„Pjaunu grybą“ ūkyje šeimininkaujantys brolis ir sesė Audrius ir Aurelija augina dar ne visiems lietuviams pažįstamas grybų rūšis – čia auga šitake, Lion‘s mane (gerijus) ir Eringi (karališkoji kreivabūdė) grybai.
Ūkio šeimininkai atskleidė, kad grybai gali būti ne tik maistas, bet ir vaistas, o grybus deda į pačius įvairiausius gaminius – šokoladą, kakavą ar riešutų sviestą.
Grybų auginimo procesas – itin įdomus. Ūkyje grybai auginami beržo bei alksnio rąstuose, kuriuos auginimui paruošia iš anksto, dar žiemą ar ankstyvą pavasarį, kol neteka sula.
O pačius grybus ruošti paprasta, tačiau virtuvės šefas primena, kad grybų niekada negalima plauti vandeniu, pakanka nuvalyti šepetėliu.
Iš arčiau apžiūrėjęs, kaip auginami grybai bei susipažinęs su jų auginimo ypatybėmis, Gian Luca, įkvėptas šeimos pasakojimų apie tai, kur galima panaudoti grybus, parodė, kaip pasigaminti azijietiškus makaronus, pagardintus grybais ir daržovėmis.
Azijietiški makaronai su daržovėmis
Reikės: kiaušininių makaronų; morkos; raudonojo svogūno; brokolio; raudonosios paprikos; shiitake grybų; citrinos; kalendros; alyvuogių aliejaus.
Išverdame makaronus ir atidedame į šalį. Susmulkiname daržoves: morkas ir paprikas pailgais griežinėliais. Supjaustome brokolį ir raudonąjį svogūną.
Įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir gerai apkepiname daržoves. Supjaustome shiitake grybus ir beriame kartu į keptuvę.
Nupjaustome citrinos odelę ir ją supjaustome plonais griežinėliais, beriame į keptas daržoves. Kartu sudedame išvirtus makaronus, pagardiname pipirais ir druska.
Patiekiame papuošę citrina ir kalendra. Skanaus!