Baltijos šalių gyventojai labiausiai mėgsta fermentinius sūrius, pirmenybę teikia karvės pieno gaminiams. Renkantis sūrį, didžiausią įtaką turi jo skonio savybės ir kaina. Tai parodė trijose Baltijos šalyse atlikta internetinė apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 4 000 respondentų.
Apklausos rezultatai parodė, kad sūrio vartojimo įpročiai Baltijos šalyse – panašūs. Gyventojai mėgsta fermentinį, taip pat ir kietuosius sūrius. Daugiau kaip pusė latvių (54 proc.) ir 47 proc. estų sūrį valgo beveik kiekvieną dieną, dauguma lietuvių – 2-4 kartus per savaitę (47 proc.).
Apklausa atskleidė ir tai, kad gyventojai sūrį dažniausiai naudoja sumuštiniams ar kaip užkandį. Sumuštiniams didžioji dauguma renkasi fermentinį sūrį, ir tik 10 proc. lietuvių pirmenybę teikia lydytam sūriui. Ketvirtadalis mūsų šalies gyventojų sūrį naudoja kaip priedą pagrindinių patiekalų pagardinimui.
Renkantis sūrį, Baltijos šalių gyventojai didžiausią dėmesį skiria skonio savybėms, taip pat aktuali – kaina. Latviai domisi, ar sūris pagamintas iš ekologiškų produktų, o lietuviams svarbiau, kas yra jo gamintojas ir į pirkinių krepšelį mieliau deda šalyje pagamintą sūrį (61 proc.), antroje vietoje rikiuojasi iš Prancūzijos atkeliaujantys sūriai. Latviai (69 proc.) ir estai (75 proc.) pirmenybę taip pat teikia jų šalyje pagamintiems sūriams.
Paprašyti įvardinti skaniausių sūrių rūšis, lietuviai minėjo permezaną, mocarela, brie. Kalbant apie skonio savybes, ketvirtadaliui labiausiai patinka švelnaus skonio, tokiam pat kiekiui apklaustųjų – ir pikantiško skonio sūriai.