šaldymas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „šaldymas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „šaldymas“.
Atrado geriausią būdą krapus paruošti žiemai: išeina skaniausi
„Prisipažinsiu, kad tokius krapus naudoju ne tik žiemą. Juos naudoju tol kol jie pasibaigia, o kai vėl jų prisiruošiu – vėl naudoju tik juos. Tad, būna tik nedidelis tarpas, kai krapus skinuosi iš prieskonių vazono. Juk daug paprasčiau atsidarius šaldymo kameros dureles pasigriebti indelį su smulkintais krapais, o juos užbarsčius, vėl jį pasidėti iki kito karto. Nei plauti, nei pjaustyti, o kvapas ir skonis – toks pats, kaip šviežių krapų.
Dabar pats metas tokius krapus pasiruošti žiemai.
Šiukštu nešaldykite šių produktų: juos tik sugadinsite
Šaldymas – puikus būdas išsaugoti maistą ir sumažinti išmetamo maisto kiekį, tačiau yra maisto produktų, kurių niekada nereikėtų šaldyti. Užšaldymas šių maisto produktų neišsaugo, bet paverčia juos nebevartojamais.
Specialistai pateikė sąrašą produktų, kurių šiukštu negalima šaldyti – taip maistą tik sugadinsite, rašo cnet.com.
1. Majonezas
Dėl šaldymo majonezas iš kreminio tampa itin tirštu. Jei nenorite, kad šis produktas būtų varškės konsistencijos, nedėkite jo į šaldiklį.
Sutaupykite pinigų pirkdami sviestą: išdavė auksinę gudrybę
Vyriausioji šefė Anna Williams atskleidė, kur geriausia laikyti sviestą, kad jis kuo ilgiau nesugestų, nes kai kuriomis jo rūšimis galėsite mėgautis net metais ilgiau, negu liepia pakuotė, jeigu tinkamai jį laikysite.
Kadangi pagrindinių maisto produktų kainos ir toliau auga, daugelis ieško būdų, kaip sumažinti išlaidas. Nesvarbu, ar ieškote nuolaidų, ar perkate daug prekių, kai nukrenta kaina – sutaupyti nori visi.
Jokiu būdu nešaldykite šių maisto produktų: bus nebetinkami vartoti
Didėjant pragyvenimo išlaidoms, visi ieškome būdų taupyti ir gaminti maistą, o jo užšaldymas – puikus būdas tai padaryti. Šaldymas yra puikus būdas prailginti jūsų maisto vartojimo trukmę, be to, tai padeda sumažinti išmetamo maisto kiekį.
Tačiau ne visus produktus galite laikyti žemesnėje nei nulis laipsnių temperatūroje ir kai kurie žmonės gali nustebti sužinoję, ko negalima laikyti šaldiklyje, rašo thesun.co.uk.
Atskleidė, kaip šaldyti braškes ir kitas uogas: patarimus verta užsirašyti
Vasarą galime mėgautis ne tik iš šiltųjų kraštų atvežtomis uogomis, bet išaugusiomis čia pat Lietuvoje. Įsibėgėjus lietuviškų braškių sezonui, dalį šių gamtos gėrybių namų šeimininkės stengiasi išsaugoti šaldiklyje, kad užtektų visiems metams. Šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu, norintiems ilgesnį laiką išsaugoti įvairių uogų mitybinę vertę, tačiau yra keletas svarbių dalykų, kurių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria nepamiršti prieš užšaldant.
Šaldydami uogas žiemai nekartokite šių klaidų: užsirašykite iš karto
Vasarą galime mėgautis ne tik iš šiltųjų kraštų atvežtomis uogomis, bet išaugusiomis čia pat Lietuvoje. Įsibėgėjus lietuviškų braškių sezonui, dalį šių gamtos gėrybių namų šeimininkės stengiasi išsaugoti šaldiklyje, kad užtektų visiems metams.
Šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu, norintiems ilgesnį laiką išsaugoti įvairių uogų mitybinę vertę, tačiau yra keletas svarbių dalykų, kurių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria nepamiršti prieš užšaldant.
Šių 4 produktų geriau nešaldykite kameroje: praras savo skonį
Šaldikliai yra nepamainome, kai paruošėte per daug maisto ir norite jį išsaugoti vėlesniam laikui. Tačiau yra tam tikrų produktų, kurių geriau nešaldyti, nes jie praras savo skonį ar tekstūrą. Sudarėme maisto produktų, kurių neturėtumėte laikyti šaldiklyje, sąrašą!
Yra keletas produktų, kuriuos visada turėtumėte laikyti šaldytuve, o ne šaldiklyje.
Daržoves žiemai šaldykite šiuo būdu: kartosite vėl ir vėl
„Noriu pasidalinti idėjomis, kaip padarius didesnį apsipirkimą, galima užsišaldyti daržoves ir, esant poreikiui, naudoti jas ilgesnį laiką. Tai itin patogu ir tada, kai nespėjate daržovių sunaudoti šviežių ir jos pradeda „vysti“ arba gaunate šių gėrybių iš gerų žmonių. Vasaros laikotarpiu galite užšaldyti daug naminių daržovių ir mėgautis jomis žiema, todėl investuoti laiko į pasiruošimą tikrai verta“, – rašo tinklaraščio „Oditėlės blogas“ autorė.
Specialistai įspėja dėl produktų šaldymo: galima kaupti viską, bet svarbu – ne per ilgam
Įpusėjant vasarai prasidėjo ir sodo bei miško gėrybių šaldymo metas. Specialistai įspėja, kad šaldyti galime viską – ir vyšnias, ir svogūnų laiškus – svarbu, kad atsargas suvartotume per metus, iki kito sezono. Ilgiau laikomi produktai praras maistines medžiagas. O ir šaldyti galime ne bet kaip, o tik specialiai šaldymui skirtose pakuotėse, mat įprasti maišeliai ar buteliai, skirti vandeniui, ilgainiui gali prišaukti bėdas.
Pasidalijo geriausiu uogų šaldymo būdu: išlieka ypač vertingos
Užšaldymas – tai patogiausias būdas išsaugoti uogų mitybinę vertę. Užšaldyti ir laikyti uogas reikia ne mažesnėje kaip minus 18 ºC temperatūroje. Svarbi taisyklė – užšaldyti kuo greičiau.
Patogiausia nuplautas ir nusausintas uogas paskleisti šaldiklyje plonu sluoksniu, o po 30 min. suberti į tam skirtą maišelį ar dėžutę. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, t. y. greitai, vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošimui.
REKLAMA
REKLAMA
Moteris sukėlė sąmyšį: visą gyvenimą ledukus šaldė neteisingai – privers nustebti
Moteris socialiniame tinkle nufilmavusi, kaip iš tikrųjų reikia šaldyti ledo kubelius tapo sensacija ir teigia, kad visą gyvenimą darė tai neteisingai.
„TikTok“ paskyroje mergina pasidalijo paprastu ir greitu būdu, kaip tinkamai reikia šaldyti ledo kubelius. Įrašas tapo tikra žvaigžde – surinku daugiau nei 4 milijonus peržiūrų.
TOP3 braškių paruošimo būdai pagal Iriną: išbandykite
Darže užaugo daugybė braškių, o jūs jau pakankamai jų prišaldėte ir prisivalgėte? Irina dalinasi TOP 3 būdais, kaip tinkamai jas paruošti žiemai.
Braškės savo sultyse
„Štai ir atėjo tas metas, kai braškių prisirpo daugiau, nei pajėgiam suvalgyt. Dabar teks konservuoti, šaldyti, džiovinti, trinti, bet kokiais įmanomais būdais šį skanumyną bandyt išsaugoti žiemai. Šiemet braškių konservavimą pradėjau nuo šio recepto“, – sako ji.
Irinos svogūno laiškų šaldymo būdas internete plinta žaibo greičiu: išbandykite
Darže užaugo daugybė svogūnų laiškų ir nežinote, ką su jais daryti? Irina dalinasi patarimu, kaip tinkamai juos užšaldyti.
„Kadangi šis svogūnų laiškų šaldymo būdas man labiausiai patinka, ir jau pakankamai jų priaugo, tai noriu šiuo receptu pasidalinti su jumis. Gal ir jums patiks“, – rašo ji.
Jums reikės:
300gr. svogūnų laiškų,
pundelio krapų (galit ir daugiau),
pusės arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų miltelių,
nepilno arbatinio šaukštelio druskos,
40gr. atvėsinto sviesto.
Taip pomidorus išsaugosite visus metus: pravers ši gudrybė
Tikriausiai ne vienas sodininkas savęs paklausia, kaip išsaugoti gėrybes, kad jos ilgą laiką išliktų gardžios bei taipogi neužimtų daug vietos? Yra labai nuostabi gudrybė, kaip tai galite įgyvendinti su pomidorais. Supažindime ir atkreipsime dėmesį į neįprastą ir itin paprastą pomidorų laikymo ištisus metus būdą: vakuuminį užšaldymą. Daug naudingiau ir paprasčiau išimti pomidorus iš šaldiklio nei žiemą parduotuvėje nusipirkti "plastikinių" daržovių.
Nauja šaldymo mada: įspėja dėl tokių grybų ir uogų saugumo
Mitybos žinovai pastebi, kad į mūsų šaldymo kameras įsisuka nauja mada – prasidėjus sezonui, žmonės žiemai šaldo jau ne tik uogas ir grybus, bet ir kopūstus, burokėlius, agurkus, net ir svogūnų laiškus. Dažnas tai daro daržoves tiesiog susukęs į maišelį. Specialistai sako, kad šaldyti galima viską, bet tik tam specialiai skirtuose induose. Kitaip ilgainiui iš šaldyti netinkamų maišelių ar indų produktai gali prisisotinti mums kenksmingų medžiagų. Močiutė Aldona raško rūgštynių lapus.
100 proc. pasiteisinęs būdas: nuo šiol krapus šaldysite tik taip
Jei tik turite krapų, skubėkite juos paruošti žiemai, kad atsargų nepritruktų net ir šaltuoju sezonu. Jums reikės: krapų, vandens, ledukų šaldymo formelių. Iš pradžių krapus smulkiai supjaustome, sudedame į šaldymo formeles bei užpilame su vandeniu. Tuomet dedame į šaldymo kamerą. Kai ledukai sušąla, galite išimti iš formelių bei ledukus tiesiog sudėti į šaldymo dėžutes arba maišelius ir laikyti šaldymo kameroje.
Atrado tobulą braškių šaldymą būdą: naudojasi tik juo
Gal paišlaidavote ūkininkų turgelyje, pasidavėte bandos jausmui parduotuvėje, o gal esate iš tų laimingųjų, kurių daržuose braškės sirpsta įspūdingu greičiu – bet kuriuo atveju braškių šaldymas yra geriausias būdas tvarkytis su braškių pertekliaus situacija. Gera žinia ta, kad braškes ne tik lengva užšaldyti, bet ir šaldytas braškes panaudoti galima kone visur, rašoma thespruceeats.com.
Nuo šiol krapus šaldysite tik taip: tereiškia žinoti šias gudrybes
Švieži krapai yra puikus pagardas daugeliui patiekalų. Be įprasto jų naudojimo rauginime, su krapais galima pasigaminti užtepėlių, o ypač jie tinka patiekalams su grietine. Krapai dažnai naudojami lašišai ir kitoms jūrų gėrybėms gardinti, bulvių salotose ir padažuose, taip pat su kepta vištiena, su varške, ir dar daugelyje patiekalų, rašoma thespruceeats.com. Kadangi krapai turi stiprų skonį, vienu kartu daug jų dėti nereikia.
Atsikratykite karpų visam laikui: tereikia žinoti šias gudrybes
Į jas žiūrėti nėra malonu ir pasitikėjimo savimi jos neprideda, bet karpos iš esmės yra nekenksmingos, rašoma mirror.co.uk. Be to, beveik visi žmonės yra susidūrę su jas sukeliančiu virusu, o tai reiškia, kad karpos – gan dažnas dalykas. Mokslininkai tikina nustatę daugiau nei 100 skirtingų šio viruso tipų. Žinoma, tai nereiškia, kad karpų turėsite ir jūs, bet akivaizdu, kad jomis užsikrėsti yra labai lengva.
Šios gudrybės padės ilgiau išsaugoti šviežią maistą
Ar pastebėjote, kad šaldyto maisto vitrinos parduotuvėse, kuriose lankotės, ilgėja? Tam yra svarbi priežastis. Anksčiau buvome pratę patys gaminti produktą nuo tešlos minkymo iki dekoravimo arba pirkti jau pagamintą. Šiandien norime ir lengvai galime čia ir dabar gauti lyg ką tik restorane paruoštą gaminį, nesugaišę daug laiko ir neišėję iš namų. Šaldyti ruošiniai turi tikrai ne vieną privalumą.
Medikai perspėja: vartodami tokias konservuotas gėrybes pasmerkiate save
Vasarai persiritus į antrą pusę daugybė lietuvių konservuoja žiemai uogas. Gal jūs verdate uogienę? O gal uogas šaldote? Maisto ruošimo specialistai ir medikai perspėja – ne visi gėrybių konservavimo būdai vienodai geri, o kai kurie net kenksmingi. Skiriasi ne tik prarandamas maistingųjų medžiagų kiekis, skonis ar išvaizda, bet ir poveikis jūsų sveikatai. Sostinės Kalvarijų turguje žmonės nuo prekystalių šluoja vasaros gėrybes.
Konservavimo gudrybės: specialistė pataria, kuris būdas geriausias
Gėrybių marinavimas, rauginimas, šaldymas – puikus būdas užtikrinti gerą savijautą bei atsparų imunitetą nuo puolančių ligų. Tiesa, medikai pataria žinoti kelis svarbius dalykus apie konservus. Yra trys pagrindiniai konservavimo būdai: fizinis, biocheminis ir cheminis. Anot medikės Donatos Šukytės, geriausias konservavimo būdas yra šaldymas. Jeigu esate įpratę skardinėse užkonservuotų produktų nesuvalgyti, medikai pataria griebtis papildomų veiksmų.
Specialistė: lietuviai nežino, kaip teisingai šaldyti mėsą
Visiems žinoma, kad gendančius produktus geriausia laikyti šaltai. Tad nusipirkę mėsos be jokių abejonių ją dedame į šaldytuvą arba šaldiklį. Tačiau ar žinojote, kiek laiko ją galima ten laikyti ir kaip tiksliai supakuoti mėsą, kad ji kuo ilgiau liktų šviežia? Specialistų teigimu, daugelis žmonių mėsą į šaldytuvą ar šaldiklį deda su visa pakuote. Tačiau tai – didelė klaida.
Seimo komitetas pasiūlė, ką daryti su embrionais
Seimo Sveikatos reikalų komitetas, antradienį apsvarstęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) inicijuotą Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų projektą, siūlo leisti embrionus šaldyti, bet drausti juos naikinti.
Vėžys tyko taupių valgytojų: kas nutinka vartojant netinkamai šaldytą maistą?
