šventiniai patiekalai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „šventiniai patiekalai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „šventiniai patiekalai“.
Per Kūčias visi girs šią mišrainę: Dalia rekomenduoja išbandyti
„Šią mišrainę prisimenu nuo vaikystės. Sovietiniais laikais tikrai nebuvo didelis valgių ir receptų pasirinkimas. Bet yra atmintyje išlikę tikrai skanių patiekalų. Vienas iš jų burokėlių mišrainė su pupelėmis. Kadangi ji ruošiama su aliejumi, nėra labai įmantri, puikiai tinka ir Kučių vakarienei“, – rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia.
Atskleidė superinį pyragą šventėms: išbandykite šiemet
Šventėms nepaliaujamai artėjant kiekvienų namų virtuvės šefas siekia savo svečius sužavėti gardžiausiais patiekalais. „Gardu gardu“ laidoje siūlomi du receptai – grybų štrudelis ir aguoninis pyragas. Patiekalai padės jums palikti įspūdį net labiausiai išlavinto skonio svečiams.
Grybų štrudelis
Įdarui reikės:
1 valg. š. sviesto
1 vnt. didelio šalotinio svogūno
3-4 vnt.
Gian Lucos šamo receptas papuoš kiekvieną šventinį stalą: užtruksite ne ilgiau nei pusvalandį
Kūčių vakaras daugelio namuose neįsivaizduojamas be žuvies patiekalų, todėl šį sekmadienį, iki didžiųjų metų švenčių liekant vis mažiau laiko, TV3 laida „La maistas“ pakvies odei, skirtai šamui! Apsilankęs Baisogaloje esančiame ūkyje, Gian Luca ne tik sužinos, kaip šios žuvys auginamos, bet ir turės progą paragauti daugybę šamo delikatesų… O galiausiai žiūrovus originaliu receptu nustebins ir pats – ar kada esate ragavę užkeptą šamą su perlinių kruopų risotto?
Baisogaloje esantis „Žuvėjo...
Atskleidė geriausią baltos mišrainės receptą: išeina daug skanesnė
„Baltos mišrainės receptą tikrai žinote, o ar teko ragauti baltą mišrainę su raudonais ikrais? Jei ne, tuomet rekomenduoju pasigaminti. Tai dar vienų salotų receptas, kuris puikiai tiks šventiniam stalui“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 4–5 virtų bulvių, 1–2 virtų morkų, 1–2 raugintų agurkų, konservuotų žalių žirnelių (nedidelės skardinės), raudonų ikrų (nedidelės skardinės, gali būti ir dirbtiniai), pipirų ir druskos (pagal skonį), majonezo.
Atskleidė skaniausią Mamos medaus torto receptą: užsirašykite šventėms
„Man nieko nėra tobulesnio už Mamos medaus tortą... Esu kepusi daug tortų, bet šitas visada buvo ir bus pats skaniausias. Kai buvau vaikas, labai laukiau, kada šitą tortą galėsiu iškepti pati, nes vaikystėje mama leisdavo tik cukraus pudra pabarstyti klevo lapų trafaretą. Tad ir mano tortas šiandien toks pats, kaip tada, vaikystėje, – su klevo lapais“, – rašo tinklaraščio „Jurgittos receptai“ autorė.
Tortas 24 cm. skersmens. Matavimui naudojama 200 ml stiklinė.
Ši silkių mišrainė nepaliks abejingų: tiks ir pasninkui, ir šventėms
„Artėja šventės ir vis daugiau šeimininkių galvoja ką dės ant šventinio stalo.Aš irgi suku galvą, kuo šiemet stebinsiu šeimyną.Tad kiekvieną savaitę pasidalinsiu po naują silkės receptą, kad ir jūs turėtumėte iš ko pasirinkti.Parodysiu ir senus savo receptus, iškelsiu vėl į dienos šviesą. Šiandien naujas receptas mano šeimoje.Tikrai maloniai nustebino ir jis tikrai bus ant mūsų šventinio stalo.
Išdavė skaniausią aguonų pieno receptą: užsirašykite Kūčioms
Kulinarinio paveldo tradicijas puoselėja daugelis šeimų, tad dažniausiai prieš žiemos šventes prisimename aguonas: su šeima kepame kūčiukus, vyniotinius ir pyragus su aguonomis, triname jas aguonų pienui.
Iš senosios lietuvių virtuvės žinomas ir patiekalas „Kūčia“, suteikęs pavadinimą Kalėdų išvakarių šventei. Šiam valgiui reikėdavo įvairių grūdų, aguonų ir medaus.
Žinomo virtuvės šefo Roko Galvono karjeroje – ypatingi pokyčiai: „Ši naujovė palies daugybę žmonių“
Vienas garsiausių virtuvės šefų Lietuvoje Rokas Galvonas neria į naujus iššūkius savo karjeroje. Žinomas verslininkas pristato vardinę elektroninę parduotuvę, kurioje nuo šiol kiekvienas galės įsigyti įmantriausių patiekalų ir jais nustebinti artimuosius bei bičiulius.
Ne vieno restorano įkūrėjas neabejoja, kad šį naujovė taps tikru atradimu daugeliui žmonių, kurie mėgsta degustuoti gardžius patiekalus ir nori sutaupyti laiko prie puodų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Taip gaminta silkė pagal Odetą sužavės visus: tiks ir pasninkui, ir Velykoms
„Silkės receptų niekada nebus per daug, ypač prieš šventes“, – sako tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta.
Ingredientai silkės mišrainei: 3 vnt. silkės filė; 100 g konservuotų žirnelių; 3 virti kiaušiniai; 1 poro baltoji dalis; 1 didesnis arba 3 mažesni marinuoti agurkėliai; 2 šaukštai majonezo; 1 šaukštelis dižono garstyčių.
Silkės mišrainės receptas
Silkės filė, agurkėlius ir kiaušinius supjaustome kubeliais. Žirnelius nuvarvinkite ir sudėkite į dubenėlį su silke.
Receptas. ZIGMO silkė su daržovių salsa
Ši gardi silkės užkandėlė papuoš net ir išrankiausios šeimininkės Kalėdų stalą!
INGREDIENTAI: 150 gramų zigmo klasikinės silpnas sūdytos silkių filė 1 vienetas cukinijos 1 vienetas raudonosios paprikos 1 vienetas geltonosios paprikos 1 vienetas žaliosios paprikos 1 vienetas agurkų 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 10 min.
REKLAMA
REKLAMA
Receptas. Silkė su svogūnais
INGREDIENTAI: 3 vienetai svogūnų 6 vienetai silkių 1 arbatinis šaukštelis garstyčių 1 saujelė svogūnų laiškų 1 stiklinė acto Paruošimo laikas: Apie 5 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Silkės filė supjaustyti gabaliukais, svogūnus - žiedais. Silkę ir svogūnus užpilti actu, dėti garstyčių, pamaišyti ir palikti marinuotis kelioms valandoms. Silkę ir svogūnus ištraukti iš marinato, sudėti į silkinę, o ant viršaus pabarstyti smulkintų svogūnų laiškų.
Receptas. Greitoji užkandėlė su silke
INGREDIENTAI: 2 vienetai burokėlių (virti (vakume)) 150 gramų silkių šiek tiek česnakų šiek tiek majonezo šiek tiek krapų (švieži) šiek tiek duonos Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Virtus burokėlius sutarkuojame ir išmaišome su majonezu ir česnaku. Tada dedane ant duonos, o ant viršaus - po silkės griežinuką ir pabarstime sumuštinukus smulkintais krapais. Skanaus.
