Ar kada nors ragavote pipirinių ledų? Ledų su petražolėmis ar agurkais? O gal norėtumėte ledų su šalavijais? Tokią galimybę savo klientams siūlo šokolado ir ledų gamintojai Domantas Užpalis ir Darius Laurinavičius.
Jau nebe pirmus metus su pieno produktais dirbantis ir savo karvių ūkį turintis D. Laurinavičius, pasakodamas apie netradicinių skonių ledų idėją sakė: „Šokoladas ir ledai – įprasta pora. Žiemą žmonės valgo šokoladą, vasarą – ledus. Į kiekvienus ledus turėtų būti dedama pieno, cukraus ir kiaušinių. Mūsų ledai išskirtiniai tuo, kad tai vieninteliai tikri ledai Lietuvoje, kiti produktai, kuriuos vadiname ledais, yra ledų skonio. Jei atidžiau paskaitysite ant pakuočių nurodytą produktų sudėtį, garantuoju, kad nerasite pieno, kiaušinių ir, tikėtina, kad nerasite cukraus. Pačios aukščiausios klasės leduose rasite cukraus ir pieno miltelių.“
D. Laurinavičius (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)
Paklaustas apie mažojo cecho gamybos apimtis, pašnekovas teigė, kad per dieną vidutiniškai pagamina 600 porcijų ledų, bet gamybos apimtys priklauso ne nuo darbuotojų iniciatyvos dirbti, o karvių duodamo pieno kiekio: „Mes nekuriame sau kokių nors taisyklių – jei pieno nėra, nebus ir ledų“, – apie ledų gaminimo ypatumus pasakojo D. Laurinavičius.
Nuo braškių iki baziliko
„Per vieną užmaišymą pagaminame apie 3 kg ledų, tad galime paruošti bet kokio skonio ledus. Gamybą pradėjome nuo klasikinio plombyro, gaminame ledus su įvairiomis žolelėmis – šalaviju, baziliku, mėtomis. Ledus gaminame ir iš sezoninių uogų – braškių, serbentų, mėlynių, šiuo metu savo eilės dar laukia avietės.“ Giedraičiuose taip pat gaminami Ceilono ir klasikinės „Earl grey“ arbatos skonių ledai, o ateityje planuojama smaližiams pasiūlyti ledų su aitriaisiais pipirais.
Šokolado gamybos vieta (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)
Į klausimą, kaip ledai keliauja pas vartojus, pašnekovas papasakojo, kad sostinės senamiestyje ledai išvežiojami specialiu ledų triračiu, o didesni kiekiai vartotojams pristatomi pagal adresą.
„Mano kartos žmonės dar yra ragavę ledų, kurie pagaminti pieno kombinate, tad paragavę mūsų gaminamų ledų sako, kad jų vaikystės ledai. Mūsų darbo principas yra toks: nuo karvės pamelžimo iki tol, kol vartoją pasieks ledai, neturi būti ilgesnis laikas, kaip 24 valandos“, – kalbėjo pašnekovas.
Į prekybos centrus ledai nepatenka
„Naive“ gaminami ledai į didžiųjų prekybos centrų šaldiklius nepatenka: „Jei prekiautumėme prekybos centruose, neliktų idealoginio pamato, nes tuomet gamini ne tai, ko nori pirkėjas, o ko pageidauja prekybos centras. Ledai būtų pristatomi ne kasdien, prekybos centro nustatytu laiku, tada tas tikslas, kad nuo pieno pamelžimo iki vartotojo burnos ledų kelias turi trukti tik 24 valandas, dingsta.“
Ledai (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)
Į klausimą, ar tokių netradicinių ledų gamyba – pelningas užsiėmimas, D. Laurinavičius atsakė: „Jei kasdien pagamintumėme po 600 porcijų, to visiškai pakaktų, kad galėtumėme laimingai gyventi. Grįžimas į kaimą ir yra tam, kad pavyktų iššokti iš vadinamojo „žiurkių rato“ – miesto gyvenimo, kai nuolat atrodo, kad kažko yra per mažai ir dar vis nepakanka, kažkur reikia skubėti ir kažką aplenkti.“
D. Laurinavičius (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)
Ledų gamintojai prisipažino, kad būna atvejų, kad klientai patys siūlosi nupirkti tam tikrų ingredientų ir tikisi, kad bus pagaminti ir jų pageidaujamo skonio ledai: „Neseniai žmonės siūlėsi nupirkti mums citrinų ir norėjo, kad pagamintumėme citrininių ledų, – pasakojo D. Užpalis, – norime žmones stebinti ir parodyti, kad dalykai, kurie niekaip negalėtų maišytis, puikiai dera.“
Agurkiniai ledai tinka prie kumpio
Į klausimą, ar yra buvę atvejų, kai eksperimentai nepavyko ir netradicinio skonio ledai taip ir nepasiekė vartotojų, D. Laurinavičius atsakė: „Buvo pagamintas agurkinis šerbetas. Tai nebuvo nepavykęs produktas, bet juo neprekiavome, nes pagalvojome, kad siūlyti jį klientams šiek tiek per drąsu.“
Pasak pašnekovo, mitas, kad ledai yra desertas: „Žinoma, iš dalies – taip, bet ledai gali būti ir šaltas užkandis. Pomidorai kol kas pas mus dar noksta, bet geriausiuose pasaulio restoranuose pomidoriniai ledai naudojami kaip šalto užkandžio pagrindas. Agurkinis šerbetas buvo panaudotas labai išradingai: per žmonos gimtadienį šių ledų rutuliukus suvyniojau į kumpį ir toks netradicinis patiekalas nustebino svečius – visiems labai patiko.“