Tokiu įrašu savo socialinio tinklo paskyroje pasidalijo „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.
Kainos Europos pietų šalių restoranuose jau stebina
„Ar pastebėjote, kad pastaruoju metu „šiek tiek“ išaugo kainos Lietuvos restoranuose? Ir ne nuostabu, nes tai pastebėjo ir ES statistikos tarnyba (Eurostatas), kuri apskaičiavo, kad Lietuvoje maitinimo paslaugų kainos auga sparčiausiai visoje euro zonoje jau septynerius metus iš eilės.
Tad atostogų metu nuvykę į Portugaliją, Graikiją ar Ispaniją, nekalbant jau apie Bulgariją, Ukrainą, Kroatiją, Sakartvelą ar Turkiją, dažnai maloniai nustembame, pamatę minėtose šalyse esančių restoranų kainas, kurios tikrai nebesikandžioja“, – sako ekonomistas Ž. Mauricas.
Įraše jis taip pat atkreipia dėmesį, kad vis dėlto, maitinimo paslaugų kainų kilimas Lietuvoje yra neišvengiamas dėl sparčiai kylančio darbo užmokesčio, tačiau, jo teigimu, restoranams, kalbant apie aptarnavimo kokybę, dar yra kur pasitempti.
„Kylant kainoms yra būtina gerinti ir klientų aptarnavimo bei maisto kokybę. Kitu atveju, Lietuva rizikuoja prarasti savo tarptautinį konkurencingumą. Kitaip tariant, Lietuvos restoranai gali greičiau tapti brangūs nei kokybiški“, – dalijasi Ž. Mauricas.
Ekonomistas prideda, kad per pastaruosius 7 metus (nuo 2015-ųjų imtinai – aut. past.) Lietuvoje maitinimo paslaugų kainos išaugo 45 proc., Estijoje – beveik ketvirtadaliu, Slovakijoje, Latvijoje – apytiksliai penktadaliu, o Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje augimas atitinkamai siekė vos 10 proc., 9 proc., 8 proc. ir 6 proc.