Sveika, pilnavertė mityba ir taupymas – ar tai suderinami dalykai? Ar įmanoma per savaitę prasimaitint už 50 litų ir ką apie tokią mitybą mano dietologė? Viskas mūsų pačių rankose, tad netgi jei šiandien situacija šiame reikale ne kokia, bet kada galime tai pakeisti, reikia tik supratimo, noro ir atitinkamų veiksmų. Iš dešimt studentų, paklaustų, ar galėtų savo mitybą pavadinti sveika, septyni prisipažino, kad nesirūpina nei maisto sudėtimi, nei kokybe. Tarp jų dauguma vaikinai ir jiems svarbiausia greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, o jei dar ir patiekalo ingredientų savybės atitinka skonio receptorių reikalavimus, problemos išspręstos! Kita dalis apklaustųjų, besirūpinančių savo sveikata, vadovaujasi patarle kuri sako: būk savanaudis ir pusryčius suvalgyk pats! Pietus pasidalink su draugu, o vakaro gėrybes atiduok priešui.Eksperimentas: Maisto ruošimas – tikrai nėra mėgstamiausias mano užsiėmimas. Kai noriu gaminti, reiškia „mano sieloj šiandien šventė!“, o kasdien vartojamą mano studentišką meniu sudaro skanumynai, kurių gamybai nereikia daug pastangų ir laiko. Pagrindinis mano maistas tai sausi pusryčiai ( miusli, kakaviniai, cornflakes ir pan). Paruošimas – užpili pienu ir skanaus! Žinoma valgau ne vien tai, bet šitų skanėstų visada galima rasti mano spintelėje. Labai mėgstu saldumynus, bet šią eksperimentinę savaitę stengsiuos jų nevalgyti, didysis išbandymas mano valiai! Taip pat gan dažnai užeinu į kavines, savo gurgiantį pilvuką palepinti pica, ar kitu „sveikuolišku“ skanėstu. Į šios savaitės eksperimentą kavinės neįeina, ten neisiu – taupysiu.Nusprendžiau paeksperimentuot. Kiekvienos dienos valgiaraštį įvertins patyrus specialistė, dietologė Daiva Piperaitė.Studento savaitės maisto racioną rinkausi už 50 litų.
Į pirkinių sąrašą įeina: 1. Kiaušiniai (6 vnt.) – 2,89 Lt2. Majonezas 192g – 1,82 lt3. Duona 375g – 1,99 Lt4. Batonas 300g – 1,79 Lt5. Sviestas 100g – 2,29 Lt6. Avižiniai dribsniai 400g – 1,99 Lt7. Ryžiai 800g – 2,89 Lt8. Pienas (košei) 1l – 2.49 Lt9. Makaronai 2 pak. x 500g. – 3,99 Lt (akcija J )10. Žuvies piršteliai 240g - 3, 39 Lt11. Sūris 240g – 4,99Lt12. Dešrelės 500g –3,99Lt13. Arbata (20pak.) – 1,49 Lt14. Agurotis 360g – 1,98 Lt15. Pomidoras 120g – 0,60 Lt16. Obuoliai (4vnt) 620g – 2,03 Lt17. Bananai (4vnt) 440g – 2,15 Lt18. Sausainiai ( 2pak.x 180g) – 2,20 Lt19. 2 bandelės (80g) – 2,18 Lt; Šaldytos daržovės 400g – 2,49 Lt. Iš viso: 49,63 Lt
Pirmadienis:
Pusryčiai: 200g avižinės košės su pienu, arbata su sausainiais. Jaučiuosi gerai, soti, nuotaikingai nusiteikus ateinančiai savaitės eksperimentui!
Priešpiečiai: obuolys, arbata (ne iš karto)
Pietūs: 2 kiaušiniai, 2 riekės duonos, majonezas
Pavakariai: bananas, arbata
Vakarienė: 200g makaronai su sūriu, prieš miegą arbata
Dietologės Daivos Pipiraitės komentaras: Nėra daržovių, reiktų valgyti bent du kartus per dieną.Sausainiai – menkavertis produktas. Suteikia energijos, bet mažokai vertingų maistinių medžiagų.
Antradienis:
Pusryčiai: 2 virti kiaušiniai, 2 riekutės duonos, majonezas, arbata su sausainiais
Priešpiečiai: bananas, arbata, laukiu nesulaukiu pietų!
Pietūs : žuvies piršteliai 120g, makaronai 150g, pomidoras (labai norėtųsi kokio padažo, bet deja neturiu)
Pavakariai: obuolys,
vakarienė : 200g ryžių su daržovėm.
Dietologės Daivos Pipiraitės komentaras: Daržovių šiek tiek yra, tačiau nepakankamai – net kiekis nenurodytas. Žuvies piršteliai – menkavertis maistas, geriau rinktis natūralią žuvį, silkę, žuvies konservus.Trečiadienis:
Pusryčiai: 200g avižinės košės su pienu,
Priešpiečiai: sausainiai su arbata.
Pietūs: makaronai 150g, 2 dešrelės, agurotis 120g.
Pavakariai: obuolys, arbata (jau noriu šokolado!!!)
Vakarienė: 2 karšti sumuštiniai (su sūriu ir dešrelė)
Dietologės Daivos Pipiraitės komentaras: Dešrelės – taip pat menkavertis maistas, pieno produktai iki šiol – tik sūris (būtų gerai, bet turi daugokai riebalų) ir šlakelis pieno košei – mažokai.
Ketvirtadienis:
Pusryčiai: 2virti kiaušiniai, 2 riekutės duonos, majonezas, arbata.
Priešpiečiai: obuolys, jau šturmuoju spineteles ir šaldytuvą, ką valgysiu pietum.
Pietūs: žuvies piršteliai 120g, makaronai 150g, agurotis 120g (baigiau pirštelius ir makaronus).
Pavakariai: bananas.
Vakarienė: bandelė su arbata (labai tingiu kažką gamint, o jau ir sausų pusryčių pasiilgau!)
Dietologės Daivos Pipiraitės komentaras: Nėra pieno produktų, daugoka miltinių produktų, trūksta daržovių, iki tobulumo toli.
Penktadienis:
Pusryčiai: 2 sumuštiniai su sūriu, arbata
Priešpiečiai: bananas, arbata su sausainiais
Pietūs : 2 dešrelės, ryžiai 200g, agurotis 120g
Pavakariai: bandelė su arbata, vakarop besivaikščiojant su draugėm neplanuota porcija ledų. (Paprastai ledus valgau dažnai, bet ši savaitė juk valios išbandymas!)
vakarienė : 200 g makaronų su sūriu ir daržovėm (šaldytos). Gal dėl to kad tai penktadienio vakarienė, bet ją pagaminti truko ilgiau nei visada.)
Dietologės Daivos Pipiraitės komentaras: Per penkias dienas taip ir nebuvo natūralios mėsos, žuvies arba paukštienos, buvo net šeši kiaušiniai, mažai daržovių ir pieno produktų, per daug miltinių gaminių. Nei karto nepasitaikė riešutų. Bet nebuvo alkoholio, buvo valgoma avižinė, ryžių košė, vaisiai bene kasdien.
Štai ir praėjo savaitė ir neįskaitant mažų paklydimų, prasimaitinau už planuotuosius 50 Lt, kai ko net liko, o taip pat, atsilaikiau viliojančioms pagundoms užeiti į kavinukes, tad jaučiuosi įgyvendinus savo planą. Tačiau po dietologės Daivos Pipiraitės komentarų, supratau kad mitybą reiktų koreguoti – tobulėti yra kur.
Raimonda Adomavičiūtė