Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams apie kiaušinių naudą ir žalą papasakojo dietistas Mantas Liekis. Pasak jo, daugeliu atveju, kiaušiniai yra puikus pasirinkimas ne tik pusryčiams, tačiau ir kitoms dienos valgių alternatyvoms.
Kiaušinių nauda
Apie kiaušinių teikiamą naudą žmogaus organizmui galima išgirsti gana dažnai. Dietistas M. Liekis pritarė, jog tai – tikras naudingų medžiagų šaltinis.
Pasak jo, kiaušinių ypatybė yra ta, kad jie savyje turi didelį kiekį kokybiško baltymo, tad jų suvartojimas prisideda prie tam tikrų būtinų procesų organizme veikimo.
„Kiaušiniai yra labai maistingas maistas, jis turi aukštos kokybės baltymo, o baltymai reikalingi žmogaus odai, audinių formavimui ir atsinaujinimui“, – paaiškino pašnekovas.
Specialisto teigimu, taip pat šiame valgyje galima atrasti ir ne vieną naudingą vitaminą bei mineralą, kurių šiuo metu žmonėms labai trūksta.
Pasak jo, daug naudos galima suteikti savo organizmui kryptingai į savo mitybą įtraukiant tam tikrus produktus, kurie gali padėti atstatyti trūkstamų medžiagų kiekį organizme.
„Taip pat kiaušiniuose yra daug vitaminų A, D, E, B12, mineral, seleno, fosforo, cinko, geležies, cholino. Tad kiaušiniai yra labai naudingi, nes jų sudėtis yra turtinga svarbiomis medžiagomis“, – kalbėjo dietistas.
Rekomenduojama kiaušinių paros norma
Svarbu žinoti ne tik apie tai, kokia yra kiaušinių teikiama nauda, tačiau taip pat ir apie tai, kiek jų galima suvartoti per parą.
Dietisto teigimu, ši norma skiriasi, priklausomai nuo to, koks žmogaus gyvenimo būdas ir kokias gretutines ligas jis turi.
Iš pradžių M. Liekis pateikė sveikiems suaugusiems žmonėms rekomenduojamą paros kiaušinių normą:
„Dažniausiai sveikam žmogui yra rekomenduojama suvalgyti nuo vieno iki dviejų kiaušinių per dieną.“
Vėliau pašnekovas pradėjo kalbėti apie tai, koks kiaušinių kiekis yra rekomenduojamas tiems žmonėms, kurie susiduria su padidėjusiu cholesterolio kiekiu.
Pasak jo, šiems žmonėms patariama per savaitę suvalgyti tris arba keturis kiaušinius, įvertinant savo bendrą sveikatos būklę ir mitybos racioną.
Taip pat specialistas atkreipė dėmesį ir į tuos, kurie suvartoja daugiau kiaušinių, jei rekomenduojama.
„Savo pažįstamų rate turiu žmonių, kurie per dieną suvalgo po 6 kiaušinius ir tikrai gerai jaučiasi“, – pastebėjimu pasidalijo dietistas, ragindamas labiau atsižvelgti į bendrą savo savijautą.
Aukštas cholesterolis ir kiaušiniai
Ne vienas žino, kad apie kiaušinius taip pat kalbama, kaip apie maisto produktus, kuriuose yra labai daug cholesterolio.
M. Liekis pritarė šiam teiginiui ir pasakojo, kad pastebi, jog kartais tiems, kurie turi aukštą cholesterolį, sakoma, kad jie turėtų kiaušinių vengti.
„Dažniausiai cholesterolis yra genetiškai paveldėta liga ir turintiems aukštus cholesterolio rodiklius dažnai yra sakoma, kad jie turėtų vengti kiaušinių“, – teigė specialistas.
Visgi, pasak pašnekovo, visiškai išbraukti kiaušinių iš savo mitybos raciono nevertėtų, nes jie gali suteikti daug naudos.
Dietistas pasakojo, kad kiekvieno žmogaus atvejis yra individualus, tad vieniems žmonėms, su aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje, kiaušiniai labiau kenks, kitiems – ne taip.
„Būtų labai klaidinga teigti, kad mums valgant kiaušinius jie lemia aukštą cholesterolio kiekį, nes jis dažniausiai yra lemiamas per didelio sočiųjų riebalų kiekio, nesubalansuotos mitybos ir netinkamo gyvenimo būdo“, – pabrėžė dietistas.
Pateikė rekomendacijas
Pokalbio pabaigoje M. Liekis sutiko pasidalinti rekomendacijomis apie tai, kaip sveikiems ir aukštą cholesterolio kiekį kraujyje turintiems žmonėms reikėtų vartoti kiaušinius.
Pasak jo, sveiki žmonės neturėtų susidurti su jokiomis problemomis vartodami kiaušinius, tad jas gali užtikrintai mėgautis vartodami vieną arba du kiaušinius per dieną.
„Galima remtis paprasta rekomendacija – per dieną suvalgyti nuo vieno iki dviejų kiaušinių ir nesitikėti kažkokių sveikatos problemų. O jau matant, kad prastai jaučiamasi dėl kiaušinių mitybos racione, netoleruojant jų, reikėtų jų vengti“, – sakė jis.
Tuo tarpu apie aukštą cholesterolio kiekį turinčius žmones M. Liekis sakė taip:
„Žmonėms su aukštu cholesterolio kiekiu reiktų pasidaryti eksperimentą ir pusę metų valgyti rekomenduojamą kiaušinių paros normą ir pažiūrėti, kaip kilstelėjo cholesterolio rodikliai. Jiems didėjant – vertėtų pasirinkti kitą baltymų ir sveikųjų riebalų alternatyvą.“
Galiausiai dietistas atskleidė, kad kiekvienas atvejis yra skirtingas, tad žmonės turėtų labiausiai atsižvelgti į savo savijautą vartojant kiaušinius.