sūriai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „sūriai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „sūriai“.
Latvija sūrių gamybą šiemet padidino beveik penktadaliu
Latvija per tris šių metų ketvirčius pagamino 44,86 tūkst. tonų sūrių – 18,4 proc. daugiau nei prieš metus, skelbia nacionalinė statistikos tarnyba.
Geriamo pieno gamyba augo 37,9 proc. iki 27,69 tūkst. tonų, grietinėlės – 12,1 proc. iki 20,26 tūkst., sviesto – 47,8 proc. iki 2,72 tūkst. tonų.
Savo ruožtu Latvijos gamintojų organizacijos „Sūrio klubas“ duomenimis, sūrių ir varškės eksportas per pirmus aštuonis šių metų mėnesius kiekybine išraiška didėjo 15,7 proc. iki 23,4 tūkst.
Lietuviai šluoja Gražinos gamintus sūrius: išdavė savo sėkmės paslaptį
12 kilometrų nuo Druskininkų šurmulio nutolęs Didžiasalio kaimas jau daugiau nei dešimtmetį džiugina gardžiais ir lietuviškam skoniui egzotiškais naminiais sūriais. Ūkio savininkė ir sūrių gamintoja Gražina Auguvienė sako, kad išmokti gaminti kažką naujo yra paprasta, o išmokti iš savo veiklos pragyventi – tikras menas.
Gražina Auguvienė su vyru maždaug prieš 20 metų ūkį pradėjo kurti Druskininkų pakraštyje, ramioje kaimo vietovėje.
Prie Dalios gamintų sūrių driekiasi eilės: atskleidė sėkmės paslaptį
Gaurėje gyvenanti ūkininkė Dalia Kalendravičienė sako kadaise juokavusi, jog niekada gyvenime nedirbtų melžėja ir virėja. Dabar, kaip pati sako, užsiima tiek vienu, tiek kitu. Moteris prieš porą metų ėmė prekiauti pačios gaminamais pieno produktais, o sekasi jai puikiai. Priešais „Sodrą“ įsikūrusiame turgelyje moteris savo produkciją kartais išparduoda dar iki 10 val., o kai kuriuos jos gaminius pirkėjai veža ir perpardavinėja užsienyje gyvenantiems kraštiečiams.
Baltijos šalių gyventojai labiausiai mėgsta vietinius sūrius
Baltijos šalių gyventojai labiausiai mėgsta fermentinius sūrius, pirmenybę teikia karvės pieno gaminiams. Renkantis sūrį, didžiausią įtaką turi jo skonio savybės ir kaina. Tai parodė trijose Baltijos šalyse atlikta internetinė apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 4 000 respondentų. Apklausos rezultatai parodė, kad sūrio vartojimo įpročiai Baltijos šalyse – panašūs. Gyventojai mėgsta fermentinį, taip pat ir kietuosius sūrius. Daugiau kaip pusė latvių (54 proc.) ir 47 proc.
Kinai rekomenduoja: išnaudokite krepšinį, pakeiskite skonį ir pakuočių spalvas
Į Kiniją savo produkciją ketinančios tiekti bendrovės Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius sako, kad įmonė pasinaudos kinų ekspertų siūlymu Lietuvos verslininkams savo produkciją sieti su krepšiniu, nes jaunimas, skirtingai nei vyresni žmonės Kinijoje, mėgsta krepšinį, žino Joną Kazlauską ir Lietuvą, rašo „Verslo žinios“. Kinijos maisto ekspertai sako, kad lietuviai turi perspektyvą įsitvirtinti šios šalies rinkoje, tačiau tam reikės pakeisti dalies maisto produktų skonį...
Druskininkuose vyks antrasis Sūrių festivalis
Šį šeštadienį, rugpjūčio 16 d., Druskininkuose antrą kartą organizuojamas Sūrių festivalis suburs sūrininkus iš visos Lietuvos ir pakvies iš arčiau pažinti su pagarba ir atsakomybe valgytojui ir gamtai puoselėjamas sūrininkystės tradicijas bei pasimėgauti vietos gamintojų produkcijos įvairove. „Šiandien Lietuvoje jau galima paragauti ne tik iš vaikystės prisimenamo varškės sūrio, bet ir vis įdomesnių fermentuotų sūrių bei kitų produktų.
Amerikietis pavogė 21 toną sūrio
Vienas vyras iš Ilinojaus (JAV) kaltinamas pavogęs 21 toną Viskonsino sūrio, praneša „The Huggington Post“. Pareigūnai praneša, kad 34 metų Veniaminas Balika buvo suimtas antradienio vakare Naujajame Džersyje (JAV). Jo sunkvežimyje vežė 21 toną sūrio, kurio vertė siekė 200 tūkst. JAV dolerių.
Kokius sūrius renkasi lietuviai?
Sūrio vartojimo kultūra Lietuvoje nuolat auga, o mėgstamiausios lietuvių gurmaniško sūrio rūšys – parmezanas, mocarela, baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūriai.
Tai rodo „Vilkyškių pieninės“ inicijuota apklausa. Nepaisant sparčiai besiplečiančio raciono, remiantis oficialiais pardavimų duomenimis, vienvaldis lyderis ant lietuvių stalo išlieka įprastas fermentinis sūris.
Apklausos internete duomenys rodo, kad sūrio vartojimo srityje lietuviai toli gražu nėra konservatyvūs – net 88 proc.
Rusijoje vėl bus galima prekiauti ukrainietiškais sūriais
Rusijoje vėl bus galima prekiauti ukrainietiškais sūriais. Kaip skelbia lenta.ru, abi šaly susitarė prekiauti ukrainietiškais sūriais Rusijos rinkoje.
Ukrainos bendrovės net iki 60 proc. sūrių eksportuoja į Rusijos rinką.
Kiek anksčiau Rusija buvo paskelbusi, kad ukrainietiški sūriai neatitinka reikalavimų. Manoma, kad dabartinė produkcija atitiks Rusijos kokybės reikalavimus.
Sūriai Lietuvoje saugūs
Per pastaruosius trejus metus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ( NMVRVI) Laboratorijos departamente bei instituto Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos teritoriniuose skyriuose tirta apie 5600 fermentinių sūrių mėginių. Iš visų tirtų valstybinių mėginių pažeidimų nenustatyta.
REKLAMA
REKLAMA
Lietuviški sūriai sulaukė pripažinimo Rusijoje
Lietuviškų sūrių kokybę pripažino rusai. Vasario 7–11 dienomis Maskvoje vykusioje didžiausioje Rytų Europos tarptautinėje specializuotoje maisto pramonės, gėrimų ir žaliavų parodoje „Prodexpo 2011“ buvo apdovanoti trys „Vilkyškių pieninė“ gaminami produktai.
Gardžiausi Europos sūriai
Gastronomija yra tikrai svarbi kiekvienos kelionės dalis: kvapai, skoniai, pojūčiai bei valgymo ypročiai tampa nepaprastu potyriu bei atostogų paįvairinimu.
Vienas labiausiai mistifikuotų ir romantizuotų maisto produktų yra sūris. Ne veltui jo rūšių beveik neįmanoma suskaičiuoti (o ką jau bekalbėti apie galimybės paragauti).
Tačiau keleto jų pamiršti nederėtų.
Prancūzijoje būtina paragauti Langres sūrio, pagaminto iš karvės pieno ir valgomo su šlakeliu šampano ant riekutės.