Receptas. Kalakutienos pyragas su bruknėmis Kalėdoms
INGREDIENTAI: 1 vienetas tešlos (sluoksniuota bemielė) 1 vienetas paukštienos (kalakutiena ar vištiena ) 5 vienetai morkų 2 saujos bruknių ( (galima naudoti spanguoles)) 100 gramų sūris (fermentinis) 100 gramų pomidorų pastos ((tyrė)) 4 skiltelės česnakų 1 žiupsnelis druskos 1 žiupsnelis pipirai 30 mililitrų alyvuogių aliejaus 1 pakelis sultinio (sultingai vištienai su baziliku ir raudonėliu) šiek tiek bruknių ((tyrė)) Paruošimo laik...
Receptas. Silkė pataluose
INGREDIENTAI: 1 vienetas silkių 1 vienetas svogūnų 1 vienetas morkų 1 vienetas kiaušinių 1 vienetas obuolių 1 vienetas raugintų agurkų 1 vienetas burokėlių (virtų) šiek tiek majonezo šiek tiek žalumynų Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Smulkiais kubeliais supjaustykite silkę, virtas morkas, raugintus agurkus, virtus burokėlius, obuolius. Stambia tarka sutarkuokite virtus kiaušinius.
Receptas. Silkė "Pulkaunykų"
INGREDIENTAI: 2 vienetai silkių (ZIGMO file) 1 stiklinė baravykų (virti, džiovinti) 0.5 stiklinės baravykų ((nuoviras)) 1 galva svogūnų šiek tiek aliejaus Papuošimui: 7 vienetai baravykų (maži (virti ar marinuoti)) Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Baravykus ir svogūną supjaustyti kubeliais, apkepti aliejuje, atvėsinti.
Receptas. Silkė su ananasais
INGREDIENTAI: 200 gramų silkių 6 riekės konservuotų ananasų 1 vienetas svogūnų 1 vienetas morkų 1 žiupsnelis prieskonių Paruošimo laikas: Apie 10 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūną supjaustome smulkiai, sutarkuojame morką. Truputį pakepiname, įberiame prieskonių. Silkę supjaustome smulkiais gabalėliais ir sumaišome su svogūnais ir morkomis. Paruoštą masę dedame ant ananaso griežinėlio. Papuošti galima alyvuoge.
Receptas. Silkė su sėklom ir riešutais
INGREDIENTAI: 2 vienetai silkių (ZIGMO) 2 vienetai svogūnų (raudoni) 2 valgomieji šaukštai saulėgrąžų 2 valgomieji šaukštai sezamo sėklų 2 valgomieji šaukštai moliūgų ((sėklos)) šiek tiek graikinių riešutų 0.5 vieneto citrinų sultys 1 arbatinis šaukštelis cukraus 3 valgomieji šaukštai aliejaus Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Sėklas pakepinti sausoje keptuvėje.
Receptas. Gurmaniška užkanda su silke ir bananu
INGREDIENTAI: 2 gabalai silkių (ZIGMO) 10 riekių batono (prancūziškas) 0.5 galvos svogūnų 1 vienetas agurkų (rauginti) 1 vienetas bananų šiek tiek krapų (švieži ar šaldyti) Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 3 PARUOŠIMO BŪDAS: Ant riekelės batono uždėti griežinėlį agurko, gabalėlį silkės ( jei mėgstate, užberti truputį cinamono),žiedelį svogūno, griežinėlį banano. Papuošti šakele krapų. Gal kiek neįprasta, bet fantastiškai skanu. Skanaus.
Receptas. Silkė pataluos
INGREDIENTAI: 200 gramų silkių (file) 300 gramų burokėlių (virti) 2 vienetai svogūnų 4 vienetai kiaušinių (virti) šiek tiek majonezo 1 stiklinė acto 3 vienetai raugintų agurkų šiek tiek juodųjų pipirų 2 valgomieji šaukštai aliejaus Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Silkės filė supjaustyti gabaliukais, svogūną supjaustyti pusžiedžiais. Viską užpilti actu, pagardinti pipirais ir marinuoti bent kelias valandas.