Nenorintys pirkti brangių daržovių ar uogų ne sezono metu, gali juos užsišaldyti tada kai jie patys pigiausi. Žinoma šalies vegetarė Ksavera Vaištarienė sako, kad dabar pats metas rinkti tik tik pasirodžiusius geltonžiedžius augalus – kiaulpienes. Moteris sako juos reikia vartoti ištisus metus, o kadangi pienės žydi tik pavasarį ir vasarą, jų belieka tik užsišaldyti. Nei uogienių šeimininkė neverda, nei džiovina pienių, sako vitaminai išsilaiko tik šaldytose.
Švieži grybai – visą žiemą
Socialiniai interneto tinklai šiemet net mirga nuo grybų. Su tokiais miško gėrybių kiekiais susidoroti ganėtinai sunku net didžiausiems grybų mėgėjams, o juos marinuoti ir džiovinti daug kas neturi ne tik laiko, bet ir sąlygų. Tačiau yra visiškai nesudėtingas būdas, leisiantis mėgautis jais net ir žiemą – užšaldyti. Grybus, kaip ir daugumą vaisių, daržovių bei kitų gėrybių galima užšaldyti paprastame šaldiklyje.
Kokius maisto produktus šaldyti ir kaip?
Skaičiuojant paskutines vasaros dienas sumanios šeimininkės pradeda galvoti kaip kuo ilgiau išsaugoti šviežias derliaus gėrybes, kuriomis visa šeima galėtų mėgautis ištisus metus. Restorano „Brasserie Verres en Vers“ virtuvės vadovas Gediminas Andriuškevičius, remdamasis ilgamete patirtimi, išskiria pagrindinius dalykus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, prieš pradedant šaldymo procesą.
Naujas paauglių „iššūkis“: populiarėja savęs žalojimas šaldytais purškalais
Odos gydytojai antradienį paskelbė oficialų pranešimą, kuriame įspėjama apie naują, tarp paauglių sparčiai populiarėjantį „iššūkį“ – purkšti šaldytus aerozolinius purškalus ant odos iš mažo atstumo. Paaugliai iššūkio metu save paprastai filmuoja. „Iššūkio“ metu purškalų turinys ant odos laikomas kuo ilgiau – varžomasi, kas ilgiausiai iškęs, rašo dailymail.co.uk. Pasak Britų odos fondo atstovo, tokia veikla yra skausmingas savęs žalojimas.
Kaip rinkti ir saugoti žoleles?
Dauguma dažnai naudojamų prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, bazilikai, kalendros, laiškiniai česnakai ir petražolės, vasarą kuo puikiausiai auga lauke. Jeigu negalite paskirti jiems vietos darže, jie gražiai tarps vazonuose, išdėliotuose prie pastogės ar poilsio zonoje. Žoleles labai lengva rinkti, o dauguma būdų laikyti – visai lengvi ir nesudėtingi.
Mongolijoje miestą planuojama vėsinti ledo luitu
Geoinžinieriai siekia „išlaikyti“ žiemos šaltį milžiniškame ledo luite, kuris turėtų šaldyti ir drėkinti Ulan Batoro miestą vasaros laikotarpiu.
Mongolija šį mėnesį ruošiasi atlikti vieną didžiausių eksperimentų su ledu tam, kad galėtų kovoti su neigiamais globalinio atšilimo padariniais, rašo guardian.co.uk.
Ulan Batoro vyriausybės remiami geoinžinieriai siekia „išlaikyti“ žiemos šaltį milžiniškame ledo luite, kuris vasaros metu lėtai tirpdamas padėtų vėsinti ir drėkinti miestą.
Tyrimas: vanduo teka ir –130 laipsnių šaltyje
Umea universiteto (Švedija) fizikams eksperimento metu pavyko didelio slėgio sąlygomis priversti tekėti vandenį –130 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje, pranešė „Alphagalileo.org".
Eksperimento metu sudarytas slėgis 10 000 kartų viršijo normalų Žemės atmosferos slėgį jos paviršiuje. Pasak Švedijos mokslininkų, šio eksperimento rezultatai leidžia geriau suprasti kai kurias anomalias vandens savybes.