• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Puikus skrandžio veikimas yra itin svarbus bendrai savijautai, tačiau kasdienė mityba gali turėti didelę įtaką jo būklei. Tam tikri maisto produktai gali dirginti skrandžio gleivinę, sukelti rėmenį, pilvo pūtimą ar net rimtesnes virškinimo problemas. Jei dažnai jaučiate diskomfortą skrandyje, verta peržvelgti savo racioną ir atsisakyti produktų, kurie gali būti šių negalavimų priežastis.

Puikus skrandžio veikimas yra itin svarbus bendrai savijautai, tačiau kasdienė mityba gali turėti didelę įtaką jo būklei. Tam tikri maisto produktai gali dirginti skrandžio gleivinę, sukelti rėmenį, pilvo pūtimą ar net rimtesnes virškinimo problemas. Jei dažnai jaučiate diskomfortą skrandyje, verta peržvelgti savo racioną ir atsisakyti produktų, kurie gali būti šių negalavimų priežastis.

REKLAMA

Sveikatingumo mentorė Evelina Kasinskaja naujienų portalui tv3.lt teigia, kad negalima išskirti vienareikšmiškai „kenksmingų“ produktų skrandžiui, nes sveikas žmogus, neturintis opos, gastrito ar kitų virškinimo sutrikimų, gali virškinti bet kokį maistą. Tačiau ji priduria, kad tam tikri produktai gali būti nepalankūs skrandžiui.

Ar iš tiesų visi produktai yra palankūs skrandžiui?

E. Kasinskajos teigimu, jei žmogus turi jautrų skrandį, jis apie tai dažniausiai žino, o tam tikri produktai gali paaštrinti nemalonius pojūčius.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai dažnai žmonės, turintys rėmenį, susiduria su tuo, kad paprikos, pomidorai, pomidorų padažai gali iššaukti dar didesnį skrandžio rūgštingumą ir rėmenį.

REKLAMA

Įvairūs aštrūs patiekalai, prieskoniai, pavyzdžiui, čili pipirai, gali šį dalyką pastiprinti, jei žmogaus skrandis yra jautrus“, – atskleidžia sveikatingumo mentorė.

Vis dėlto, pasak jos, jei žmogaus skrandis nėra jautrus ir visi fermentai gaminasi pakankamai, o skrandžio rūgštis yra normos ribose, sveikas žmogus dažniausiai nejaučia diskomforto ir gali laisvai vartoti prieskonius.

Specialistė taip pat pabrėžia, kad svarbu žinoti, kokie produktai gali apsunkinti virškinimą, ir rinktis lengvai virškinamą maistą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pats pirmas žingsnis būtų pasirinkti mažiau ingredientų, nes dažnai, kai vienoje lėkštėje yra daug įvairių produktų, skrandžio ir žarnyno veikla tampa apsunkinta, gali pasireikšti nemalonūs pojūčiai“, – aiškina ji.

E. Kasinskajos teigimu, tinkama maisto porcija turėtų būti subalansuota. Pavyzdžiui, pagrindinį patiekalo komponentą galėtų sudaryti baltymai, tokie kaip kiaušiniai, prie jų turėtų būti skaidulinių medžiagų šaltinis – šviežios daržovės ar žalumynai, turintys daug vitaminų ir mineralų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu norisi sudėtingų angliavandenių, geriausia juos vartoti per pietus. Iš ryto jie nebūtini, bet jei žmogus jaučia, kad lengvų pusryčių nepakanka, galima pridėti sudėtingų angliavandenių: grikių, bolivinės balandos, kurios suteikia energijos ir neapsunkina virškinimo“, – pataria moteris.

Pasak jos, „idealioje lėkštėje“ turėtų būti pusė lėkštės daržovių, baltymų, sudėtingų angliavandenių bei gerųjų riebalų – pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus ar avokado. Desertui galima rinktis vaisius.

REKLAMA

Produktai, kenkiantys skrandžiui

E. Kasinskaja teigia, kad „ant tuščio skrandžio“ jokiu būdu nereikėtų vartoti kavos ar stiprios arbatos – išimtis gali būti tik žolelių arbatos, tokios kaip ramunėlių, kmynų ar pankolių.

„Arbatos, kavos, gazuoti gėrimai didina skrandžio jautrumą ir gali sukelti nemalonius pojūčius. Visokie saldūs gaminiai, ypač parduotuviniai kepiniai, nes ten yra vienas iš pačių blogiausių derinių – paprasti angliavandeniai, pavyzdžiui, miltai, cukrus.

REKLAMA

Jų derinys su riebalais yra vienas iš prasčiausių, ką galime duoti savo organizmui ir virškinimui, nes šį maistą skrandžiui yra labai sunku suvirškinti“, – aiškina ji.

Be to, pasak specialistės, perdirbtame ir greitame maiste dažnai dominuoja būtent miltų ir riebalų derinys.

„Pavyzdžiui, tos pačios bulvytės fri – tai paprasti angliavandeniai, dažniausiai net ne tikros bulvės, o mišinys, išgautas ir suformuotas į lazdeles, o tada pakepintas rapsų aliejuje, kuris pats iš savęs yra pigus, nekokybiškas riebalas, turintis perteklių Omega-6, kuris skatina uždegiminius procesus“, – aiškina specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, ilgainiui vartojant tokį maistą nereikėtų stebėtis, jei išsivystys skrandžio sutrikimai, pavyzdžiui, gastritas ar opa.

„Kavą geriausia gerti kaip desertą, po maisto, praėjus kuriam nors laikui, tada nedidės taip stipriai skrandžio jautrumas“, – priduria ji.

E. Kasinskaja taip pat atkreipia dėmesį, kad kai kuri mėsa gali būti sunkiai virškinama.

„Pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė iš savęs yra riebi, o joje esantys sotieji riebalai – prasčiausi mūsų organizmui, jų reikia mažiausiai.

Jei lyginsime su avokadu ar lašiša, juose yra kitokie riebalai – jie mums reikalingi, mažina blogą cholesterolį, yra lengviau virškinami. O „blogieji riebalai“ – jų geriau nederinti su paprastais angliavandeniais“, – pataria pašnekovė.

Ką reiškia pusė lėkštės alyvuogių aliejaus? Ideali mityba? Aliejų gerti iš lėkštės? Ar kaip?
pasamdykit pagaliau nors vieną redaktorių - korektorių, nes tokių beraščių išmokyti jau nebeįmanoma.

,,rūgščių refliuksą''??? O yra ir saldžių refliuksas???
Tai cia parase ko vengti reiketu, o pavadinimas 'kas pades' ;) skiriat 'kas pades?' nuo 'kas pakenkti gali?' :)
O pades siaip jei griauzia, tai soda. Man visada padeda. Galima i stikline vandens sauksteli ar pora ir susimaisyt, arba tiesiog ikalt sauksteli ir uzsigert
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų