Nors lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai, Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tendencijos keičiasi ir įvairios rūšies žuvis tarp pirkėjų tampa vis populiaresnė.
„Lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis ir pradeda valgyti daugiau žuvies. Pastebime, kad pirkėjai ne tik įtraukia žuvį į kasdienį racioną, bet ir ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies ant ledo asortimentą.
Žmonės dairosi ne tik tradiciniais laikomų karpių, bet ir savo išvaizda stebinančios paltusinės plekšnės, šamo ar kitų jūros gėrybių, kurios vis dažniau atsiduria ir jų krepšeliuose. Žuvies kategorijos pardavimai nuosekliai didėja“, – pranešime spaudai sako V. Budrienė.
Su kuo valgyti?
Plekšnė yra lengvo, subtilaus skonio balta žuvis. Kaip teigia Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo maisto ekspertė, paltusinė plekšnė puikiai dera su keptomis arba šviežių daržovių salotomis. Dėl švelnaus savo skonio ir puikios tekstūros ši žuvis kulinarijoje gali būti panaudojama pakankamai universaliai.
Plekšnę galima valgyti ir žalią: iš jos gali būti gaminama tiek Pietų Amerikoje bei Ispanijoje itin pamėgta sevičė, o mėgstantiems sočiau – ši žuvis puikiai tiks ir kepimui tešloje ar džiūvėsėliuose. Dėl ypatingo savo skonio plekšnė dažnai naudojama meksikietiškų takų gamyboje. Dažniausiai ruošiant šį patiekalą plekšnė yra derinama su raudonaisiais kopūstais ir gvakamole.
Anot maisto ekspertės, ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus. Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Taip pat galima naudoti ir šviežias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą. Prie šios žuvies ypač tinka ir švieži krapai, petražolės, citrinžolė, česnakai, laiškiniai česnakai, rozmarinas, bazilikas, peletrūnas ir bazilikas.
Kalorijų mažai, naudos – daug
V. Juodkazienė teigia, kad paltusinė plekšnė yra viena iš maistine verte ypatingų žuvų. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų – 100 g jų yra tik 90. Be to, plekšnė yra labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar metantiems svorį.
Plekšnės vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką. Šios žuvies valgymas taip pat padeda geriau veikti smegenims ir stiprina atmintį, imuninę sistemą, netgi gali padėti kovoti su nerimu ir depresija, pagerinti nuotaiką. Į kasdienį savo valgiaraštį įtraukti šią žuvį – verta. Mat plekšnė naudinga ir kaulų, dantų, nagų bei plaukų sustiprinimui. Plekšnės vartojimas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, joje yra daugybė vitamino B, magnio.
Visgi, kadangi plekšnė, kaip ir juodasis paltusas, yra pakankamai liesa žuvis, norint užtikrinti tinkamą reikiamų organizmui medžiagų kiekį reikėtų nepamiršti į mitybą įtraukti ir riebesnės, raudonosios žuvies, tokios kaip lašiša ar upėtakis.
V. Juodkazienė rekomenduoja paltusinės plekšnės paskanauti ir namuose bei dalijasi keliais receptais.
Paltusinė plekšnė su kaparėlių ir migdolų padažu
Jums reikės: Plekšnės filė; 1/2 puodelio kapotų, sūdytų ir skrudintų migdolų riešutų; 1/2 puodelio geltonųjų supjaustytų razinų; 1/4 puodelio nusausintų nedidelių kaparėlių; 6 šaukštų migdolų aliejaus; 2 šaukštų šviežių citrinų sulčių; 6 šaukštų alyvuogių aliejaus; Kelių saujų pievagrybių; Supjaustyto svogūno; Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų.
Pirmiausia dubenyje sumaišykite migdolus, razinas, kaparėlius, migdolų aliejų ir citrinos sultis. Tuomet didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus.
Į keptuvę sudėkite supjaustytus grybus ir pakepkite kol šie gražiai pageltonuos. Tuomet suberkite susmulkintus svogūnus, viską pagardinkite druska ir pipirais, dar kelias minutes pakepkite. Žuvį lengvai apibarstykite druska ir leiskite pastovėti 5 minutes. Tuomet nuplaukite nuo jos druską ir žuvį nusausinkite.
Tuomet kitoje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite joje žuvį. Iš vienos pusės žuvį kepkite 5 minutes, tuomet atsargiai apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Galiausiai sudėkite žuvį į lėkštes ir apliekite kaparėlių-migdolų padažu. Ant viršaus sudėkite grybus ir svogūnus.
Plekšnė su žolelių kuskusu
Jums reikės: Kelių gabalėlių plekšnės filė; 3/4 puodelio supjaustytų šviežių petražolių; Puodelio supjaustytų svogūnų laiškų; 2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių; 4 šaukštų aliejaus; 2 1/4 puodelio vandens; 1 1/4 šaukštelio druskos; 3/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų; 1 1/3 puodelio kuskuso; 1/4 puodelio miltų.
Maišytuve sutrinkite petražoles, svogūnų laiškus, citrinos sultis, 2 šaukštus aliejaus, 1/4 puodelio vandens ir 1/4 šaukštelio druskos ir pipirų. Tuomet vidutinio dydžio puode užvirinkite likusius 2 puodelius vandens, į jį įpilkite 3/4 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio pipirų. Įmaišykite 3 šaukštus gautos žolelių tyrės ir kuskuso.
Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti apie 5 minutes. Didelėje keptuvėje įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus. Žuvį apibarstykite likusiais 1/4 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio pipirų bei pavoliokite miltuose. Kepkite žuvį iš abiejų pusių po kelias minutes arba tol, kol ši gražiai apskrus. Galiausiai į lėkštę sudėkite kuskusą, ant jo dėkite žuvį ir ant viršaus – likusį žolelių padažą. Skanaus!