Dėl įtempto gyvenimo daugelis iš mūsų ieško skanių, nebrangių ir maistingų patiekalų. Paprastas kiaušinis yra ne tik skani dienos pradžia. Apie tai ir kalbama šiame „Express“ straipsnyje.
Kiaušinių nauda sveikatai
Mitybos specialistė Juliette Callow teigia, kad kiaušiniai teigiamai veikia jūsų sveikatą, ypač didina vitaminų kiekį ir apsaugo nuo svorio augimo, kaulų problemų ir demencijos.
Pavyzdžiui, du vidutinio dydžio kiaušiniai sudaro ketvirtadalį kasdienio baltymų poreikio, juose yra vitaminų A ir D, B grupės vitaminų, fosforo, seleno ir jodo:
„Maistinė nauda tuo nesibaigia. Kiaušiniai taip pat gali padėti greičiau pasisavinti sveikus antioksidantus iš daržovių. Kiaušinius įmaišius į salotas, liuteino ir zeaksantino pasisavinimas padidėja iki penkių kartų, o beta karotino ir likopeno – iki aštuonių kartų.“
Mitybos specialistė taip pat pažymi, kad kiaušiniuose yra mūsų regėjimui naudingų maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą A, kuris būtinas geram regėjimui esant silpnam apšvietimui.
Juose taip pat yra liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, mažinančių kataraktos ir ūminės geltonosios dėmės degeneracijos, galinčios sukelti aklumą, riziką.
Be to, kiaušiniai yra geras „maistas“ smegenims: juose gausu cholino – maistinės medžiagos, būtinos smegenų neuromediatoriui, kuris yra labai svarbus atminčiai ir kognityvinėms funkcijoms.
Tyrimais įrodyta, kad didesnis cholino vartojimas lėtina natūraliai su amžiumi vykstantį pažintinių funkcijų silpnėjimą ir gali padėti sumažinti demencijos ir Alzheimerio ligos riziką. Be to, kiaušiniuose gausu B grupės vitaminų, kurie palaiko gerą psichinę savijautą ir pažinimo funkcijas.
Kartu pažymima, kad valgant kiaušinius galima išvengti svorio augimo. Pavyzdžiui, vidutinis kiaušinis turi tik 66 kcal. Vis dėlto šios kalorijos natūraliai yra kupinos daugybės maistinių medžiagų. Todėl kiaušiniai gali padėti mums kontroliuoti svorį, nes pagerina sotumo jausmą.