• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žarnyno sveikata yra svarbi bendrai organizmo sveikatai, o tinkama mityba gali padėti palaikyti tinkamą žarnyno veiklą. Kai kurie maisto produktai yra ypač turtingi maistinėmis medžiagomis, skatinančiomis gerųjų bakterijų augimą ir užtikrinančiomis sklandų virškinimo sistemos darbą.

Žarnyno sveikata yra svarbi bendrai organizmo sveikatai, o tinkama mityba gali padėti palaikyti tinkamą žarnyno veiklą. Kai kurie maisto produktai yra ypač turtingi maistinėmis medžiagomis, skatinančiomis gerųjų bakterijų augimą ir užtikrinančiomis sklandų virškinimo sistemos darbą.

REKLAMA

Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių domisi, kaip rūpintis savo žarnynu ir kokį poveikį jis daro bendrai savijautai. Pasak „Better Health“, žarnyno sveikata – tai geros virškinimo sistemos būklės palaikymas, apimantis skrandį, žarnyną ir gaubtinę žarną. Vis tik, yra produktų galinčių padėti pagerinti žarnyno sveikatą.

Kas lemia prastą žarnyno veiklą?

Žarnyne esančios bakterijos ir kiti mikroorganizmai vadinami žarnyno mikrobiomu, kuris padeda skaidyti maistą ir paversti jį maistinėmis medžiagomis, kurias gali panaudoti jūsų organizmas, rašoma express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „PrecisionBiotics“ bendrosios praktikos gydytojos daktarės Nisos Aslam, žarnyno sveikatą gali pabloginti daugybė dalykų, įskaitant stresą, nerimą, miego trūkumą ir tam tikrus maisto produktus.

REKLAMA

Tačiau tinkamai parinkti maisto produktai gali turėti stebuklingą poveikį žarnyno sveikatai, nes juose gausu gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, kurios yra būtinos sveikam mikrobiomui palaikyti.

Dr. Nisa sakė: „Jei esate susidūrę su žarnyno problemomis, tokiomis kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, žinote, kaip tai gali varginti, ypač jei šios problemos kartojasi reguliariai.

Tyrimai taip pat patvirtina, kad mityba yra pagrindinis veiksnys, lemiantis prastą žarnyno sveikatą, nes per daug sočiųjų riebalų ir per mažai augalinės kilmės maisto produktų gali sukelti problemų.“

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertė teigia, kad norint pagerinti žarnyno sveikatą, reikėtų vartoti daug polifenolių – augalinės kilmės junginių, kurie gerina žarnyno sveikatą ir palaiko naudingų bakterijų augimą.

Maisto produktai, gerinantys žarnyno veiklą

Uogos

Dr. Nisos teigimu, vaisiuose ir daržovėse apskritai gali būti daug polifenolių. Tačiau uogose jų ypač daug.

Pasak ZOE ekspertų, daugiausiai polifenolių turinčios uogos yra mėlynės, gervuogės, avietės, braškės ir juodieji serbentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji atkreipė dėmesį, kad antocianinų, kurie yra polifenoliai, lemiantys kai kurių vaisių ir daržovių spalvą, daugiausia yra odelėje, todėl, jei sultyse nėra odelės, jos netenka daug polifenolių.

Riešutai ir sėklos

Dr. Nisa sako, kad riešutuose ir sėklose taip pat gausu polifenolių, todėl verta jų porciją suvalgyti per pusryčius ryte arba užkandžiauti visą dieną.

REKLAMA

Daugiausia polifenolių turi linų sėmenys, lazdyno riešutai, pekano riešutai ir migdolai, be to, pasak mitybos svetainės ZOE, juose taip pat gausu augalinių baltymų, kurie padeda išlikti sotiems ir sotiems.

Pilno grūdo grūdai

Pasak dr. Nisos, tai dar viena labai svarbi maisto produktų grupė, kuri gali prisidėti prie sveikesnio žarnyno mikrobiomo.

Nors į rafinuotus grūdus yra pridėta šiek tiek vitaminų ir mineralų, jie vis tiek nėra tokie sveiki ir maistingi kaip neskaldyti grūdai, teigia „Healthline“ specialistai. Keletas pavyzdžių: avižos, bolivinė balanda, rudieji ryžiai, miežiai ir bulgur kruopos.

Lęšiai, ankštinės daržovės

Galiausiai dr. Nisa rekomendavo ankštines daržoves kaip dar vieną maisto produktų grupę, kurioje gausu polifenolių, kad žarnynas būtų sveikesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų