Insultas yra dažnai pasitaikanti būklė, tačiau yra nemažai prevencinių priemonių, kurios gali padėti sumažinti insulto riziką. Tyrimai jau seniai rodo, kad itin svarbi ir mūsų mityba, kad joje būtų gausu vaisių, nes šie naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Turi stiprų kraujospūdį ir cholesterolio kiekį mažinantį poveikį
Mokslininkai mano, kad reguliariai vartojant tam tikrų spalvų vaisius, insulto rizika gali sumažėti perpus. Visų pirma, baltos spalvos vaisiai ir daržovės gali žymiai sumažinti insulto tikimybę dėl jų sudėtyje esančių unikalių antioksidantų.
Taip pat buvo įrodyta, kad kriaušės turi stiprų kraujospūdį ir „blogojo“ cholesterolio kiekį mažinantį poveikį dėl juose esančių natūralių skaidulų arba kitaip – pektino, rašo express.co.uk.
„Harvard Health“ sako: „Kriaušės yra geras skaidulų ir kelių naudingų augalinių junginių (fitocheminių medžiagų), įskaitant katechiną, šaltinis.
Katechinas, dar randamas obuoliuose ir kakavoje, gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti kraujagyslių sveikatą ir apsaugoti nuo kraujo krešulių susidarymo.“
Gali apsaugoti smegenis nuo insulto
2011 metais grupė olandų mokslininkų, tiriančių kriaušių naudą, teigė, kad vaisiai, turintys didžiausią fitocheminių medžiagų kiekį, gali apsaugoti smegenis nuo insulto.
Tyrimo autorė Linda M Oude Griep sakė: „Norint išvengti insulto, gali būti naudinga vartoti daug baltų vaisių ir daržovių.
Pavyzdžiui, suvalgyti vieną obuolį per dieną – tai paprastas būdas padidinti baltųjų vaisių ir daržovių suvartojimą.
Tačiau kitos vaisių ir daržovių spalvų grupės gali apsaugoti nuo kitų lėtinių ligų. Todėl labai svarbu vartoti daug vaisių ir daržovių.“
Mokslininkai ištyrė daugiau nei 20 tūkst. suaugusiųjų, kurių vidutinis amžius buvo 41 metai, grupę. Nė vienas iš tiriamųjų tyrimo pradžioje neturėjo širdies ir kraujagyslių ligų.
Tyrėjai atidžiai išanalizavo obuolių ir kriaušių, kuriuose yra daug maistinių skaidulų ir flavonoidų, vadinamų kvercetinu, vartojimą. Per dešimties metų stebėjimo laikotarpį grupėje iš viso buvo užfiksuoti 233 insultai.
Išvados atskleidė, kad insulto dažnis buvo 52 proc. mažesnis tiems, kurie valgė daug baltųjų vaisių ir daržovių, lyginant su tais, kurie jų valgė mažai.
Tyrėjų komanda nustatė, kad insulto rizika sumažėjo 9 proc. per dieną suvartojant 25 gramus baltų vaisių ir daržovių.
Heike Wersching iš Miunsterio universiteto (Vokietija) Epidemiologijos ir socialinės medicinos instituto pridūrė: „Pastebėtas insulto rizikos sumažėjimas gali būti dar labiau susijęs su sveikesniu žmonių, valgančių daug vaisių ir daržovių, gyvenimo būdu.
Kiti tyrimai pabrėžė Viduržemio jūros regiono dietos naudą, siekiant sumažinti insulto riziką. Tačiau ši sumažėjusi rizika moterims yra reikšmingesnė nei vyrams.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!