Braškės savo sultyse
„Štai ir atėjo tas metas, kai braškių prisirpo daugiau, nei pajėgiam suvalgyt. Dabar teks konservuoti, šaldyti, džiovinti, trinti, bet kokiais įmanomais būdais šį skanumyną bandyt išsaugoti žiemai. Šiemet braškių konservavimą pradėjau nuo šio recepto“, – sako ji.
Į 0,5 litro stiklainius sudėkite braškes, uždėkite 2 valgomuosius šaukštus cukraus be kaupo, 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių, 1 arbatinį šaukštelį mėtų sirupo (vietoj sirupo galima keletą mėtų lapelių) ir per naktį laikykite šaldytuve (kol atsirado sulčių).
„Po 12 val. braškės truputį susmenga ir būna ne pilnas stiklainis, todėl paėmiau iš kitų indėlių ir pridėjau. Tuomet stiklainius sustačiau į puodą ir juos kaitinau. Kai vanduo puode užvirė, viriau dar 8 min. Po kaitinimo cukrus ne visada būna pilnai ištirpęs, todėl stiklainį reikia atsargiai papurtyti kol ištirps. Stiklainius šiltai apklojau kol pilnai atvėso. Cukraus kiekį galit reguliuoti pagal savo skonį.
Kartais braškes užberiu cukrumi ne stiklainiuose, bet kokiam nors didesniam inde, o vėliau, kai atsiranda sultys, sudedu į stiklainius“, – sako ji.
Braškių ir citrinų sulčių koncentratas
„Šiaip tai tuos braškių kubelius su citrinų sultimis šaldžiau žiemai, bet per tuos karščius nespėju šaldyti, nes namiškiai nuo šaldiklio nesitraukia... Vienas kubelis atvėsina puodelį vandens ir labai atgaivina“, – šypteli Irina.
Jums reikės: 1 stiklinės trintų uogų, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės citrinų sulčių.
Cukraus kiekį galit mažinti arba didinti pagal savo skonį. Viską sutrinkite su trintuvu ir supilstykite į ledukų maišelius.
Keptos braškės
„Jei jau spėjot braškėmis apsivalgyt, pripildyt stiklainius, šaldytuvus bei šaldiklius, bet jums vis dar norisi kažkokio įdomesnio recepto, gal tiks šitas“, – sako Irina.
Jums reikės: 200 gr. braškių, 100 gr. cukraus, 0,5–1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių. Kepti reikia mažais kiekiais. Galit iškarto kelias keptuvės užkaisti.
Ant įkaitintos keptuvės, vienu sluoksniu suberkite braškes, ant jų cukrų ir atsargiai pamaišant kepkite.
Kai cukrus pilnai ištirps, kepkite dar 7 min. Kai braškės pradės pliuškentis tirštame sirupe, įpilkite citrinų sultis. Iškeptas braškes supilstykite į stiklainius ir juos užsukite. Laikykite rūsyje.
„Pasigaminę šiuo receptu, turėsit labai skanių, karamelizuotų uogų tirštame sirupe“, – sako moteris.
Šaltinis: vakavimas.l