• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pastaruosius trejus metus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ( NMVRVI) Laboratorijos departamente bei instituto Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos teritoriniuose skyriuose tirta apie 5600 fermentinių sūrių mėginių. Iš visų tirtų valstybinių mėginių pažeidimų nenustatyta.

REKLAMA
REKLAMA

Sūriuose daugiausiai tiriami veterinarinių vaistų likučiai, organiniai chloro pesticidai, polichlorintų bifenilų (PCB) suma, mikotoksinai, sausosios medžiagos, nitratai, salmonelės, L. monocytogenes bakterijos, koagulazę gaminančių stafilokokų ir koliforminių bakterijų skaičius.

REKLAMA

Priklausomai nuo rūšies, sūrius rekomenduojama laikyti prie 0-8 laipsnių C temperatūros, esant santykinei 80-85 proc. oro drėgmei. Esant žemesnei nei 0 laipsnių C temperatūrai, sūriai gali peršalti, tada pakis jų struktūra, taps lipnūs, jeigu laikymo temperatūra bus aukštesnė negu rekomenduojama, sūriai suminkštės, rasos, pradės šusti.

REKLAMA
REKLAMA

Anot NMVRVI specialistų, nepatartina sūrius laikyti ir maistinėje plėvelėje. Sūrį iš tokios pakuotės geriau išvynioti ir šaldytuve laikyti sąlyčiui su maistu tinkamame plastikiniame inde. Laikymo trukmė priklauso nuo sūrio rūšies - nuo 5 parų iki 1 mėnesio.

Prie sūrio gaminio pavadinimo privalo būti prirašytas žodis „sūris“ (pvz., sūris „Germantas“), jeigu gaminys patvirtintas kaip atskiras arba grupinis standartas ir nekelia jokių abejonių dėl gaminio atpažinimo - pavadinime žodžio „sūris“ gali ir nebūti (pvz., „Čederis“, „Gouda“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ženklinimo etiketėje nebūtina nurodyti sūrio sudedamųjų dalių, jeigu gaminys pagamintas iš pagrindinių produktui gamybos elementų (pvz., pieno produktai, fermentai, mikroorganizmų kultūros).

Etiketėje turi būti nurodytas sūrio sausosios medžiagos riebalų kiekis procentais arba sūrio masės riebalų kiekis procentais.

REKLAMA

Jeigu sūryje yra prieskonių ar kitų ne pieno kilmės sudedamųjų dalių, sūrio pavadinime tai turėtų būti nurodyta (pvz., sūris su žolelėmis).

Jeigu produktas gaminamas pridedant augalinių riebalų, pavadinimas turi būti „Sūrio gaminys su augaliniais riebalais“.

Jeigu produktas gaminamas pridedant pieno kilmės baltymų ir augalinių riebalų nesilaikant įprastinės sūrių gamybos technologijos, tačiau savo forma, konsistencija ir savybėmis panašiomis į sūrius, pavadinime negali būti žodžio „sūris“. Tokio gaminio pavadinimas turi būti „Baltyminis gaminys“.

Pavadinimas etiketėje privalo būti to paties šrifto ir dydžio raidėmis vienoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų