TV3 laidoje „La maistas. Iššūkis“ šįkart sunkesnė užduotis atiteks būtent jai. O su kokia pasaulietiškos virtuvės interpretacija į vėdarus jai atsakys Gian Luca Demarco, pamatysime jau šį sekmadienį.
Bulviniai vėdarai – patiekalas, kuris ne tik puikiai atspindi lietuvių kulinarinę istoriją, bet ir suteikia nostalgišką ryšį su praeitimi. Todėl net ir šiais laikais šį patiekalą neretai rasime ant lietuvių šventinių stalo!
Kadaise bulviniai vėdarai atsirado kaip ekonomiškas būdas išnaudoti turimus produktus – bulves ir kiaulienos žarnas. Ir nors šiandien mūsų mityba yra labai įvairi, o pasirinkimas – didžiulis, šis patiekalas išlieka populiarus dėl kelių skirtingų priežasčių.
Pirmiausiai, vėdarai sukelia nostalgiškus prisminimus. O taip pat tai yra puikus šaltojo meto patiekalas, kai norisi kažko sotesnio.
Visgi šio sekmadienio laidoje E. Karalienei teks prisipažinti – vėdarų ji ne tik niekuomet nėra gaminusi, bet niekuomet ir neragavo! Visa laimė, kad jai į pagalbą atskubės moteris, kuri apie šį patiekalą tikrai žino viską.
Kaip pagaminti bulvinius vėdarus, pamatysite jau visai netrukus, sekmadienio laidoje. O receptu E. Karalienė dalijasi iš anksto – galbūt ir jūs nuspręsite būtent šiuo lietuvišku patiekalu paįvairinti savo savaitgalio pietus!
Tradiciniai lietuviški bulviniai vėdarai
Reikės:
- 2 kg bulvių;
- 3 vnt. svogūnų;
- 100 g grietinės;
- 200 g šalto rūkymo šoninės;
- kiaulių žarnų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimo eiga:
Pirmiausiai sutarkuokite bulves ir kelis svogūnus, o tuomet į gautą masę įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Smulkiai supjaustykite šoninę ir svogūnus, o tuomet apkepinkite. Viską suberkite į bulvių masę, ir dar kartą įberkite druskos bei pipirų.
Ant nupjauto plastikinio butelio kakliuko užverkite vieną žarnos galą ir supilkite bulvių masę.
Užriškite abu žarnos galus, o tuomet patieskite ją į aliejumi pateptą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40-50 minučių. Kai vėdarai išsipūs, subadykite juos pagaliuku arba peiliu.
Gabalėliais supjaustytus vėdarus patiekite kartu su grietine. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!