Tai numato Vidaus reikalų ministerijos parengtas projektas Vyriausybės nutarimo „Dėl gyventojų evakavimo organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.
Vanduo, maistas ir įrankiai
Apraše numatoma, kad evakuojamiems gyventojams, atvykusiems į gyventojų surinkimo ir priėmimo punktus, kiekvieno maitinimo metu išduodami vienkartiniai indai ir įrankiai (gili lėkštė, šaukštas, šakutė, peilis ir puodelis).
Gyventojo paros maisto ir geriamojo vandens davinys turėtų užtikrinti ne mažesnius, kaip sveikatos apsaugos ministro tvirtinamus nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamą maisto produktų asortimentą ir rekomenduojamus 1 gyventojo paros maisto suvartojimo kiekius.
Maitinimo asortimentas būtų keičiamas kartą per savaitę. Jei būtų organizuojamas maitinimas maisto daviniais, kiekvienam gyventojui paruošiamas gyventojo poreikį atitinkantis maisto davinys.
Jei maitinimas organizuojamas maisto kortelėmis, – kiekvienam gyventojui išduodamos terminuoto galiojimo (savaitės, mėnesio ar kitos trukmės) maisto kortelės maisto daviniui gauti.
Esant galimybei maisto produktai būtų patiekiami popierinėse ar kitokiose suyrančiose pakuotėse, kurias būtų galima utilizuoti užkasant ar deginant.
Kuo maitintų gyventojus
Karo ar nelaimės atveju evakuotiems gyventojams maistas būtų tiekiamas pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintas rekomendacijas. Jame numatyti maisto produktai pagal skirtingas grupes – angliavandenių, baltymų, riebalų.
Suaugusio asmens rekomenduojamas maisto produktų kiekis apskaičiuotas, kai asmens paros vartojimo kiekis 6132 kJ/1460 kcal‒8400 kJ/2000 kcal per parą.
Vaikams pagal amžių rekomenduojama suaugusio asmens maisto produktų kiekių dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc.
Nėščiosioms ir žindančiosioms rekomenduojamas maisto produktų kiekis turi būti vidutiniškai 20 proc. didesnis už suaugusio asmens maisto produktų kiekį.
Rekomenduojame asortimente numatyti tokie produktai, kaip duona – 370–520 g/parą; džiūvėsiai, traški duona – 230–325 g/parą; mėsa, žuvis – 140–190 g/parą; aliejus – 22–30 g/parą; sviestas – 22–30 g/parą; šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 150–210 g/parą; Cukrus – 11–15 g/parą. Druska – 2,2–3 g/parą.
Higienos priemonės
Be maisto, evakuojami gyventojai būtų aprūpinami ir asmens higienos priemonėmis.
Tai būtų daroma pagal individualų poreikį ne vėliau, kaip kitą parą nuo jų atvykimo į gyventojų surinkimo punktus ir gyventojų priėmimo punktus.
Gyventojams taip pat būtų suteikiamas tualetinis popierius, šiukšliadėžė arba polietileninis maišas šiukšlėms.
Tualeto patalpoje arba prie lauko tualetų turėtų būti bent viena kriauklė su karšto ir šalto vandens čiaupu ir rankų plovimo priemonėmis, rankų džiovintuvas arba popierinis rankšluostis, veidrodis, šiukšliadėžė.
Senyvo amžiaus, slaugomi ir neįgalūs asmenys prireikus būtų aprūpinami jų priežiūrai būtinomis priemonėmis.
Jeigu būtų atliktas evakuojamo gyventojo sanitarinis švarinimas, atsižvelgus į apgyvendintų gyventojų kategorijas, metų laiką ir lauko oro temperatūrą, drabužiai ir avalynė būtų išduodami sanitarinio švarinimo punktuose arba kolektyvinės apsaugos statinyje.
Jeigu gyventojų evakavimas užtruktų ilgiau nei 24 valandas, gyventojų poilsiui būtų suteikiami miegmaišiai, sulankstomosios lovos, antklodės, o lauko sąlygomis, – palapinės ar kitos nuo atmosferos poveikio apsaugotos vietos, gyventojams pailsėti.
Jei nebūtų galimybių visus gyventojus aprūpinti sulankstomosiomis lovomis, jomis pirmiausia būtų aprūpinamos nėščios, kūdikius ir vaikus iki 2 metų turinčios moterys, taip pat senyvo amžiaus, slaugomi ir neįgalūs asmenys.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!