Grybų štrudelis
Įdarui reikės:
- 1 valg. š. sviesto
- 1 vnt. didelio šalotinio svogūno
- 3-4 vnt. skiltelių česnako
- 400 g rudųjų pievagrybių
- 200 g Shiitake (Šitake) grybų
- 100 g parmezano sūrio
- Pundelio šviežių petražolių
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- 50 g kreminio sūrio
- 400 g filo tešlos
Taip pat reikės:
- 200 g tirpinto ghee sviesto
- Šiek tiek panko džiūvėsėlių
Paruoškite įdarą. Įkaitintoje keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto ir sudėkite smulkiai pjaustytą šalotinį svogūną. Kepkite apie 7 minutes ant vidutinės kaitros, kol svogūnas nuskaidrės. Suberkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar apie 2 minutes. Tada suberkite vidutinio dydžio gabalėliais pjaustytus grybus ir kepkite apie 12-15 minučių, kad išgaruotų kuo daugiau drėgmės ir grybai skaniai paskrustų.
Į iškepusius ir atvėsusius grybus suberkite smulkintas petražoles, smulkiai tarkuotą kietąjį ir kreminį sūrį, įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, gerai išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos. Jei reikia, įberkite šiek tiek.
Suformuokite pyragėlius. Paimkite filo tešlos lakštą, ištepkite tirpintu sviestu bei apibarstykite su šiek tiek panko džiūvėsėlių. Ant viršaus dėkite antrą tešlos lakštą, patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvesėliais. Tą patį pakartokite ir su trečiuoju tešlos lakštu. Uždėję ketvirtą lakštą dėkite ketvirtadalį pasiruošto grybų įdaro ir vyniotinio principu sulankstykite tešlą į pailgą pyragėlį* (jeigu norite, galite naudoti mažiau tešlos lakštų arba dėti daugiau grybų įdaro). Suformuotus pyragėlius aptepkite tirpintu sviestu ir dėkite kepti į iki 200°C laipsniu įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 minučių be ventiliatoriaus funkcijos ir 5 minutes su, kol pyragėliai įgaus gražią gintarinę spalvą.
Iškepusius pyragėlius su grybais galite patiekti kaip šiltą patiekalą ar šaltą užkandį.
Skanaus.
*Kaip tiksliau suvynioti grybų pyragėlius galite pamatyti „Gardu gardu“ „Youtube“ paskyroje.
Aguoninis pyragas
Pyragui reikės:
- 300 g aguonų
- 7 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 200 g rudojo cukraus
- 200 g migdolų miltų
- 2 vnt. apelsinų žievelių
- Žiupsnelio druskos
- 1 valg. š. rudojo cukraus
Sirupui reikės:
- 400 g kondensuoto pieno
- 1 vnt. apelsino žievelės
Aguonas iš vakaro užmerkite dideliame kiekyje karšto vandens, kad išbrinktų. Išbrinkusias aguonas gerai nusausinkite ir sumalkite ar susmulkinkite trintuvo pagalba.
Kambario temperatūros kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sudėkite į plaktuvo dubenį. Suberkite cukrų ir plakite iki puraus, tiršto kremo konsistencijos. Į gautą kremą suberkite aguonas, migdolų miltus ir įtarkuokite apelsinų žievelę. Viską gerai išmaišykite. Gautą masę išimkite į atskirą dubenį.
Į švarų plakiklio dubenį supilkite kiaušinių baltymus, įberkite žiupsnelį druskos ir įberkite šaukštą rudojo cukraus. Išplakite iki standžių putų ir jas per kelis kartus atsargiai įmaišykite į anksčiau paruoštą pyrago masę.
Pyrago kepimo formą ištepkite su šiek tiek aliejaus ir įklokite kepimo popierių. Supilkite paruoštą pyrago masę į kepimo formą ir dėkite kepti į iki 175°C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija. Kepkite 45-50 minučių.
Paruoškite sirupą. Į prikaistuvį supilkite kondensuotą pieną, įtarkuokite apelsino žievelę išmaišykite ir užkaitinkite.
Dar karštame iškepusiame pyrage medinio pagaliuko pagalba padarykite daug mažų skylučių ir jas apliekite paruoštu sirupu. Sirupui susigėrus ir pyragui atvėsus, jį galima pjauti ir ragauti.
Skanaus.
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!