Karšto oro gruzdintuvės tapo daugelio virtuvėse nepakeičiamu prietaisu. Jose galima gaminti beveik viską, be to, jos padeda maistą pagaminti greičiau ir tai yra daugeliui patrauklus privalumas.
Karšto oro gruzdintuvės taip pat yra pigesnės nei orkaitės ar mikrobangų krosnelės, todėl galite ruošti tiek, kiek norite ir ką norite, ir neišleisti krūvos pinigų, rašo unilad.com.
Tačiau kai kurie naudotojai galbūt nė nežino, kaip jos veikia, ir tuo labiau nė nenutuokia, kad neteisingas jų naudojimas gali pakenkti sveikatai.
Jos veikia greitai cirkuliuodamos orą, kad iškeptų maistą – dėl to nors keptos bulvės išeina gražios ir traškios, iš tikrųjų jos nebuvo gruzdinamos, nors pavadinime ir yra žodis gruzdintuvė.
Dėl šios priežasties karšto oro gruzdintuvės yra laikomos sveikesne alternatyva. Tačiau gydytojas įspėja, kad netinkamai naudojamos jos gali kelti pavojų sveikatai.
Gali didinti vėžio riziką
JK bendrosios praktikos gydytojas paaiškino, kodėl turime itin atidžiai prižiūrėti karšto oro gruzdintuves, užtikrinti, kad jos būtų tinkamai valomos ir prižiūrimos.
Dr. Karanas Rajas „TikTok“ sekėjams paaiškino, kad karšto oro gruzdintuvės yra padengtos vadinamosiomis polifluoralkilinėmis medžiagomis (PFAS).
PFAS yra cheminių medžiagų grupė, naudojama gaminant maisto pakuotes, tualeto reikmenis, nelimpančius virtuvės indus ir kilimus.
Amerikos vėžio draugijos duomenimis, PFAS gali kelti pavojų sveikatai. Taip yra todėl, kad „jos lengvai nesuyra ir gali ilgai išlikti aplinkoje bei žmogaus organizme“.
„Yra daug PFAS, tačiau Jungtinėse Amerikos Valstijose dažniausiai gaminami ir naudojami PFOA (perfluoroktaninė rūgštis) ir PFOS (perfluoroktano sulfonatas).
Nors šios dvi cheminės medžiagos JAV nebegaminamos, žmonės vis dar gali patirti jų poveikį“, – aiškina jie.
Amerikos vėžio draugija aiškina, kad atlikus tyrimus su laboratoriniais gyvūnais nustatyta, jog PFOA poveikis didina tam tikrų navikų, įskaitant kepenų, sėklidžių, krūties ir kasos, riziką.
„Kiti tyrimai rodo galimas sąsajas su kitais vėžiniais susirgimais, įskaitant prostatos, šlapimo pūslės, krūties ir kiaušidžių vėžį.
Tačiau ne visuose tyrimuose tokios sąsajos buvo nustatytos, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima patvirtinti šias išvadas“, – priduria jie.
Dr. K. Rajas paaiškino, kad problemos kyla tik tuo atveju, jei karšto oro gruzdintuvės danga yra pažeista.
„Jei neplanuojate valgyti karšto oro gruzdintuvės dangos, viskas bus gerai. O jei tikrai nerimaujate dėl nelimpančios dangos, galite naudoti keramikinę arba nerūdijančio plieno karšto oro gruzdintuvę“, – sakė gydytojas.
Svarbiausia stengtis nesubraižyti karšto oro gruzdintuvės dangos gaminant ir valant, kad sumažintumėte riziką, jog dangos pateks į maistą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!