Įsibėgėjant rudeniui, virtuvėje pradeda karaliauti moliūgai. Tinklaraštininkė Renata išdavė, kad iš moliūgų gamina įvairius gardėsius – ji neslepia, kad itin mėgsta eksperimentuoti su įvairiomis daržovėmis. Dažnas svečias jos virtuvėje ir moliūgas.
Tiesa, nors ir mėgsta moliūgus, Renata prisipažins pati jų neauginanti. O štai Gian Lucos darže jų tikrai rastumėte. Tik yra viena taisyklė…
„Yra obuolingi metai, ir yra moliūgingi. Kai geriau auga obuoliai, moliūgų būna mažiau, o kai auga moliūgai – būna mažiau obuolių. Tačiau jei pasakytumėte tai lietuviams, jie sakytų, kad tokios taisyklės nėra (juokiasi)! Šiemet moliūgų tikrai buvo mažiau – kitais atvejais, mano darže galėtumėte rasti net 8-12 moliūgų“, – pasakojo virtuvės šefas.
Išgirdęs daugiau apie moliūgų panaudojimo galimybes, Gian Luca kartu su Renata parodė, kaip pasigaminti virtuvės šefo pamėgtą rudenišką moliūgų sriubą su jautienos troškiniu. Šaltais rudens vakarais šis patiekalas ne tik pamalonins gomurį, bet ir sušildys.
Rudeniška moliūgų sriuba su jautienos troškiniu
Reikės: 1 vnt. sviestinio moliūgo; „Feel the beef“ 30 dienų brandinimo nugarinės; 3 vnt. bulvių; 2 vnt. svogūnų; 1 stiklinės alaus; šlakelio vandens; „Bonduelle Vapeur“ garuose ruoštų avinžirnių; 200 ml grietinėlės; alyvuogių aliejaus; česnako; rozmarino; druskos, pipirų.
Supjaustome moliūgą riekelėmis. Dedame į kepimo skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi. Ant viršaus beriame smulkintą česnaką, pagardiname rozmarinu, druska ir pipirais. Kepame 20 min. 180 laipsnių orkaitėje.
Kol kepa moliūgas, ruošiame troškinį: supjaustome bulves ir svogūnus. Įpilame alyvuogių aliejaus ir viską gerai apkepiname. Į troškinį įpilame alaus ir vandens. Susmulkiname jautieną, beriame į keptuvę ir supilame avinžirnius. Viską pagardiname druska ir pipirais. Leidžiame pasitroškinti ant silpnos ugnies.
Iškepusį moliūgą sutriname iki vientisos masės, pagardiname grietinėle. Serviruojame dubenyje su troškiniu, papuošiame petražolėmis ir moliūgų sėklomis. Skanaus!