Pateikiame jos pasakojimą health.com: Jei jūs, kaip ir aš, esate apsėsti fitneso, tikriausiai jums jau atsibodo girdėti žodį „baltymai“. Apie šį makroelementą šiuo metu daug kalbama, o kiaušiniai, regis, yra daugiausiai baltymų turintis produktas, nes viename kiaušinyje yra 6 g baltymų.
Kiaušiniai man nėra svetimi – juos nuolat sekmadieniais valgau pusryčiams, o ši tradicija prasidėjo dar mano močiutės namuose. Ji gamindavo kiaušinienę su traškia šonine, dešra, o desertui būdavo sausainiai. Kaip galite įsivaizduoti, sporto salė tuo metu buvo man visai tolima sąvoka.
Tačiau mano dvidešimtmetis atnešė sveikatos pokyčių, kurie paskatino mane daugiau dėmesio skirti tam, ką valgau. Būdama paaugle galėdavau pusryčiams valgyti saldžius dribsnius, o pietums – užkandžius ir visą dieną 100 % atsiduoti užduotims. Šiandien turiu suvalgyti bent jau vieną daržovę per dieną, kad jausčiausi turinti pakankamai energijos ir gerai miegočiau.
Kai pradėjau keisti savo mitybą, bandžiau valgyti skirtingus pusryčių ir pietų patiekalus, kad vėlyvą popietę ir vakare nesijausčiau vangi. Saldžius pusryčius pakeičiau vaisiais ir granola prie kavos, o pietų metu atsisakiau vištienos kepsnelių ir keptų bulvyčių, vietoje jų pasirinkau ryžių arba salotų dubenėlius.
Nusivylimą kėlė tai, kad dėl šių mažesnių ir sveikesnių pasirinkimų vis tiek jaučiausi alkana, o kai diena oficialiai baigdavosi, galiausiai norėdavau greito maisto.
Netrukus supratau, kad nuo to, kaip pradedu dieną, priklauso, kiek energijos turėsiu jos pabaigoje, kai mano kūnas iš visų jėgų stengiasi išlikti žvalus ir aktyvus. Kadangi kiaušiniuose gausu baltymų ir maistingųjų medžiagų, visą mėnesį bandžiau juos kasdien valgyti pusryčiams, kad sužinočiau, ar ilgiau jausiuosi soti ir ar man užteks energijos visai dienai.
Privalumai
Man, kaip jaunam suaugusiam žmogui, rekomenduojama kasdien suvalgyti 1-2 kiaušinius. Tyrimai rodo, kad daugumai suaugusiųjų, neturinčių padidėjusio cholesterolio ir tam tikrų lėtinių ligų, iki dviejų kiaušinių per dieną yra sveikas kiekis.
Pusryčiai yra pirmasis energijos šaltinis, kurį mūsų organizmas gauna atsibudęs. Pradėdami dieną nuo kiaušinių, kuriuose yra vitaminų, mineralų ir aukštos kokybės baltymų, suteiksite savo organizmui maistingą postūmį, kurio jam reikia, kad galėtų pradėti veikti.
Pirmą kartą valgydami daugiau baltymų ir vitaminų, turėsite daugiau energijos, kurią galėsite sudeginti. Vartojant daugiau kiaušinių taip pat galima išvengti baltymų ir vitaminų trūkumo.
Tiems, kuriems trūksta vitamino D, kaip man ir daugumai mano šeimos narių, kiaušinių tryniai taip pat yra geras vitamino D šaltinis.
Vitamino D trūkumas yra dažnas reiškinys, ypač žmonėms, gyvenantiems didmiesčiuose, pavyzdžiui, Niujorke, kur saulės šviesos gali būti sunkiau gauti. Tai ypač aktualu šaltaisiais mėnesiais.
Rizikos
Norėjau į savo mitybą įtraukti daugiau maistinių medžiagų turinčių maisto produktų, tačiau valgant per daug kiaušinių vis tiek kyla rizika. Valgant daugiau nei 1-2 kiaušinius per dieną, gali kilti padidėjusio cholesterolio kiekio rizika, ypač jei jūsų giminėje yra šeimos narių, turinčių problemų dėl cholesterolio.
Mano tėtis ir seneliai turi aukštą cholesterolio kiekį, todėl nemanau, kad kasdien valgyti kiaušinius man būtų idealu. Vis dėlto manau, kad valgydama juos kas porą dienų ir retkarčiais pasirinkdama kiaušinių baltymus, galėčiau gauti šių maistinių medžiagų ir nerizikuoti savo sveikata.
Subalansuoti pusryčiai, į kuriuos įeina kiaušinių baltymai ir kiti maistinių medžiagų turintys produktai, pavyzdžiui, neskaldyti grūdai ir riešutai, gali būti idealiu mitybos pasirinkimu, jei jums gresia padidėjęs cholesterolio kiekis.
Be to, alergija kiaušiniams yra viena dažniausių vaikų alergijų maistui, nors dauguma (70 proc.) vėliau alergiją išauga. Žmonės, kurie išlieka alergiški kiaušiniams, turėtų vengti kiaušinių ir maisto produktų, pagamintų iš kiaušinių.
Taip pat svarbu visada kruopščiai išvirti kiaušinius – dėl nepakankamai išvirtų ar žalių kiaušinių galite užsikrėsti salmonelioze, t. y., salmonelių bakterijų infekcija, kuri gali sukelti sunkius virškinamojo trakto susirgimus.
Rezultatai
Pusryčiai – tai maistas, kurį valgau norėdama pasiruošti naujai dienai, ypač kai dirbu biure ir turiu atsikelti anksčiau.
Atlikdama šį eksperimentą laikiausi rekomendacijos per dieną suvalgyti maždaug 2 kiaušinius – šios rekomendacijos gali laikytis dauguma sveikų suaugusiųjų. Taip pat pasirinkau valgyti kiaušinius pusryčiams, t. y., suvalgyti juos per valandą ar dvi nuo prabudimo – tarp 8 ir 9 val. ryto, nes negaliu pradėti dienos su gera nuotaika, neturėdama ko nors skrandyje.
Dažniausiai kiaušinius išplakdavau maždaug šaukšte alyvuogių aliejaus, į keptuvę įdėdavau špinatų ir valgydavau juos kartu su dviem šaldytais sausainiais, kuriuos kepdavau orkaitėje. Kitomis dienomis špinatų kiaušinienę valgydavau kaip sumuštinį tarp kvietinės bandelės arba valgydavau paprastą keptą kiaušinį – visada pagardintą juodaisiais pipirais ir žiupsneliu druskos.
Šį iššūkį pradėjau tikėdamasi, kad kiaušiniai pusryčiams padės man jaustis sotesnei ir energingesnei visą dieną, ir iš dalies taip ir buvo.
Pradėdama dieną nuo baltymingų pusryčių, ilgiau jaučiausi soti, o tai savo ruožtu padėjo man būti labiau susikaupusiai ir žvaliai, mažiau blaškytis ir jausti nuovargį – visa tai būtina ilgoms darbo dienoms. Įdomu tai, kad pastebėjau, jog valgio metu gerdavau daugiau vandens.
Tačiau dienos pabaigoje nepastebėjau jokių didesnių energijos lygio skirtumų – po 17 val. vis dar jausdavausi psichologiškai išsekusi dėl savo įprastos veiklos. Nepaisant to, susilaikiau nuo bet kokių greitų cukrinių gėrimų.
Tikrasis šio eksperimento pokytis įvyko pakeitus pusryčių režimą. Kiaušinių valgymas kiekvieną rytą paskatino mane labiau apgalvotai rinktis maistą, o apskritai gerai subalansuoti pusryčiai (baltymai ir sveikieji riebalai iš kiaušinių, angliavandeniai iš bandelės ar sausainių ir kitos maistingosios medžiagos iš špinatų) padėjo man gerai pradėti dieną.
Gamindama maistą namuose taip pat galėjau kontroliuoti, kaip maistas ruošiamas. Kadangi nerimavau dėl galimo cholesterolio kiekio padidėjimo, pusryčių patiekalų pagardinimas savais prieskoniais padėjo kontroliuoti suvartojamo natrio kiekį.