Receptas. Šventinis kelmas
INGREDIENTAI: 1 kilogramas kiaulienos (malta) 1 sauja pievagrybių (marinuoti) 1 saujelė džiūvesėlių 2 vienetai kiaušinių 1 vienetas morkų 2 skiltelės česnakų 1 žiupsnelis prieskonių šiek tiek pipirai šiek tiek druskos Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 10 PARUOŠIMO BŪDAS: Šonkauliukus užmarinuokit iš vakaro su česnakais, druska ir pipirais.
Receptas. Lašišos sumuštinukai su mažaisiais pomidorais ir agurkais
INGREDIENTAI: 400 gramų zigmo šaltai rūkytos lašišos filė 8 vienetai pomidorų pastos (vynuoginiai) 100 gramų salotų ((garbanotos)) 4 lapai duonos ( „Macai“ ) 100 gramų salotų („Wakame“ ) 50 gramų alyvuogių aliejaus Špinatų majonezui: 2 vienetai kiaušinių (tryniai ) 100 gramų saulėgrąžų aliejaus 10 gramų vynas (balto) šiek tiek druskos 50 gramų špinatų (lapai) Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Receptas. Silkė ,,kaimiškai''
INGREDIENTAI: 200 gramų silkių (ZIGMO) 2 vienetai morkų 1 vienetas svogūnų (didelis) 2 valgomieji šaukštai kečupo 2 vienetai pomidorų pastos Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 1 PARUOŠIMO BŪDAS: Silkė papjaustyti norimais gabaliukais,ir išdėti ant ko jus ja padosite. Morkas sutarkoti,svogūnus supjaustyti kubeliais. Morkas ir svogūnus kepti ko iškeps,įdėtį ketčiupą ir troškinti dar 2-3 minutės.
Receptas. Lukštuose įdaryti kiaušiniai
INGREDIENTAI: 5 vienetai kiaušinių 3 galvos svogūnų 3 valgomieji šaukštai petražolių (džioviti) 100 gramų sviesto 3 valgomieji šaukštai džiūvesėlių 10 riekių batono (ilgas) 10 vienetų ridikėlių šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 45 min.
Maisto istorikas apie tradicinį šventinį stalą – pagrindinio Kūčių valgio daugelis nėra ragavę
Kūčios ir Kalėdos jau nuo seno turi gilias tradicijas, kurios ypač atsispindi ant šventinio stalo. Kultūrinio paveldo tyrinėtojas, Vilniaus universiteto dekanas Rimvydas Laužikas atskleidė, kokius patiekalus šventėms seniau ruošdavo šeimininkės ir ar šie valgiai turėjo ypatingą reikšmę.
Pokalbis su R. Laužiku – TV3 žinių „Dienos komentare“.
Turbūt jau ne viena šeima ar šeimininkė dairosi parduotuvėse, ką nusipirkti ir padėti ant Kūčių stalo.
Greitai paruošiama šventinė silkė: gaminsite dar ne kartą
Šventinės vaišės be silkės – neįsivaizduojamos, o jos paruošimo būdų ant stalo taip pat galime išvysti ne vieną. Tam, kad besiruošiant šventėms nepritrūktų idėjų, tinklaraštininkė Jurgita dalinasi gardžiu ir ypač greoitu silkės su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais receptu. Silkei paruošti reikės: 1 puselė silkės filė, 1 morka, 2 svogūnai, 100-150 ml. pomidorų padažo, 20-30 gr. kedro arba kitų mėgstamų riešutų, 50 gr. džiovintų spanguolių.
Tobulo skonio derinys: šokoladiniai keksiukai su maskarponės kremu
Svarstote kuo save ir savo šeimą palepinti vėsiais žiemos vakarais? Tikriausiai sutiksite, kad šokoladiniai keksiukai pradžiugintų ne vieną. Tinklaraštininkė Jurgita dalinasi šokoladinių keksiukų su maskarponės kremu receptu ir tikina, kad šis saldumynas tiek tiek kasdienam pasilepinimui, tiek šventiniam stalui. Pagaminama apie 15 keksiukų. Matavimui naudojama 200 ml.
