Mitybos specialistai pasakoja, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis kruopas ir koks paros metas tinkamiausias įtraukti košę į savo valgiaraštį.
Mitybos specialistai ragina šiandien švęsti košės dieną ir dažniau įtraukti šį vieną sveikiausių produktų į savo racioną. Tiesa, žmonių nuomonės išsiskiria – vieniems košės labai patinka, kiti jų vengia.
Sveika ir skanu
Maisto tinklaraščio „Magic mint“ savininkė Natalija pasakoja, kad košės jai labai patinka, o ypač – linų sėmenų košė. Natalija sako, kad tokia košė ne tik sveika ir skani, bet ir lengvai paruošiama. Košei paruošti reikia vos kelių ingredientų.
Natalija košės net neverda, o tiesiog užpila pienu, išmaišo ir palieka per naktį, tad vos pabudus ryte jau gali mėgautis sveikais pusryčiais. Maisto tinklaraštininkė tai pat pabrėžia, kad perkant kruopas svarbu rinktis patikimą gamintoją.
„Įsivaizduokime, jeigu auga kažkur, nežinia kur, tie laukai, purškiami neaišku kuom, tada surenkamos tos kruopos, jos patenka į pakuotes ir mes valgome tą chemiją kartu su maistu“, – sako maisto tinklaraštininkė Natalija Kurganovė.
Dietologai pritaria, kad košės užima itin svarbią vietą, mat sveikos mitybos piramidėje grūdinės kultūros sudaro bazę, nes kruopose gausu vitamino B, magnio, kalcio, geležies ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kiek produktas yra apdorotas.
„Kuo labiau žmogaus ranka prisiliečia prie bet kokio produkto natūralaus, išauginto, tuo jis tampa mažiau naudingas mūsų organizmui. Tai reiškia kuo mažiau bus apdorotos, perdirbtos, nuvalytos, nušlifuotos košės, būtent tie grūdai, tuo jie bus naudingesni mūsų organizmui“, – pabrėžė gydytojas-dietologas Edvardas Grišin.
Parduotuvių atstovai pasakoja, kad šiemet kruopų pardavimai krito net 10-čia procentų palyginti su pernai, mat karantino metu gyventojai suskubo prisipirkti kruopų atsargų ilgam laikui. Visgi, šiais metais išaugo būtent greitai paruošiamų avižinių dribsnių pardavimai. Jų pardavimai padidėjo 6 procentais.
Dietologai taip pat pasakoja, kad avižose bei grikiuose yra triptofano, galinčio pagerinti miego kokybę, tad košės tikrai nėra skirtos tik pusryčiams, kaip dažnai manoma.
„Grūdas ryte bus grūdu vakare. Iš tikrųjų mūsų organizmui tai didelio skirtumo nepadarys. Tam tikrais atvejais tikrai rekomenduoju vartoti tuos pačius grikius ar avižines kruopas vakare prieš miegą. Kaip bebūtų keista, angliavandeniai – baisu, cukrus, nutuksime. Bet iš tikrųjų taip nėra“, – pridūrė E. Grišin.