VMVT specialistai dalinasi svarbiausiais patarimais kepsnių sezono metu:
Švara
• Prieš ruošdami maistą, ypač po to, kai palietėte žalią mėsą, paukštieną ar jūros gėrybes, kruopščiai nusiplaukite rankas su muilu ir vandeniu;
• Visi maisto ruošimo įrankiai, pjaustymo lentelės ir paviršiai turi būti švarūs – išplaukite ir prireikus dezinfekuokite juos;
• Nevalomas grilis – daugybės nešvarumų šaltinis, todėl reguliariai valykite lauko kepsninės groteles, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus, likučius ar apanglėjusias maisto daleles.
Saugiai atitirpinkite
• Šaldytą jautieną, paukštieną ar žuvį saugiai atšildykite šaldytuve, šaltame vandenyje arba mikrobangų krosnelėje;
• Atšildytą mėsą ruoškite iš karto po atšildymo.
Venkite kryžminės taršos
• Žalios mėsos, paukštienos ir jūros gėrybių pjaustymui naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius, kad išvengtumėte kryžminio užteršimo su jau paruoštu maistu;
• Niekada nedėkite kepto maisto į indą, kuriame prieš tai laikėte žalią mėsą ir paukštieną;
• Plaukite rankas prieš ir po kiekvieno maisto gaminimo;
• Žalią mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes šaldytuve laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų, kad jie neužterštų kitų produktų;
• Kai tik įmanoma, maistą laikykite uždengtą;
• Laikykite naminius gyvūnus atokiau nuo kepsninės zonos, kad jie nesusižeistų ir neužterštų maisto ar paviršių.
Kontroliuokite temperatūrą
• Kepant kepsninėje kepamo maisto spalvą, kvapą, atkreipkite dėmesį ar produktas neapanglėjęs ir nesudegęs;
• Užtikrinkite, kad greitai gendantys maisto produktai būtų laikomi šaldytuve tam, kad būtų išvengta bakterijų dauginimosi;
• Pervežimo ir lauko renginių metu greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve su ledo paketais arba ledu, kad išlaikytumėte saugią temperatūrą;
• Mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes kepkite iki tinkamos vidaus temperatūros naudodami maisto termometrą. Bendra šiluma apdorojamų produktų vidutinė temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 75 °C laipsniai.
Patiekimas bei produktų laikymas
• Ant grotelių keptą maistą patiekite švariose lėkštėse (o ne ant lėkščių, kuriose prieš tai buvo žalia mėsa, paukštiena ar jūros gėrybės);
• Greitai gendančius maisto produktus, pavyzdžiui, salotas, majonezo patiekalus ir desertus, laikykite šaldytuve, įdėdami juos į dubenėlius su ledu arba patiekdami mažesnėmis porcijomis ir prireikus papildydami;
• Užtikrinkite tinkamą greitai gendančių maisto produktų laikymo temperatūrą, o prieš vartojimą juos įvertinkite (vizualiai, jusliškai) ir jei kyla abejonių ar jie vis dar saugūs vartoti, patartina juos išmesti, ypač tuos, kurie buvo palikti kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas;
• Dešrelių mėgėjus kviečiame atkreipti dėmesį į tai, kad ne visos dešrelės yra tinkamos kepimui. Pvz. dešrelės turinčios nitritinių druskų – netinkamos kepti. Taip pat svarbu parinkti atitinkamas kepsnines ar kepimo būdą, jog būtų galima surinkti riebalus varvančius nuo kepamų dešrelių. Įkaitę riebalai ima kaisti ir skleidžia dūmus, kuriuose yra pavojingų aromatinių angliavandenilių.
Laikydamiesi šių patarimų užsitikriname, kad mėgausimės ne tik šiltu oru, bet ir kokybišku bei saugiu maistu.