Pikantiška mišrainė vakarienei: pagaminsite akimirksniu
Soti ir išraiškingo skonio mišrainė – net neabejojame, kad ant stalo jos greitai neliks. Tinklaraštininkė Jurgita dalinasi vakarienės idėja: pikantiškos mišrainės su vištiena, pupelėmis ir česnakiniais duonos skrebučiais receptu. Mišrainei paruošti reikės: 200-300 gr. rukytos vištienos, 150 gr. fermentinio sūrio, 200 gr. virtų arba konservuotų pupelių, 100-200 gr.
Pavojingi maisto deriniai, kurie sugadins šventinę nuotaiką
Šventiniai patiekalai – tikras iššūkis skrandžiui, ypač tada, kai nevengiame išragauti kuo daugiau valgių ir apkrauname virškinimo sistemą netinkamais maisto deriniais. Mitybos specialistė Danguolė Gasparavičienė perspėja, kokių maisto derinių reikėtų vengti, norint nesusigadinti šventinės nuotaikos ir džiaugtis gera savijauta.
Taisyklės, padėsiančios išvengti šventinio persivalgymo
Nekantriai laukiant jau į duris besibeldžiančių didžiųjų metų švenčių ir su artimaisiais susėsime prie vaišėmis nukrautų stalų, ramybės neduoda viena mintis – kaip išvengti persivalgymo ir nepriaugti papildomų kilogramų? Sutiksite, atsispirti gausybei gardžių šventinių patiekalų, išties sudėtinga. Mitybos konsultantė Indrė Trusovė pateigia pagrindinės taisyklės, kurios padės išvengti šventinio persivalgymo ir nepakenkti kūno linijoms.
Šventiniam Velykų stalui: sveikesni patiekalai ir naujos idėjos
Velykos – mums visiems svarbi tradicinė šventė, kuri neįsivaizduojama be būrio svečių ir gausaus vaišių stalo. Šeimininkės iš anksto suka galvas, kuo nustebinti artimuosius ir kaip namuose sukurti jaukią šventinę aplinką. Mitybos specialistė Ieva Kuodienė su skaitytojais dalinasi valgio ruošimo gudrybėmis bei pasakoja, kaip Velykų patiekalus pagaminti sveikiau ir išvengti šventinio persivalgymo.
Netikėti sprendimai ant vaišių stalo
Nebijokite eksperimentuoti ir šeimos narius, draugus ar kaimynus nustebinti netikėtais maisto patiekimo būdais ar netradiciniais užkandžiais, kurie ir paprastus valgius paverčia ypatingais. Gėlės ledo kubeliuose Vanduo, formelės, žiedai. Kokteiliams, šaltiesiems gėrimams labai tinka žiedai, įšaldyti ledo kubeliuose. Jie puikiai atrodo ir labai papuošia gėrimus – tai tarsi miniatiūrinis pavasaris stiklinėje. Tinka saulutės, raktažolės, našlaitės: jos skleidžia ypatingą aromatą.
Mišrainė „Velykinis paukščių lizdas"
Velykinį stalą papuoš ši skani ir nesunkiai paruošiama mišrainė.
Jums reikės:
1 Agurkas 4 bulvės 2 skiltelės česnakų 4 vnt Kiaušinių 1 ryšulėlis Krapų 200 gr virto kumpio 100 gr Lydyto sūrio 1 indelis Majonezo 1 ryšulėlis petražolių 1 indelis konservuotų pievagrybių
Paruošimas:
Nuplautas ir nuluptas bulves reikia supjaustyti plonais šiaudeliais ir gerai nuplauti tekančiame vandenyje, leisti nusausėti ir kepti įkaitintam aliejuje vienu sluoksniu, kol jų paviršius iš visų pusių gr...