• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad tam tikri dažnai vartojami maisto produktai ir gėrimai gali būti didinti vėžio riziką. Gydytojai onkologai nuolat pabrėžia mitybos svarbą sveikatai. Onkologas atskleidė du produktus, kurių vartojimą rekomenduoja sumažinti, siekiant sumažinti vėžio riziką.

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad tam tikri dažnai vartojami maisto produktai ir gėrimai gali būti didinti vėžio riziką. Gydytojai onkologai nuolat pabrėžia mitybos svarbą sveikatai. Onkologas atskleidė du produktus, kurių vartojimą rekomenduoja sumažinti, siekiant sumažinti vėžio riziką.

REKLAMA

Sveikatos ekspertė Fiona Callingham analizuoja naujausius mokslinius tyrimus ir specialistų įžvalgas apie mitybos įtaką sveikatai, rašoma express.co.uk.

Ragina atsisakyti perdirbtos mėsos ir alkoholio

Nors vėžio rizika gali būti susijusi su nuo jūsų nepriklausančiais veiksniais, tokiais kaip genetika ir amžius, Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų organizacijos duomenimis, maždaug keturių iš dešimties vėžio atvejų būtų galima išvengti. Tai apima ir mitybos pokyčius.

Gydytojas onkologas radioterapeutas Jiris Kubesas teigė, kad atsisakius dviejų maisto produktų ir gėrimų, galima gyventi laimingiau ir sveikiau.

REKLAMA
REKLAMA

Jis paaiškino: „Mityba ir gyvenimo būdas yra svarbūs“. Specialistas ragino žmones sumažinti perdirbtos mėsos ir alkoholio vartojimą.

REKLAMA

Jis tęsė: „Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tiek perdirbtą mėsą, tiek alkoholį įvardijo kaip kancerogenus. Abiejų šių produktų vartojimo mažinimas yra naudingesnis bendrai sveikatai.“

Jo patarimus palaiko ir Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų organizacija (Cancer Research UK), kuri teigia:

„Valgant daug perdirbtos mėsos gali padidėti žarnyno vėžio rizika. Neabejotinai žinome, kad perdirbta mėsa yra vėžio priežastis.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šio ryšio esame tokie pat tikri, kaip ir dėl kitų įrodytų vėžio priežasčių, pavyzdžiui, tabako ir alkoholio vartojimo.“

Alkoholio žala

J. Kubesas paaiškino, kad alkoholio vartojimas kenkia ląstelėms ir gali sustabdyti jų atsinaujinimą. Jis taip pat gali sutrikdyti hormonų veiklą, todėl ląstelės dalijasi dažniau ir padidėja vėžio išsivystymo rizika.

J. Kubesas, Prahos protonų terapijos centro medicinos direktorius, tęsė: „Alkoholio vartojimas, be kita ko, didina kepenų ir storosios žarnos vėžio riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėra žinoma, nuo kurio momento rizika padidėja, tačiau žinome, kad kuo daugiau alkoholio išgeriate, tuo didesnė rizika.“

O kalbant apie perdirbtą mėsą, PSO teigia, kad yra „pakankamai“ įrodymų, jog ji susijusi su storosios žarnos vėžiu, kuris dar vadinamas žarnyno vėžiu.

Perdirbta mėsa laikoma bet kokia mėsa, kuri buvo perdirbta ir apdorota kokiu nors būdu, pavyzdžiui, rūkyta, sūdyta ar vytinta.

REKLAMA

Perdirbtai mėsai priskiriami kumpiai, rūkyti mėsos gaminiai, dešrelės ir kt. mėsos gaminiai. J. Kubesas sakė:

„Patariama perdirbtą mėsą valgyti saikingai. Svarbu ne tik mažinti perdirbtos mėsos kiekį, bet ir laikytis sveikos mitybos, kurioje gausu vaisių, pilno grūdo produktų ir daržovių.“

Jungtinės Karalystės vyriausybės rekomendacijose nurodoma, kad visi, kurie per dieną suvalgo daugiau nei 90 g perdirbtos mėsos, turėtų sumažinti jos kiekį iki maždaug 70 g per dieną.

Kiti vėžio rizikos veiksniai, kuriuos galite kontroliuoti, yra jūsų svoris ir fizinis aktyvumas. J. Kubesas pridūrė: „Sveikas svoris ir aktyvumas yra labai svarbūs bendrai sveikatai. Jei nerimaujate dėl vėžio rizikos ar bet kokių simptomų, visada pasitarkite su gydytoju.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų