Rekomenduojame vengti riebaus ir aštraus maisto, labiau mėgautis maistu, saikingai pradėti valgyti, be to, pateikiame vieną mažą paslaptį ir pristatome nereceptinį vaistinį preparatą, kurį verta turėti kiekvienų namų vaistinėlėje.
- Venkite riebaus, aštraus ir sunkaus maisto – rinkitės sveikesnes alternatyvas. Riebus maistas virškinamas iš tiesų labai sunkiai, bet vertėtų atminti, kad gyvuliniai riebalai nelygūs augaliniams, t.y., sveikiesiems riebalams.
Tarkime, avokadai – gana riebus maisto produktas, tačiau jų riebalai vadinami sveikaisiais ir naudingaisiais; tuo tarpu kiaulienos šoninės riebalai ar įvairiuose pusgaminiuose esantys transriebalai – jau ne tokie naudingi sveikatai, sunkiai virškinami ir apsunkinantys organizmą.
Dažniau vietoje gyvulinių riebalų rinkitės augalinius ir tikrai neprašausite. Mėgaukitės įvairiais augaliniais aliejais (nuo linų sėmenų, moliūgų sėklų ar kokybiško alyvuogių aliejaus iki kitų puikių augalinių aliejų). Dažniau rinkitės riebią žuvį vietoje raudonos mėsos. Gardinkite salotas valgomosiomis sėklomis ir augaliniu aliejumi, o ne šonine ir majonezu. Išbraukite iš savo valgiaraščio margariną ir pusgaminius su palmių aliejumi. Tai tik keletas puikių patarimų, padėsiančių mitybą paversti sveikesne ir sumažinti dažno persivalgymo riziką.
Aštrus maistas taip pat gali pridaryti bėdų, tad jei Jūsų skrandis jautresnis, turėtumėte vengti ne tik riebaus, bet ir aštraus maisto. Aštraus ir riebaus maisto derinys labai apsunkina organizmą, gali sukelti kasos problemų. Venkite šio derinio su alkoholiu – jis pavojingas Jūsų sveikatai, o kartais net ir - mirtinas.
- Mėgaukitės maistu ir geriau, nuoširdžiau, „giliau“ įsijauskite į procesą. Jei tiesiog „susimesite“ į skrandį maistą, galite net nepajusti, kad suvalgėte daugiau nei įprastai. „Įsijausdami“ į maisto konsistenciją, skonį, aromatą, formą ir panašiai, Jūs labiau mėgaujamės procesu ir reikšmingai sumažinate persivalgymo tikimybę. Priežastis visai paprasta – Jūsų smegenys supranta, kad dabar valgote, todėl į alkio/ sotumo centrą greičiau siunčiami reikiami signalai. Rezultatas – ne tik malonumas valgant mėgstamą maistą, bet ir greitesnis pasisotinimas bei mažesnio maisto kiekio suvalgymas. Valgydami lėtai ne tik geriau sukramtysite maistą, bet ir labiau juo pasimėgausite, patirdami valgymo malonumą bei tokiu būdu palengvindami virškinimo sistemos darbą. Rezultatas – geresnis virškinimo procesas, didesnis energijos kiekis, lengvumo pojūtis. Ilgalaikiai rezultatai gali dar labiau nudžiuginti – galbūt vėl tilpsite į savo mylimus džinsus, kurių jau senokai negalėjote užsegti.
- Saikinga pradžia – pusė darbo. Jei dėsitės maisto į savo lėkštę labai išalkę, stipriai tikėtina, kad rinksitės didesnes lėkštes ir maisto į jas prisikrausite daugiau, nei reikia ir daugiau, nei esate pajėgūs suvalgyti. Taigi siūlome pradėti valgyti saikingai – geriau įsidėti mažiau ir, jei reikia, įsidėti dar truputėlį, jei sotumas dar nebuvo pasiektas. Jei į lėkštes iš karto prisidėsite daugiau maisto, tai labai tikėtina, kad viską suvalgysite ir persivalgysite. Panaši taisyklė galioja ir keliaujant į maisto parduotuvę – tyrimai ir apklausos rodo, kad alkani žmonės prisiperka daugiau maisto; ypač dažnai stebimi nesveiko maisto pasirinkimai.
- Kai reikia skubios ir efektyvios pagalbos dėl kamuojančių virškinimo sutrikimų, atsiradusių, pavyzdžiui, dėl persivalgymo, gali padėti Mezym 10000 V skrandyje neirios tabletės. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Mezym dozės priklauso nuo virškinimo sutrikimų laipsnio, optimali dozė nustatoma individualiai. Jeigu kitaip nenurodyta, valgant išgeriamos 2-4 plėvele dengtos tabletės. Priklausomai nuo maisto ir virškinimo sutrikimo sunkumo, rekomenduojama dozė gali būti žymiai padidinta, vis dėlto dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, o netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
Straipsnį parengė: „Berlin Chemie“.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!