„Šiandien Lietuvoje jau galima paragauti ne tik iš vaikystės prisimenamo varškės sūrio, bet ir vis įdomesnių fermentuotų sūrių bei kitų produktų. Sūrininkai šlifuoja gamybos technologijas ir sūrininkystė iš virtuvės kraustosi į ūkio cechelį“, ¬– sako vienas festivalio organizatorių Audrius Jokubauskas.
Šiemet festivalyje pirmą kartą bus rengiamas sūrių konkursas. Jame, pagal JAV sūrininkų asociacijos pasidalintą metodiką, bus vertinami sūriai. Komisijai bus pateikta apie 30 sūrių.
Sūrių Konkurso komisija:
Gianaclis Caldwell - (JAV) sūrininkė, knygų autorė
Miroslaw Sienkiewicz - (Lenkija) sūrių technologas
Daiva Mumgaudienė - "Vyno Žurnalas"
Deivydas Praspaliauskas - virtuvės šefas
Valdas Kavaliauskas - sūrininkas
Konkurso apdovanojimai numatyti 15 val., o po jų vyks Dainavos krašto folkloro šventės koncertas. Paties Sūrių festivalio pradžia – 12 val.
Į renginį atvyksta keturiolika sūrininkų iš Vilniaus, Molėtų, Švenčionių, Varėnos, Prienų, Panevėžio, Tauragės ir Plungės rajonų bei svečiai iš Lenkijos, Latvijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Jų sūrinėse gaminami įvairūs švieži, brandinti, kieti ir puskiečiai, saldaus pieno, džiovinti, fermentuoti, rūkyti ir kepti sūriai iš karvių, ožkų ir avių pieno.
Festivalio svečiai turės galimybę stebėti sūrio gamybą, vyks degustacijos ir kūrybinės dirbtuvės vaikams.
Programa:
12:00 Festivalio pradžia
Kūrybinės dirbtuvės vaikams: sūrelių gamyba su „Velvetti“ ir aitvarų gamyba su Artoteka Sūrio gamyba su Robertu iš Palangos
Degustacijos „Ūkių sūriai“:
13:00 Laimingi sieri, Latvija
Latvijos tradiciniai ir netradiciniai sūriai
14:00 Birutės ir Giedriaus Prakapavičių ūkis, Molėtų raj.
Avių ir ožkų pieno sūriai
15:30 Varinis Puodas, Varėnos raj.
Avių ir karvių pieno sūriai
Degustacijos „Sūrių rūšys“:
13:00 14:00 15:30 16:30 17:30
19:00 Pabaiga