lietuviška virtuvė
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „lietuviška virtuvė“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „lietuviška virtuvė“.
Laidos „La maistas“ šefas Tomas gamino maistą net karaliui ir prezidentams
Jau greitai naujajame TV3 televizijos sezone pasirodys nauja kulinarė laida „La maistas“. Vienas iš jos vedėjų – profesionalus virtuvės šefas Tomas Rimydis. Nors pats šefas dažnai apibūdinamas, kaip kuklus žmogus, tačiau jo kulinariniai sugebėjimai tikrai ne tokie.
Pats Tomas maisto gaminimu susidomėjo dar vaikystėje – kepė tortus, tačiau šiuo metu vadovauja restoranui, kuriame bando atkurti pačius geriausius lietuviškos virtuvės skonius.
Atskleidė, koks maistas lietuviams skaniausias
Spalio 16-ąją minimos Pasaulinės maisto dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ nutarė išsiaiškinti, koks maistas jos klientams skaniausias. Pirkėjų apklausa atskleidė, kad lietuvių skonio receptoriai geriausiai pripažįsta lietuvišką virtuvę, o didžiausio pripažinimo sulaukęs patiekalas – cepelinai. „Skanus maistas kiekvienam suteikia daug džiaugsmo. Mums skanus maistas, pirmiausia, yra šviežias.
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: lietuviška virtuvė gali būti sveika
Manote, kad lietuviška virtuvė riebi ir kaloringa? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė užsibrėžė įrodyti, kad lietuviška virtuvė gali būti sveika. „Mūsų kulinarinis paveldas - tai ne tik cepelinai ir bulviniai blynai, lietuviškoje virtuvėje yra labai daug vertingų produktų ir patiekalų, kurie reikalingi mūsų organizmui“, – Europos sveikos mitybos dienos išvakarėse kalbėjo V. Kurpienė.
Virtuvės šefas L. Čeprackas: į lietuvišką virtuvę atkeliauja pažangi maisto gamybos technika
Lietuvoje duris atveria vis daugiau restoranų ir restoranėlių, pamažu keičiasi ir šalies gyventojų valgymo manieros ir skonis. Pasak virtuvės šefo Liutauro Čepracko, lietuviai atranda austres, moliuskus ir daugybę kitų dalykų, kurių dar visai neseniai visiškai nevartojo. Taigi natūralu, jog keičiantis mūsų skoniui, keičiasi ir lietuviškosios virtuvės tradicijos.
„Estonian Air“: lietuvių virtuvė – pati blogiausia
Panašu, kad cepelinai ar kiti lietuviški nacionaliniai patiekalai patinka toli gražu ne visiems. Vieni tokių, kurie nesižavi lietuviška virtuve, galėtų būti estai. Estijos skrydžių bendrovė „Estonian Air“, reklamuodama savo skrydžius į Vilnių, lietuviško maisto visiškai nereklamuoja. „Verta pasivaikščioti po senamiestį, jis iš tiesų puikus, kupinas kalvų.
Cepelinai ir ne tik: kaip atrodo moderni lietuviška virtuvė?
Cepelinai ar tilžietiški virtiniai? Šakotis ar pelėsinio sūrio ledai? Šiandien žurnalistus į spaudos konferenciją pakvietę Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) ir bendrovės „Vilkyškių pieninė” atstovai dalinosi pastebėjimais apie modernią lietuvišką virtuvę ir teigė, jog Lietuvos pirmininkavimas ES yra puikus būdas ją pristatyti pasauliui.
Nacionaliniai lietuvių mitybos ypatumai
Lietuvoje pirmą kartą bus atliktas mokslinis tyrimas, kuriuos siekiama išsiaiškinti lietuvių mitybos įpročius ir jų įtaką sveikatai. Mokslininkai tirs ne tik šiandieninę mūsų tautiečių mitybą, bet ir analizuos lietuviškų patiekalų istorines ištakas, lygins lietuvių ir kitų šalių mitybos savitumą.
Lietuvai tarptautiniame projekte „Pietų Baltijos šalių maisto konkurencingumo didinimas“ atstovauja Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas. Fakulteto plėtros koordinatorė doc.
Lietuviška pievagrybių sriuba
Galima ir pertrinti!
Jums reikės: 4 bulvės Morka pipirai ir druska Raugintas agurkas 0.5 saujos salierų lapų 1 l sultinio 50 gr sviesto 250 gr šviežių pievagrybių Svogūnas 0.5 saujos svogūnų laiškų
Paruošimas:
Į verdantį vandenįarba sultinį sudedame pjaustytas bulves.Kol bulvės verda, keptuvėje ištirpiname sviestą ir patroškiname smulkintą svogūną, morkas ir grybus.
Žemaičių blynai
Lietuviškos irtuvės pasididžiavimas.
