelioze.
Ar saugu valgyti žalią kiaušinį?
Specialistai pabrėžia, kad salmonelės bakterijos žūva 80 laipsnių temperatūroje, tad kiaušinius tinkamai termiškai apdorojus pavojus sveikatai neturėtų kilti.