Gastronomija yra tikrai svarbi kiekvienos kelionės dalis: kvapai, skoniai, pojūčiai bei valgymo ypročiai tampa nepaprastu potyriu bei atostogų paįvairinimu.
Vienas labiausiai mistifikuotų ir romantizuotų maisto produktų yra sūris. Ne veltui jo rūšių beveik neįmanoma suskaičiuoti (o ką jau bekalbėti apie galimybės paragauti).
Tačiau keleto jų pamiršti nederėtų.
Prancūzijoje būtina paragauti Langres sūrio, pagaminto iš karvės pieno ir valgomo su šlakeliu šampano ant riekutės. Sūris pasižymi stipriu aromatu, yra minkštas ir vos vos rūgštokas.
Ewephoria – olandų pasididžiavimas, šiek tiek primenantis goudą.
Šveicarijoje žinomas Appenberger, gaminamas Schweitzer Mittelland regione. Šis Alpių regiono sūris yra labai minkštas, riebokas ir vos vos rūgštus. Beveik visi įsimyli vos paragavę.
Italijoje negalima atsispirti Robiola due latte, pagaminta iš karvės, ožkos ir avies pieno mišinio. Dažniausiai jis gaminamas Piemonto ir Lombardijos regionuose.
Ispanijoje žymus Leonora sūris, gaminamas iš ožkų pieno, Portugalijoje – el Azeitao, kuris nors ir ruošiamas iš mums yprasto karvės pieno išlaiko kartų ir stiprų skonį. Šis sūris kilęs iš to paties pavadinimo gyvenvietės, esančios netoli Lisabonos.
Anglai giriasi Stiltonu, Sticheltonu bei Keenso sūriais, airiai – Coolea, o belgai tikrai ragins paragauti Wavreumonto.
Tad, jei negalite leistis į kelionę po Europą, galite bent jau surengti sau turistinį-kulinarinį vakarą draugų kompanijoje.