„Pirmiausia jokiu būdu nesilaikykite taisyklės, kurią girdėjome nuo pat vaikystės: „Visą dieną nevalgyk, vakare daugiau tilps“. Nevalgant visą dieną mes sutraukiame skrandį, todėl vėliau prisikimšus per daug maisto vakare jį skaudės. Taip pat peralkus skrandis ima stoti, tačiau užuodžiant gardžius kvapus gaminasi virškinimo sultys, o jos ėda skrandį, kas ilgainiui atveria opas, lėtina medžiagų apykaitą ir panašiai. Be to, suvalgius maisto, kada skrandis yra sustojęs, jam sukeliate patį didžiausią stresą, o nuo to vėliau ima vystytis visos virškinimo ligos“, – sako I. Trusovė.
Taisyklės – padėsiančios nepersivalgyti
Atsikėlus ryte ir žinant, kad vakare laukia gausus šventinis vaišių stalas, jokiu būdu nebadaukite. Rytą pradėkite kūno temperatūros stiline vandens, po pusvalandžio papusryčiaukite. Kadangi dauguma šventinėmis dienomis virtuvėje pluša nuo ankstaus ryto, pasigaminti sveikų pusryčių gali nelikti laiko, todėl rytiniam valgiui rinkitės graikišką jogurtą su bananu ar porą virtų kiaušinių su avokadu ir riekele duonos. Taip pat galite rinktis varškę arba susiplakti maistingą kokteilį.
„Būtinai nepamirškite visą dieną gerti vandenį, o po pusryčių praėjus porai valandų suvalgykite šiek tiek vaisių. Vėliau, praėjus dar kelioms valandoms ir jau praalkus, neatsisakykite pietų, tačiau juos valgykite kuklesnius. Tai gali būti žuvis su daržovėmis ar jau jūsų paruoštos mišrainės. Svarbiausia tai, jog per daug neišalktumėte ir nealintumėte savęs.
Na ir štai, atėjus lauktai šventinei vakarienei, prieš sėdant prie stalo nepamiršite išgerti didelę stiklinę vandens. Be abejo, valgykite lėtai, gerai viską sukramtykite, mėgaukitės maistu, juk šventės ir niekur skubėti nereikia. Taip pat patarčiau ragauti visko po truputį ir tarp skirtingų patiekalų atsikvėpti. Be to, svarbu prisiminti, kad valgant geriau neužsigerti. Neužmirškite, jog Kūčių ir Kalėdų vakarienės tikslas – pabūti su artimaisiais, padėkoti už viską, o ne kuo daugiau prisivalgyti“, – pataria mitybos konsultantė.
Neišvengus persivalgymo
Jei, visgi, atsitiko taip, kad šventinio persivalgymo neišvengėte, pašnekovė rekomenduoja pasidaryti iškrovos dieną ir po jos vėl sugrįžti prie subalansuotos mitybos.
„Mano mėgstamiausias būdas apsivalyti organizmą ir vėl gerai jaustis – iškrovos diena, kada geriamas pasigamintas „limonadas“. Jį pasiruošti galite labai paprastai: 2 litrai negazuoto vandens, vienos didelės citrinos sultys, puse šaukštelio kajeno pipirų ir 100 ml. klevų sirupo. Iškrovos dienos metu išgeriame 2 litrus šio paruošto „limonado“, taip pat geriame kiek norime paprasto vandens, nesaldintos žolelių arbatos, tačiau nevalgome jokio maisto.
Kodėl šis gėrimas naudingas? Citrinose gausu vitaminų ir antioksidantų, kurie puikiai valo organizmą. Kajeno pipirai taip pat valo organizmą, ypatingai gerina odos būklę, padeda kovoti su celiulitu bei greitina medžiagų apykaitą. Klevų sirupe gausu magnio, cinko, jis taip pat reikalingas tinkamam gliukozės kiekiui kraujyje palaikyti. Taigi, pasitelkus šį organizmo valymo būdą ne tik susitrauks nuo persivalgymo išsitampęs skrandis, bet ir atgaivins kūną bei odą“, – tvirtina mitybos konsultantė.