Mitybos specialistas Mantas Liekis naujienų portalui tv3.lt atskleidė, kokie produktai tikrai padeda palaikyti sveiką žarnyną ir gerina virškinimą.
Produktai, gerinantys žarnyno veiklą
M. Liekis pasakoja, kad žarnyno veiklą gerina maisto produktai, turintys daug skaidulų, probiotikų ir prebiotikų. Tai apima produktus, tokius kaip jogurtas, kefyras, kimchi, rauginti kopūstai, vaisiai, daržovės, pilno grūdo produktai ir ankštiniai augalai.
Pasak jo, šie maisto produktai dažniausiai pasižymi gausiu skaidulų, probiotikų ir prebiotikų kiekiu, kurie teigiamai veikia žarnyno funkciją.
„Geriausi skaidulų šaltiniai žarnyno funkcijai palaikyti yra pilno grūdo produktai, pavyzdžiui, avižos, rudieji ryžiai, soros, pilno grūdo makaronai. Visuose šiuose pilno grūdo produktuose yra daugiau skaidulų, kurios teigiamai veikia žmogaus žarnyno mikroflorą.
Taip pat yra ankštiniai produktai, pavyzdžiui, pupelės, lęšiai, avinžirniai. Šiuose produktuose yra daug skirtingų maistinių medžiagų, baltymų, riebalų, angliavandenių ir daug skaidulų, kurios teigiamai veikia žarnyno mikroflorą“, – išvardija jis.
Mitybos specialisto teigimu, vaisiuose taip pat yra nemažai skirtingų skaidulų, o daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, morkos, svogūnai ir česnakai, turi daug antioksidantų ir skaidulų, kurie veikia žarnyno mikroflorą priešuždegimiškai ir didina gerųjų bakterijų kiekį.
„Yra sėklos – chia, linų sėmenys. Jeigu paimsime šių sėklų maistinę vertę, pamatysime, kad jose gausu skaidulų, kurios reikalingos mūsų žarnyno mikroflorai“, – priduria jis.
Kuo naudingi prebiotikai ir probiotikai?
M. Liekis pasakoja, kad probiotikai yra naudingosios bakterijos, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, gerina virškinimą ir stiprina imunitetą, o prebiotikai yra nesuvirškinamos skaidulos, kurios maitina šias naudingas bakterijas.
„Probiotikai ir prebiotikai skiriasi. Probiotikai randami fermentuotuose maisto produktuose, tokiuose kaip jogurtas, kefyras, kimchi, rauginti kopūstai, o prebiotikai randami maisto produktuose, tokiuose kaip česnakai, svogūnai, porai, bananai ir avižos. Žmonėms yra svarbu suprasti tą patį skirtumą“, – aiškina jis.
Paklaustas, kokių maisto produktų reikėtų vengti, siekiant išvengti žarnyno problemų, M. Liekis teigia, kad reikėtų vengti perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra daug cukraus, dirbtinių priedų ir transriebalų.
„Reikėtų vengti per didelio kiekio riebaus ir kepto maisto, nes tai gali apsunkinti virškinimą ir sukelti pilvo pūtimą. Kiti produktai priklauso nuo žmogaus individualios netolerancijos, pavyzdžiui, glitimo, laktozės.
Jeigu netoleruoja laktozės, nerekomenduojama valgyti kviečių, makaronų ar sorų kruopų, nes jis paprasčiausiai suvalgęs šių produktų susidurs su virškinimo problemomis, jį gali išberti“, – pažymi pašnekovas.
Pasak M. Liekio, taip pat yra nerekomenduojama rūkyti ir gerti alkoholį, nes tai neigiamai veikia žarnyno mikroflorą, o dirbtiniai saldikliai ir transriebalai gali neigiamai veikti žmogaus organizmo mikroflorą, palyginus su sveikais maisto produktais, kurie yra natūralūs ir teigiamai veikia žmogaus organizmą.
Produktai, mažinantys pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą
Mitybos specialisto teigimu, natūralūs maisto produktai, tokie kaip imbieras, padeda sušvelninti virškinamojo trakto spazmus, pipirmėtė gali sumažinti dujų kaupimąsi, o probiotikai – pagerinti virškinimą. Žalioji arbata ir citrina taip pat gali sumažinti pilvo pūtimą.
„Žmogus turėtų individualiai nuspręsti, kuris iš šių produktų tinka, nes jeigu žmogus netoleruoja jogurto ar kefyro, jam nerekomenduojama naudoti šiuos produktus, kad pagerintų savo virškinimo procesą“, – priduria pašnekovas.
Be to, pasak specialisto, kartais galima pagerinti virškinimo procesą įdėjus didesnį kiekį druskos, nes tai gali padėti virškinimui, arba šiek tiek apšlakstyti maistą obuolių actu.
„Kalbant apie vidurių užkietėjimą, jį sumažinti gali maisto produktai, turintys daug tirpių ir netirpių skaidulų, pavyzdžiui, slyvos, figos, obuoliai, avižiniai dribsniai, chia sėklos, pilno grūdo produktai. Svarbu gerti daug vandens, nes skysčiai padeda palengvinti tuštinimosi procesą“, – sako pašnekovas.
M. Liekis priduria, kad jeigu viduriai yra užkietėję, vien tik šių produktų įtraukimas į mitybos racioną gali ir nepadėti.
Pasak jo, norint sumažinti vidurių užkietėjimą, reikia įvertinti, ar žmogus iš savo mitybos raciono gauna visų reikiamų maistinių medžiagų, Omega-3, kitų sveikųjų riebalų ir ar porcijos nėra per mažos.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!