Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Spalio mėnesį duris užvėrė Kauno senamiestyje įsikūręs 8 metus klientus džiuginęs restoranas „Jurgis ir drakonas“. Tinklo savininkės bendrovės „Burokėlis ir krapas“ vadovė vardija pagrindines restorano Kaune uždarymo priežastis.
„Nuo pandemijos maitinimo sektoriui nėra lengva. Nuo apsunkinto darbo per COVID-19, vėliau susikaupusios skolos, tada grąžintas nuo šių metų PVM“, – pasakoja „Burokėlis ir krapas“ direktorė Odeta Bložienė.
Paskutinę vinį į šio restorano karstą įkalė Kauno miestas. Atsiradus įvažiavimo į senamiestį mokesčiui, verslas nebegalėjo naudotis maistą į namus išvežiojančių kurjerių paslaugomis. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija aiškina, kad panašios bėdos slegia ne tik pavienius restoranus, bet didžiąją dalį verslininkų.
„Tokio baisaus rezultato, koks yra dabar realybėje, aš net pati nesitikėjau, kad yra liūdniausia, dabar labiausiai bankrutuoja ir eina į dugną tie, kurie yra geriausi restoranai, kurie gamina brangų maistą, kurie moka gerus atlyginimus. Tiek kur ir „Michelin“ rekomenduoti“, – sako viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.
Restoranus, barus, kavines slegia ir nuo šių metų padidėjęs PVM, ir augantys atlyginimai, ir nepakankamas vartojimas. Apie sumažėjusius įmonių pelnus liudija ir Valstybės duomenų agentūros duomenys. Nuo šių metų sausio iki rugpjūčio, neskaičiuojant PVM, palyginamosiomis kainomis maitinimo įstaigų apyvartos krito 7 procentais, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu. Verslas pabrėžia, kad labiausiai kenčia ne stambūs, o smulkūs verslai.
„Didžioji dalis yra labai smulkūs ir nedideli verslai. Mes nesilyginkime su „McDonald's“ ar „KFC“, čia yra du skirtingi dalykai. Nes būtų lygiai tas pats, kas lyginti „Maxima“ su kaimo krautuve arba kaimo kiosku. Šitie mažieji labiausiai ir kenčia, nes jie tiesiog neturi jokių rezervų. <...> Pelningumas yra arba labai minimalus, arba netgi jokio“, – teigia O. Bložienė.
Sunkiausiai gyvenantys restoranai aiškina, kad patiekalų kainų sumažinti negali, nors dažnam gatvėje sutiktam gyventojui atrodo priešingai. Lietuvoje skaičiuojama, kad per metus restoranų, kavinių paslaugos vidutiniškai pabrango maždaug 9 procentais.
„Kad klientui yra per brangu, tą galiu patvirtinti. Ir man per brangu, o kaina turėtų dar kilti kokį 30–40 procentų, jeigu pasivytumėm kylančius atlyginimus ir produktų kainas, energijos kaštus“, – komentuoja E. Šiškauskienė.
Jei sąlygų nekeis – streikuos
Per pirmąjį šių metų ketvirtį, pasak verslo, bankrutavo 33 maitinimo įstaigos. Tačiau esą prie prarajos stovi kur kas didesnis skaičius restoranų, kavinių.
„Visi dar iš paskutiniųjų daro tikėdamiesi, kad įvyks kažkoks tai pokytis, bet čia yra labai daug entuziastų ir tokių, kurie patys sau negali mokėti atlyginimo“, – tikina O. Bložienė.
Verslas norėtų, kad valdžia kavinėms, restoranams vėl sumažintų pridėtinės vertės mokestį. Tiesa, ekonomistai sako, kad kalbėti apie lengvatos grąžinimą dar ankstoka, nes verslo situacija nėra tokia bloga: maitinimo įstaigų apyvartos yra pakankamai aukštos, o mokesčiai – sėkmingai renkami.
„Dabar restoranų, kavinių vartojimas tiesiog normalizuojasi iki adekvataus lygio. Kai mes kalbame apie restoranų sektoriaus krizę, reikia visada turėti omeny, kad ta apyvarta yra beveik 20 procentų, arba beveik penktadaliu didesnė negu prieš COVID-19. Netgi panaikinus kainų aspektą“, – teigia „Citadele“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.
Rinkos ekspertai mano, kad gyventojai pradės išlaidauti daugiau, kai pasijaus nukritusių bazinių palūkanų efektas. Ekonomistai taip pat atkreipia dėmesį, kad europiečiai dėl didesnių algų ir dėl mažesnių patiekalų kainų gali leisti sau dažniau valgyti kavinėse ar restoranuose.
„Maitinimo paslaugos yra 85 procentai nuo Europos Sąjungos vidurkio. <...> Atlyginimų skirtumai tarp lietuvių ir vokiečio yra didesni negu kainos tarp maitinimo paslaugų Lietuvoje ir Vokietijoje“, – pasakoja SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.
Lietuvos, Latvijos ir Estijos verslas spalio pabaigoje žada streikuoti, jei Baltijos šalių valdžios neperžiūrės mokesčių politikos.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.