„Smegenų rūkas“ (angl. brain fog) – tai būklė, kai sutrinka atmintis, dėmesys ir kognityvinė funkcija, dėl kurios žmonės dažnai jaučiasi psichologiškai migloti ir nesugebantys susikaupti.
Tai dažnas šalutinis hormoninių pokyčių menopauzės metu poveikis, o ši baisi „smegenų rūko“ būsena gali privesti daugelį žmonių prie jausmo, kad jų protinis aiškumas dingo.
Laikinas kognityvinių gebėjimų sumažėjimas gali kelti itin nemalonius jausmus, nes net paprasti kasdieniai darbai atrodo kaip dideli iššūkiai.
Nors tai gali būti šaltinis daugybei linksmų anekdotų apie raktų palikimą šaldytuve ar daiktų pametimą neįprastose vietose, „smegenų rūko“ poveikis gali būti labai neraminantis ir trikdantis tiek asmeniniame, tiek profesiniame gyvenime.
Laimei, buvo atrasta, kad tam tikri maisto produktai gali padėti sušvelninti šiuos simptomus, pagerindami smegenų funkcijas ir suteikdami palengvėjimą šiuo sudėtingu laikotarpiu.
Valgykite tris produktus
Gydytojas Donaldas Grantas, „The Independent Pharmacy“ bendrosios praktikos gydytojas ir vyresnysis klinikinis patarėjas, pabrėžė, kaip svarbu įtraukti tam tikrus maisto produktus į mitybos racioną kovojant su „smegenų rūku“.
Gydytojas D. Grantas teigė: „Smegenų rūkas“ gali būti labai problematiškas menopauzės simptomas, kuris veikia atmintį ir koncentraciją. Tai gali turėti įtakos darbo rezultatams ir socialiniam gyvenimui, mažinantis moterų gyvenimo kokybę ir apsunkindamas kitų simptomų valdymą.
Norint kovoti su šiuo simptomu, moterys turėtų į savo mitybą įtraukti įvairių maisto produktų, kurie gerina smegenų sveikatą ir bendrą funkciją.“
Gydytojas rekomenduoja į kasdienį racioną įtraukti šiuos maisto produktus, kurie padeda įveikti „smegenų rūką“.
Riebios žuvys
Žuvys yra pilnos maistinių medžiagų, naudingų mūsų smegenims. Riebios žuvys yra gausios omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra svarbios maistinės medžiagos, padedančios stiprinti smegenų funkcijas, mažinti uždegimus ir palaikyti bendrą funkcionalumą, įskaitant atmintį.
Gydytojas D. Grantas pridūrė: „Tai patvirtina ir moksliniai tyrimai, kuriuose teigiama, kad dieta, kurioje gausu riebios žuvies, yra naudinga pažintinėms funkcijoms – ji net gali apsaugoti nuo tokių ligų kaip Alzheimerio liga.“
Avokadai
Avokadai – tai ne tik populiarus produktas, dedamas ant skrebučio, tačiau ir puikus pasirinkimas menopauzės metu.
„Pirmiausia, jie turi daug mononesočiųjų riebalų – sveikų riebalų, kurie gerina kraujotaką smegenyse ir padeda palaikyti sveiką jų funkciją“, – paaiškina gydytojas D. Grantas.
Antra, avokaduose taip pat yra kalio ir magnio – dviejų svarbių mineralų nuotaikos reguliavimui, o nuotaikų svyravimai yra dar vienas dažnas menopauzės simptomas.
Kiaušiniai
Gydytojas D. Grantas teigė: „Populiarus pusryčių ir sumuštinių ingredientas kiaušiniai turėtų būti kiekvienos menopauzę pasiekusios moters mitybos racione, kad apsaugotų nuo „smegenų rūko“.
Kiaušiniai yra puikus vitamino B ir cholino šaltinis – dviejų svarbių maisto medžiagų, padedančių išvengti „smegenų rūko“, stiprinančių atmintį ir gerinančių smegenų ląstelių sveikatą.
„Kaip ir žalios lapinės daržovės, kiaušiniai yra gana lengvai įtraukiami į įvairius patiekalus, ir tai yra vienas iš maisto produktų, kurį rekomenduoju moterims menopauzės metu.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!