Vaistinių tinklo „BENU“ vaistininkė Deimantė Zalagaitytė sutiko papasakoti apie skrandžio funkcijas, pagrindines ligas bei maisto produktus, kurie yra naudingi organo veiklai, o kuriuos vertėtų išbraukti iš savo meniu.
Ji pasakojo, kad skrandis yra virškinamojo trakto dalis. Tai tuščiaviduris organas, esantis viršutinėje pilvo dalyje tarp stemplės ir plonosios žarnos.
Skrandžio funkcijos ir pagrindinės ligos
Prabilus apie skrandžio funkcijas, D. Zalagaitytė pasakojo, kad, visų pirma, skrandis yra atsakingas už maisto kaupimą, maišymą, virškinimą ir stūmimą toliau virškinamuoju kanalu.
Taip pat ji atskleidė, kad šis organas yra ypatingas tuo, jog geba prisitaikyti prie įvairaus maisto kiekio, mat yra elastingas.
„Skrandis taip pat gamina skrandžio sultis, sudarytas iš fermentų, gleivių ir skrandžio rūgšties, jis atsakingas už skrandžio motoriką skatinančių hormonų, tokių kaip gastrinas, grelinas, motilinas, gamybą“, – pasakojo pašnekovė.
Taip pat ji pridėjo, kad skrandis yra vieta, kurioje vyksta virškinimo procesas. Šio proceso metu skrandžio sienelės susitraukinėja ir tokiu būdu maistas yra maišomas, trinamas su skrandžio sultimis bei stumiamas į dvylikapirštę žarną.
„Iš jos turinys keliauja toliau – plonųjų žarnų kryptimi, iš kurių per jų sieneles organizmui teikiamos reikalingos maistinės medžiagos“, – sakė vaistininkė.
Vis tik, kadangi skrandžio funkcija organizme yra labai svarbi, neretai šį organą užklumpa ligos. Viena iš dažniausių ligų, anot vaistininkės, yra gastroezofaginis refliuksas (GERL).
Pasak jos, GERL yra būklė, kai skrandžio rūgštis ir maistas grįžta atgal į stemplę ir gali sukelti atpylimą bei rėmens graužimą.
„Taip pat dažnai pasitaikančios ligos yra gastritas bei skrandžio opos, kurių priežastys gali būti įvairios, tačiau itin didelę riziką sukelia nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas, Helicobacter pylori bakterinė infekcija bei alkoholio vartojimas“, – paaiškino specialistė.
Ji pridėjo, kad dar vienas negalavimas, kuriuo neretai skundžiasi pacientai, yra funkcinė dispepsija. Šio sutrikimo metu virškinimo sistemoje nėra nustatomi jokie pakitimai, tačiau spėjama, kad sutrikimas gali būti susijęs su psichologiniais negalavimais.
Skrandžiui naudingi ir žalingi maisto produktai
D. Zalagaitytė pokalbio metu pasakojo, kad vienas iš geriausių būdų siekiant sušvelninti skrandžio sutrikimų simptomus yra mityba.
Dėl to vaistininkė atskleidė, kokių maisto produktų vertėtų vengti, siekiant patausoti savo skrandžio sveikatą.
„Maisto produktai, kurių reikėtų vengti, yra riebus, keptas, aštrus maistas. Dėl to, kad yra ilgai virškinamas, jis gali sukelti nemalonius simptomus – pilvo pūtimą, graužimą už krūtinkaulio. Aštrūs prieskoniai gali dirginti gleivinę ir sukelti skausmą“, – pasakojo pašnekovė.
Ji taip pat pridėjo, kad yra ir gėrimai, kurių vertėtų atsisakyti siekiantiems pagerinti savo skrandžio veiklą. Vaistininkė rekomendavo vengti tų gėrimų, kurie gali paskatinti skrandžio rūgšties gamybą.
„Patariama vengti ir kavos, arbatos, šokolado, kofeino turinčių produktų, kurie skatina skrandžio rūgšties gamybą. Alkoholis ir gazuoti gėrimai taip pat turėtų būti apriboti“, – kalbėjo D. Zalagaitytė.
O norintiems sustiprinti savo skrandžio organo veiklą vaistininkė taip pat turėjo patarimų. Pasak jos, tuomet vertėtų kelis produktus įtraukti į savo mitybą.
„Naudingi maisto produktai galėtų būti skaidulomis turtingos daržovės ir vaisiai, tačiau derėtų vengti pomidorų, kopūstų, pupelių, galinčių sukelti diskomfortą virškinimo sistemai.
Rekomenduojama rinktis pilno grūdo produktus, ruduosius ryžius, jogurtus, kurie gali padėti reguliuoti virškinimą ir palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą“, – atskleidė ji.
Rekomendacijos susidūrus su skrandžio negalavimais
D. Zalagaitytė taip pat papasakojo apie tai, kaip pasireiškia ilgalaikiai padidėjusio rūgštingumo simptomai. Anot jos, pajutus deginimą, graužimą, susiduriant su dirginančiu kosuliu ir balso užkimimu vertėtų sunerimti.
„Tokius pojūčius galime nuraminti aliejinių purškalų su medetka, šaltalankiais pagalba. Kita priemonė, padedanti kovoti su padidėjusiu rūgštingumu, yra linų sėmenys. Jų sudėtyje esančios gleivės padeda apsaugoti skrandžio gleivinę nuo rūgšties poveikio“, – atskleidė ji.
Taip pat vaistininkė pasakojo, kad yra ir gėrimų, kurie gali padėti palengvinti skrandžio negalavimų simptomus.
Anot jos, tokiais atvejais rekomenduojama gerti ramunėlių žiedų, vaistinių svilarožių šaknų, pankolių vaisių, vaistinių ožragių sėklų, saldymedžių šaknų arbatas.
„Greitas gyvenimo būdas, skubėjimas, lėtinis stresas yra itin svarbūs, provokuojantys veiksniai ir gali iššaukti skrandžio sutrikimus. Nepamirškite valgyti mažomis porcijomis, lėtai, gerai sukramtyti maistą, nevalgyti bent 3–4 valandas prieš miegą.
Taip pat gerkite pakankamai vandens – vanduo padeda virškinimui. Jei kankina skrandžio problemos, jeigu atsiranda stiprus skausmas, vargina pykinimas ir vėmimas, nedelskite ir kreipkitės į specialistą, kuris atliks išsamesnius tyrimus ir paskirs atitinkamą gydymą“, – patarė ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!