Jums reikės: 100 gr lašinukų 500 g išvirtų ir sugrūstų bulvių 2 kiaušiniai 1 šaukštas kmynų 1 šaukštas krakmolo svogūnas 200 gr virtos mėsos
Paruošimas:
Į sugrūstą bulvių košę įmušti vieną kiaušinį, berti krakmolo druskos ir išminkyti. Į sumaltą mėsą berti kmynų, pipirų, druskos, įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti.Iš paruoštų bulvių padaryti apvalius blynelius, į vidų dėti mėsos įdaro ir sulenkus pusiau užspausti kraštelius.
Išvirkštiniai balandėliai
Itin lengvai paruošiami ir gardūs.
Jums reikės: 3 skiltelės česnakų 500 gr jautienos-kiaulienos faršas 1 kiaušinis 250 gr kopūsto 1 šaukštas krakmolo 3 šaukštai miltų 1 pakelis ryžių
Paruošimas:
Išsivirti ryžių maišelį, bet pilnai nedavirti! Paruošti indą balandėliams. Į indą sudėti faršą, įplakti kiaušinį, sudėti ryžius, krakmolą, įtrinti česnaką, įdėti druskos, pipirų, įtarkuoti kopūsto burokine tarka. Viską gerai išmaišyti rankomis.
REKLAMA
REKLAMA
Kitokie kepiniai Kalėdų stalui
Gardūs kepiniai šventiniam Jūsų stalui. Nudžiuginkite savo artimuosius ir pavaišinkite juos itin skaniais patiekalais.
Senovinis žemaitiškas Kalėdų plokštainis 10 kiaušinių, 300 g medaus, 320 g kvietinių miltų (geriausiai Ekstra), 320 g naminės grietinės. 300 g gabalėliais supjaustytų džiovintų slyvų arba vyšnių be kauliukų, arba obuolių, 300 g pakepintų ir sukapotų lazdynų riešutų. Baltam glajui: 20 g citrinos sulčių, 100 g išsijotos cukraus pudros.
Barščiai su slyvomis
Sudėtinės dalys: Burokėliai, 400 gramų Kopūstai, 300 gramų Morkos, 1 vienetas Svogūnai, 2 vienetai Pomidorų pasta, 2 šaukštai Aliejus, 2 šaukštai Cukrus, 2 šaukšteliai Actas, 2 šaukšteliai Sultinys, mėsos, 1.5 litro Slyvos, džiovintos, 80 gramų Baravykai, džiovinti, 1 sauja Grietinė, 0.5 stiklinės Lauras, truputį Juodieji pipirai, truputį Petražolės, smulkintos, saujos
Gaminimas:
Džiovintus baravykus užpilti 150 ml šalto vandens, 2-3 valandas pami...
Kugelis – stalo karalius
Nors kalbininkai žodį „kugelis" iš lietuvių kalbos žodyno bandė išmesti, bet iš žmonių kalbos jo niekaip neišmesi, nes to, ką mūsų krašto šeimininkės duonkepėse dideliuose puoduose kepa iš bulvių tarkių, plokštainiu tikrai nedera vadinti. Įvairiose šventėse ir mugėse, kur galima paskanauti kulinarinio paveldo valgių, turbūt nepraėjote pro Žindaičių „Karčiamą", o gal ir eilėje teko pastovėti, nes prie šio kaimo moterų iškepto kugelio visuomet nusidriekia eilė.
Rudens daržovių apkepas
Ruduo atneša ir vitaminų kraitę. Vasarai baigiantis, pats laikas švuežiomis daržo gėrybėmis kaupti vitaminus artėjančiam šaltajam sezonui. Pasitelkite fantaziją ir pirmyn!
Ingridientai:
4-5 virtos bulvės 4-5 virtos morkos 150 g fermentinio sūrio 4 šaukštai grietinės 3 kiaušiniai 18-20 šparaginių pupelių (galima pakeisti žaliaisiais žirneliais) 2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių muskatas pipirai druska
Gaminimas:
Virtas bulves ir supjaustome kubeliais, šparagines pupeles...
Gurmaniškos kurapkos vyno padaže
Lietuviška virtuvė taip pat gali būti itin gurmaniška. Nors kurapkos – pakankamai reta prekė parduotuvėse ir turguose, tačiau verta jų pasidairyti. O suradus – pavaišinti šeimą ir draugus itin gurmaniškais pietumis!
Ingridientai:
4 kurapkos (po 200 g) 1 šaukštelis druskos 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų 4 šoninės griežinėliai 4 šaukštai aliejaus 1/4 l raudonojo vyno 50 g kumpio 1 svogūnas 2 šaukštai sviesto 1 šaukštas pomidorų tyrės 1 šaukštas serbentų drebučių 1/8 l grietinės 1 ša...