• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žarnynas yra ne tik pagrindinis virškinimo organas, bet ir esminė mūsų imuninės sistemos dalis, veikianti bendrąją žmonių sveikatą. Jame gyvena milijonai bakterijų, kurios padeda virškinti maistą, sintezuoti vitaminus ir net reguliuoti mūsų nuotaikas.

Žarnynas yra ne tik pagrindinis virškinimo organas, bet ir esminė mūsų imuninės sistemos dalis, veikianti bendrąją žmonių sveikatą. Jame gyvena milijonai bakterijų, kurios padeda virškinti maistą, sintezuoti vitaminus ir net reguliuoti mūsų nuotaikas.

REKLAMA

Dietologas Mantas Liekis papasakojo, kokie organizmo siunčiami signalai rodo, kad žarnyno veikla gali būti sutrikusi bei kokiais maisto produktais galima pagerinti žarnyno veiklą.

„Mūsų žarnynas atlieka kelias pagrindines funkcijas. Jis yra atsakingas už maisto virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą, taip pat šalina nereikalingas medžiagas iš organizmo.

Dar svarbu tai, kad žarnyno mikroflora padeda kovoti su įvairiausiais mirkroorganizmais ir padeda stiprinti imunitetą“, – paaiškino M. Liekis.

REKLAMA
REKLAMA

Žarnyno sutrikimus išduodantys simptomai

Pasak pašnekovo, žarnyno veikla gali sutrikti dėl kelių priežasčių. Jis pasakojo, kad prie to stipriai prisidėti gali žmogaus gyvenimo būdas.

REKLAMA

„Žarnyno sutrikimai gali būti paveikti kelių pagrindinių veiksnių, t. y., nesubalansuota mityba, taip pat tuomet, kai žmogus nėra aktyvus fiziškai“, – pasakojo jis.

Taip pat vyras pridėjo, jog žarnyno veiklos sutrikimus gali lemti ir vartojami vaistai, pavyzdžiui, antibiotikai, miego sunkumai arba tokios ligos, kaip dirgliosios žarnos sindromas.

„Dar žarnyno veikla gali sutrikti dėl skaidulų trūkumo organizme“, – paaiškino dietologas.

Paklaustas, kokiais simptomais pasireiškia žarnyno veiklos sutrikimai, pašnekovas išvardijo kelis iš jų. Anot jo, tai – pirmieji signalai į kuriuos verta atkreipti dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai pasitaiko štai tokie pagrindiniai simptomai, kaip:

  • padidėjęs pilvo pūtimas;
  • vidurių užkietėjimas;
  • viduriavimas;
  • prasta nuotaika;
  • nuovargis;
  • imuniteto nusilpimas;
  • įvairių uždegiminių ligų pagausėjimas;
  • lėtinių ligų vystymasis.

Subalansuotos mitybos nauda

Anot M. Liekio, mityba gali būti labai svarbus veiksnys, jeigu norima pagerinti žarnyno veiklą. Pasak jo, tinkamai pasirinkus vartojamus maisto produktus, galima susitvarkyti žarnyno veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mes į mitybos racioną įtrauksime daugiau skaidulų, probiotikų ir prebiotikų, tuomet ji turėtų pagerėti.

Mes taip galime pagelbėti žarnyno mikroflorai, nes jame tuomet bus daugiau gerųjų bakterijų, kurios pagerina visą žarnyno veiklą“, – akcentavo jis.

Pasak jo, tokiu būdu galima sumažinti pilvo pūtimą, pagreitinti virškinimą, galima pajusti energijos antplūdį, gali pagerėti tuštinimasis ir dar labiau sustiprėti imunitetas.

Jis pridėjo, kad teigiamą poveikį subalansuota mityba turi ir psichologinei asmens būsenai. Anot jo, pasirinkus žarnyno funkcijas gerinančius produktus galima tikėtis puikių rezultatų:

REKLAMA

„Taip pat gali pakristi svoris, pagerėti bendra žmogaus savijauta. Na, ir žinoma, dėl viso to gali pagerėti nuotaika.“

Žarnynui naudingi maisto produktai

M. Liekio teigimu, yra tam tikri maisto produktai, kurie padeda žarnynui tinkamai funkcionuoti. Tačiau jis pabrėžė, kad vieniems jie tinka labiau, kitiems – mažiau.

„Kiekvienas žmogus yra individualus ir vienam vienas maisto produktas bus tinkamas, o kitam galbūt ne dėl įvairių alergijų. Tad reikėtų patiems atsirinkti, kas kam labiausiai tinka“, – sakė jis.

REKLAMA

Visgi, vyras įvardijo maisto produktų grupes, kurios gerina žarnyno veiklą. Visų pirma, jis akcentavo skaidulas.

Anot jo, skaidulų galima surasti vaisiuose, daržovėse bei pilno grūdo produktuose. „Šie produktai padeda palaikyti žarnyno motoriką ir reguliuoja virškinimą“, – sakė jis.

„Iš vaisių žmogus tikrai gali rinktis apelsinus, bananus. Daržoves galima rinktis pačias įvairiausias, nes jos visos turi naudos organizmui. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir grikių ar avižų dažniau įtraukti į savo meniu“, – išvardijo M. Liekis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat prie tinkamos žarnyno veiklos smarkiai prisideda fermentuotų produktų vartojimas. M. Liekis ragino įtraukti į savo mitybą kefyro, jogurto ar raugintų kopūstų, nes jie visi turi probiotikų, gerinančių organizmo mikroflorą.

Taip pat M. Liekis skatino nepamiršti ir prebiotikų, kurių gausu česnakuose, svogūnuose ir bananuose. Jis pasakojo, kad šie produktai skatina gerųjų bakterijų atsiradimą.

„Na, ir žinoma, reiktų nepamiršti pakankamo skysčių vartojimo. Tuomet maistinės medžiagos lengviau virškinamos ir tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Rekomenduojama gerti paprastą vandenį arba mineralinį vandenį, kurį galima pagardinti mėta arba uogiene.

Taip pat galima gerti arbatas, jos turi daug ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Tik kavos reiktų vartoti rečiau“, – užbaigė pokalbį jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų