• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sutrikusią žarnyno veiklą gali sukelti daugybė veiksnių, tačiau tai gali padėti išspręsti probiotikai, dar vadinamos gerosios bakterijos – jų trūkumas gali būti viena iš prasto virškinimo priežasčių.

Sutrikusią žarnyno veiklą gali sukelti daugybė veiksnių, tačiau tai gali padėti išspręsti probiotikai, dar vadinamos gerosios bakterijos – jų trūkumas gali būti viena iš prasto virškinimo priežasčių.

REKLAMA

Laidos „Kviečiame daktarą“ žiūrovei uždavus klausimą, kaip išsirinkti tinkamus probiotikus, „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pasidalijo naudingais patarimais ir paaiškino, kas gali lemti sutrikusią žarnyno veiklą.

Kodėl sutrinka žarnyno veikla?

Vaistininkės teigimu, probiotikai yra būtini žarnynui, tai – gerosios bakterijos, randamos mūsų žarnyne, tačiau kartais nutinka taip, kad jų žarnyne ima trūkti, kas lemia disbalansą. Tačiau kas tai gali lemti?

„Pirmoji pagrindinių priežasčių yra netinkama mityba, o tai nutinka todėl, kad dažniausiai valgome daug perdirbto maisto, kuriame yra gausu cukraus, riebalų, bendrai labai daug angliavandenių, mažai baltymų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat toks maistas dažniausiai turi labai mažai arba išvis neturi skaidulų, o skaidulos yra pagrindinis mūsų gerųjų bakterijų maistas. Kuomet mūsų organizmas negauna skaidulų su pilnaverčiu maistu, mes visiškai išbalansuojame visą žarnyno mikroflorą“, – aiškino J. Aleknienė.

REKLAMA

Antroji priežastis – antibiotikų vartojimas. Suvartojus antibiotikų kursą, išbalansuojama mikroflora, todėl reikalingas atitinkamai toks pats gerųjų bakterijų kursas. O jos reikalingos dėl paprastos priežasties – antibiotikai mūsų organizme žudo ne tik blogąsias bakterijas, bet ir gerąsias.

Galiausiai, apie ką daugelis nesusimąsto, kad žarnyno mikrofloros disbalansą gali lemti ir patiriamas ilgalaikis stresas bei nemiga.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai sukelia labai didelį žarnyno disbalansą, ko pasekoje labai pritrūksta gerųjų bakterijų ir dažniausiai jų proporcijos iškrypsta, kartais žarnyne gali nugalėti blogosios prieš gerąsias, todėl reikėtų stengtis kasdienybėje suvaldyti tiek stresą, tiek nemigos problemą“, – patarė vaistininkė.

Žarnyno veiklos gerinimui – probiotikai

Svarbu suprasti, kad gerosios bakterijos yra gyvi organizmai ir aukštos kokybės bakterijos yra kruopščiai tiriamos ir saugomos bakterijų bankuose, siekiant išvengti galimų jų genetinių pakitimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl vaistininkė pataria renkantis probiotikus ant pakuotės ieškoti patvirtinimo, kad maisto papilde naudojamos gerosios bakterijos yra saugomos minėtuose bankuose.

Antras dalykas, į ką žmonės dažnai neatsižvelgia – gerųjų bakterijų įvairovė maisto papilduose. J. Aleknienė pastebi, kad dažnai vaistinėse asmenys atsižvelgia tik į bakterijų skaičių, kurių gali būti milijardai:

REKLAMA

„Iš tiesų geriau rinktis ne tą papildą, kuriame yra viena arba dvi rūšys bakterijų, kurių yra milijardai, bet geriau rinktis tokį, kur yra netgi keliolika rūšių bakterijų – taip mes labiau praturtintume mūsų mikroflorą.“

Verta atsižvelgti ir į dar vieną dalyką – kadangi gerosios bakterijos yra gyvos, kurie esant nepalankioms sąlygoms gali žūti, todėl svarbu, kad maisto papildas būtų testuotas nepriklausomose akredituotose laboratorijose.

REKLAMA

Vaistininkė pasakojo, kad prieš patekdamos į mūsų žarnyną, gerosios bakterijos susiduria su daugybe iššūkių. Pirmiausia – gamybos procesu, kai jos apdorojamos, mat būtina užtikrinti, kad jų kiekis ir savybės nepakistų visą galiojimo laiką.

Keliaudamos į žarnyną jos susiduria su dar vienu priešu – skrandžio rūgštimis, kurios sunaikina viską, kas patenka į skrandį. Gerosios bakterijos gali įveikti šį barjerą, tačiau svarbu, kad būtų tinkamai apdirbtos, tai yra pasirinktas tinkamas gamybos procesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat gamybos būdas yra labai svarbus ir laikymo sąlygoms. Turime tokių probiotikų, kurie yra laikomi šaldytuve, kas yra labai nepatogu keliaujant, nes tokių gerųjų bakterijų nepasiimsime kartu su savimi.

Taigi visada siūlau rinktis tuos maisto papildus, kur gerosios bakterijos yra gaminamos liofilizuojant arba džiovinant šaltyje“, – patarė J. Aleknienė.

Visą laidą „Kviečiame daktarą“ žiūrėkite vaizdo įraše straipsnio pradžioje

Laida „Kviečiame daktarą!“ – šeštadieniais, 9 val., tik per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų