Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių domisi, kaip rūpintis savo žarnynu ir kokį poveikį jis daro bendrai savijautai. Pasak „Better Health“, žarnyno sveikata – tai geros virškinimo sistemos būklės palaikymas, apimantis skrandį, žarnyną ir gaubtinę žarną. Vis tik, yra produktų galinčių padėti pagerinti žarnyno sveikatą.
Kas lemia prastą žarnyno veiklą?
Žarnyne esančios bakterijos ir kiti mikroorganizmai vadinami žarnyno mikrobiomu, kuris padeda skaidyti maistą ir paversti jį maistinėmis medžiagomis, kurias gali panaudoti jūsų organizmas, rašoma express.co.uk.
Pasak „PrecisionBiotics“ bendrosios praktikos gydytojos daktarės Nisos Aslam, žarnyno sveikatą gali pabloginti daugybė dalykų, įskaitant stresą, nerimą, miego trūkumą ir tam tikrus maisto produktus.
Tačiau tinkamai parinkti maisto produktai gali turėti stebuklingą poveikį žarnyno sveikatai, nes juose gausu gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, kurios yra būtinos sveikam mikrobiomui palaikyti.
Dr. Nisa sakė: „Jei esate susidūrę su žarnyno problemomis, tokiomis kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, žinote, kaip tai gali varginti, ypač jei šios problemos kartojasi reguliariai.
Tyrimai taip pat patvirtina, kad mityba yra pagrindinis veiksnys, lemiantis prastą žarnyno sveikatą, nes per daug sočiųjų riebalų ir per mažai augalinės kilmės maisto produktų gali sukelti problemų.“
Ekspertė teigia, kad norint pagerinti žarnyno sveikatą, reikėtų vartoti daug polifenolių – augalinės kilmės junginių, kurie gerina žarnyno sveikatą ir palaiko naudingų bakterijų augimą.
Maisto produktai, gerinantys žarnyno veiklą
Uogos
Dr. Nisos teigimu, vaisiuose ir daržovėse apskritai gali būti daug polifenolių. Tačiau uogose jų ypač daug.
Pasak ZOE ekspertų, daugiausiai polifenolių turinčios uogos yra mėlynės, gervuogės, avietės, braškės ir juodieji serbentai.
Ji atkreipė dėmesį, kad antocianinų, kurie yra polifenoliai, lemiantys kai kurių vaisių ir daržovių spalvą, daugiausia yra odelėje, todėl, jei sultyse nėra odelės, jos netenka daug polifenolių.
Riešutai ir sėklos
Dr. Nisa sako, kad riešutuose ir sėklose taip pat gausu polifenolių, todėl verta jų porciją suvalgyti per pusryčius ryte arba užkandžiauti visą dieną.
Daugiausia polifenolių turi linų sėmenys, lazdyno riešutai, pekano riešutai ir migdolai, be to, pasak mitybos svetainės ZOE, juose taip pat gausu augalinių baltymų, kurie padeda išlikti sotiems ir sotiems.
Pilno grūdo grūdai
Pasak dr. Nisos, tai dar viena labai svarbi maisto produktų grupė, kuri gali prisidėti prie sveikesnio žarnyno mikrobiomo.
Nors į rafinuotus grūdus yra pridėta šiek tiek vitaminų ir mineralų, jie vis tiek nėra tokie sveiki ir maistingi kaip neskaldyti grūdai, teigia „Healthline“ specialistai. Keletas pavyzdžių: avižos, bolivinė balanda, rudieji ryžiai, miežiai ir bulgur kruopos.
Lęšiai, ankštinės daržovės
Galiausiai dr. Nisa rekomendavo ankštines daržoves kaip dar vieną maisto produktų grupę, kurioje gausu polifenolių, kad žarnynas būtų sveikesnis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!