Kaip socialiniuose tinkluose skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), vartojant tokius kiaušinius kyla rizika užsikrėsti salmonelioze.
Ar saugu valgyti žalią kiaušinį?
Specialistai pabrėžia, kad salmonelės bakterijos žūva 80 laipsnių temperatūroje, tad kiaušinius tinkamai termiškai apdorojus pavojus sveikatai neturėtų kilti.
Tiesa, namuose gaminant nepilnai išvirtus ar iškeptus kiaušinius galime patys užtikrinti, kad viskas atlikta tinkamai, tačiau lankantis kavinėje – ne, todėl specialistai pataria, kaip saugiai mėgautis taip ruoštais kiaušiniais kavinėje ar restorane.
„Ką daryti užsisakius patiekalą su kiaušiniu kavinėje? Juk temperatūros kavinės virtuvėje nepamatuosite. Tačiau galite:
- Pasiteirauti kavinės personalo, ar naudojami kiaušiniai yra pasterizuoti. Tai yra saugesnis pasirinkimas. Pasterizavimo procesas naikina bakterijas, o jų vartojimas nekelia tokios didelės rizikos kaip žali kiaušiniai;
- Atkreipti dėmesį į patiekalo temperatūrą – karšti patiekalai turi būti karšti, šalti – šalti;
- Rinktis restoranus/kavines su gera reputacija ir aukštais higienos standartais, pasiskaityti atsiliepimus prieš einant į naujas vietas“, – patarė VMVT.
Priduriama, kad patiekalų su žaliais kiaušiniais reikėtų vengti asmenims, priklausantiems rizikos grupėms:
- nėščioms moterims;
- vaikams;
- vyresnio amžiaus žmonėms;
- asmenims, kurių imuninė sistema yra silpnesnė.