Naujienų portalui tv3.lt gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė pabrėžia, kad tam tikri maisto produktai gali padėti kepenims efektyviau dirbti ir atskleidžia, kokių produktų geriau nevartoti, norint jas apsaugoti.
Kepenys – svarbus virškinimo organas
Kepenys – svarbus žmogaus virškinimo organas ir liauka, turinti daugybę funkcijų. Jos atsakingos už virškinimą, tulžies rūgščių gamybą ir detoksikaciją, nes alkoholis, vaistai, nikotinas ir kitos toksiškos medžiagos praeina per kepenų filtrą.
Gydytoja dietologė J. Dobrovolskienė pažymi, kad kepenys taip pat kaupia kai kurias maistines medžiagas, pavyzdžiui, gliukogeną, vitaminą D ir geležies atsargas, o taip pat gamina imunoglobulinus.
„Svarbiausia yra subalansuota mityba. Reikia užtikrinti, kad organizmas gautų pakankamai medžiagų, baltymų, riebalų, angliavandenių ir mikroelementų – visų vitaminų, tirpstančių riebaluose, bei mineralų“, – teigia ji.
Pasak dietologės, maistas turi būti parenkamas pagal sveikos mitybos piramidę.
„Baltymai yra būtini organizmui. Pavyzdžiui, rekomenduojama suvartoti 1 gramą baltymų kiekvienam kūno kilogramui. Taigi, jei žmogus sveria 70 kg, jam reikėtų 70 gramų baltymų per dieną, o tai galima gauti iš mėsos, žuvies, kiaušinių ir pieno produktų“, – priduria ji.
Kepenims naudingi produktai
Gydytoja dietologė pažymi, kad iš augalinės pusės kepenims svarbūs yra pupelių produktai – pupelės, žirniai, pupos, avinžirniai, lęšiai, soja ir riešutai.
„Kadangi mūsų organizme dažnai būna padidėję riebalų kiekiai, labai svarbu vartoti sveikus aliejus arba gyvūninės kilmės riebalus, pavyzdžiui, sviestą ar grietinę.
Tačiau kepenų sveikatai ypač naudingi aliejai, turintys Omega-3 riebalų rūgščių, nes jie padeda palaikyti žmogaus sveikatą ir funkcijas per kepenų veiklą“, – teigia ji.
Dietologė taip pat pabrėžia, kad kepenys dalyvauja reguliuojant gliukozę ir insuliną kartu su kasa, todėl riebalai turėtų sudaryti 30 proc. nuo dienos maistinės vertės.
„Rekomenduojama, kad šie riebalai būtų augalinės kilmės – tai aliejai, riešutai, sėklos, alyvuogių aliejus, linų sėmenų aliejus, graikinių riešutų ir rapsų aliejus, tačiau reikėtų vengti saulėgrąžų aliejaus“, – sako ji.
Be to, angliavandeniai taip pat yra svarbūs kepenų funkcijai. Skaidulinės medžiagos, randamos daržovėse, vaisiuose ir grūdiniuose produktuose, padeda subalansuoti kepenų veiklą. Jos dalyvauja tulžies rūgščių pernešime ir cholesterolio reguliavime.
„Sveikesni grūdai ir krakmolingosios kultūros, pavyzdžiui, pilno grūdo duona ar mažai šlifuotos kruopos, yra naudingesni kepenims nei balta duona ar manų kruopos, nes jose „užrakinta“ krakmolingoji dalis, o sveikasis maistas, kuris reikalingas kepenims, yra mažiau perdirbtas“, – paaiškina specialistė.
Ji taip pat pažymi, kad fermentuoti maisto produktai, pavyzdžiui, kombučia, rauginti kopūstai, kimči ir agurkai, yra naudingi kepenų veiklai, nes jie teigiamai veikia gerąsias bakterijas organizme.
Atskleidė, ko reikėtų vengti
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad norint išlaikyti sveikas kepenis yra svarbu vengti alkoholio, narkotinių medžiagų bei apkepusių ir aštrių patiekalų.
„Apkepinti, riebūs patiekalai, kaip mūsų tradicinis kugelis, kurio dalis turi apdegusį apdangalą, yra ypač kenksmingi. Taip pat visos keptos dešrelės, riebūs, griliniai patiekalai, kepti sparneliai – tai perteklinis apskrudusių riebalų šaltinis“, – teigia ji.
Dietologė taip pat pabrėžia, kad transriebalai, dažnai paslėpti produktų etiketėse, yra dar viena grėsmė kepenų funkcijai.
„Pavyzdžiui, hidrinti riebalai, naudojami vietoje sviesto šakočiuose ar trapiose bandelėse, sukelia didelę apkrovą kepenims.
Tai yra palmių aliejus, kuriame perdirbimo metu naudojami vandenilio jonai, kurie paverčia riebalus į kietus, ilgiau galiojančius ir pigesnius produktus, bet jie yra kenksmingi“, – aiškina ji.
Pasak dietologės, riebalai yra pirmasis priešas kepenų funkcijai.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!