Sostinės Kalvarijų turguje žmonės nuo prekystalių šluoja vasaros gėrybes. Vieni ruošiasi virti vyšnių uogienę, kiti ieško mėlynių šaldyti, o kas tiesiog kasdien mėgsta skanauti įvairias uogas. Kiekvienas renkasi jiems priimtiniausią ir mėgstamiausią gėrybių konservavimo būdą.
Šaldyti ar virti: kuris konservavimo būdas geriausias? Maisto kokybės specialistai aiškina, būtent šaldytos uogos išsaugo didžiausią dalį maistingųjų medžiagų, mineralų ir vitaminų. Esą užšaldžius išlieka apie 70 procentų visų naudingų medžiagų, o verdant uogienę – tris kartus mažiau. Anot specialistų, dėl milžiniško kiekio priemaišų uogienės iš viso negalima laikyti visiškai natūraliu produktu.
„Praktiškai vienetai uogienių, kur gali pamatyti, kad būtų vien iš natūralių. Dažniausiai cukrus ir lydi visos kitos pridėtinės medžiagos“, - sako maisto kokybės specialistė Akvilė Lekavičiūtė.
Šaldymas ir virimas – ne vienintelės konservavimo priemonės. Esą džiovinant uogas ir vaisius taip pat išsaugomas daug didesnis kiekis maistingųjų medžiagų nei verdant. Tiesa, specialistai nerekomenduoja virti uogienės ne tik dėl menko vitaminų ir mineralų kiekio.
„Kalbėti apie uogienių vertę. Tai turbūt mes pirmiausia matome cukrų. Ir jo įtaką sveikatai, neigiamą įtaką sveikatai“, - tvirtina gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Nors šaldymas vertinamas pozityviausiai, anot specialistų, konservuojant svarbu laikytis visų taisyklių. Esą kitu atveju nukentės ne tik uogos, bet ir jas valgantis asmuo. Gėrybes privaloma šaldyti nuplautas, nedideliais kiekiais minus aštuoniolikos laipsnių temperatūroje. Jei namie dingo elektra ir uogos atšilo, antrą kartą kišti jų į šaldiklį negalima.
Dar svarbiau šaldant naudoti specialias talpas. Esą negalima naudoti bet kokių maišelių, dėžučių ar indelių. Šalčiui neatsparus plastikas bėgant laikui yra, todėl užnuodija maistą. Toks polimerinis užterštumas didina riziką susirgti vėžiu.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.