Kai kurie kalbinti žmonės pasakoja, kad pirkti parduotuvėse paruoštą maistą yra pigiau nei pasigaminti pačiam ar valgyti išbrangusiuose restoranuose.
Restoranai pripažįsta, kad panaikinus PVM lengvatą, restoranų apyvartos krito beveik dešimtadaliu, o tokia nauja tendencija jiems ne į gerą.
Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Įdomu tai, kad pica parduotuvėje kainuoja 4 eurai, o štai restoranuose ir kavinėse už picą teks pakloti 2–3,o kai kur ir 4 kartus brangiau.
Iš parduotuvės išsinešti jau pagamintą maistą pastaruoju metu gyventojams tapo pietų ar vakarienės planu.
„Ką pastebime pastaraisiais metais, tai tie pietų rinkiniai, tai jų populiarumas itin auga. Kai žmonės ieško, kur galėtų išsirinkti rinkinį, kur jau yra sukomplektuota: Kijevo kotletas, bulvių košė ar tam tikras troškinys su daržovėmis, vištienos iešmelis“, – kalba „Iki“ atstovė Gintarė Kitovė.
Kad gyventojai vis dažniau prekybos lentynose ieško jau pagaminto maisto, rodo ir prekybos tinklų pardavimai. „Iki“ prekybos centras skaičiuoja, kad per metus paruošto maisto pardavimai išaugo 17 procentų.
„Parduodamo maisto kiekiai būtent tokių patiekalų, kurie paruošti valgymui, nuo metų pradžios iki dabar išaugo 20 procentų. Tai tikrai yra labai dideli skaičiai“, – sako „Maximos“ atstovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Stengiasi taupyti laiką
Tai dalis jau paruošus maisto produktus perka siekdami sutaupyti laiko.
„Į mikrobanginę įmetei ir žymiai greičiau nei gaminti pačiam. Pačiam, kol paruoši, vis tiek laiko klausimas. Tik laiko klausimas. Daug kam laikas svarbiau, pinigai yra ne esmė", – dalijasi pirkėjas.
Ir perka dažniausiai paruoštą maistą ne tik studentai. Pavyzdžiui, dirbantieji dažniausiai parduotuvėse perka paruoštus Kijevo kotletus, troškinius arba salotas.
„Mėgsta ir Kijevo kotletus, bet blyneliai yra super hitas. Bet štai mūsų blyneliai su kumpio ir sūrio įdaru yra patys populiariausi. Praėjusį mėnesį jų parduota 11 tonų“, – teigia „Maximos“ atstovė.
Žmonės sako, kad perkant jau pagamintus produktus, susitaupo vandens, dujų, elektros ir net laiko sąnaudos.
Restoranams tokia tendencija, kad žmonės dabar daugiau valgo parduotuvėse pagamintą maistą, panašu, kad nelabai patinka.
„Jeigu restoranams draudžiamas, ką mes labai skatiname ir labai žiūrim, kad nebūtų tų plastiko pakuočių, tai vėlgi, iš parduotuvės tu parsineši 10–15 tų plastikinių pakuočių. Ir maistas, be abejo, ten pigiau. Pastebėjome, kad parduotuvėse pardavimai kyla, tai vadinasi, žmonės daugiau valgo namuose“, – kalba restoranų ir viešbučių asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.
Pigiau nei restoranuose
Kai kurie žmonės pasakoja, kad parduotuvėje pirkti pagamintą maistą pietums yra pigiau nei valgyti restoranuose dienos pietus.
„8 procentais mūsų sektoriui krito apyvartos, kaip nė vienam kitam sektoriui. Jei pramonė auga, visi auga, tai šitam sektoriui labai atsiliepė“, – tikina restoranų ir viešbučių asociacijos vadovė Šiškauskienė.
Restoranai pirštu beda į Vyriausybę, kuri panaikino PVM lengvatą ir nuolat kelia minimalų atlyginimą. Sako valdžia eilinį kartą žlugdo smulkųjį verslą, leisdami uždirbti didžiausiems tinklams.
„Be abejonės, aš manau, kad čia buvo premjerės asmeninė ambicija. Buvo juokinga, kad koalicija susitarė ir jų nė kiek nedomino skaičiai. Nedomino nė kiek scenarijus, kurį mes nupiešėm, kuris pildosi ir kad į šešėlį vėl sugrįš, smulkų verslą sunaikins“, – sako E. Šiškauskienė.
Dabartinė valdžia PVM lengvatą panaikino šių metų pradžioje. Nors verslas prašė ją palikti iki 2026 metų.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame staripsnio viršuje.