Apie tai, kaip tinkamai prižiūrėti kepenis, naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko papasakoti gydytoja dietologė-psichoterapeutė Žana Antonova.
Ji pasakojo, kad kepenys yra vienas didžiausių žmogaus kūno organų, kuris veikia medžiagų apykaitą, virškinimą ir imunitetą, dėl to jų priežiūra svarbi.
„Kepenys yra vienas iš pačių didžiausių mūsų kūno „filtrų“. Jos filtruoja ir pašalina toksinus, alkoholį ir vaistus iš kraujo, taip padėdamos apsaugoti organizmą nuo kenksmingų medžiagų“, – pridėjo ir paaiškino ji.
Kepenų suriebėjimas
Kadangi kepenys yra organas, turintis ypač didelę svarbą žmogaus organizme, dėl to įvairios ligos yra ypač jam pavojingos.
Gydytoja dietologė Ž. Antonova pasakojo, kad dažniausiai yra susiduriama su nealkoholine suriebėjusių kepenų liga, kai riebalai kaupiasi kepenų ląstelėse.
Ji kalbėjo, kad ši liga būdinga tiek lietuviams, tiek žmonėms visame pasaulyje (iki 25 proc. populiacijos ir ypatingai paplitusi Vakarų šalyse), o ją dažnai lydi gretutinės ligos, tokios, kaip nutukimas ir / ar cukrinis diabetas. Tarp sergančių nutukimu, nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga pasitaiko iki 90 proc. atvejų.
„Žmonėms, kurie ateina po kraujo tyrimų padarymo, nuodugnesnio ištyrimo arba po echoskopijos, pastebėjus, kad yra kepenų suriebėjimas, gydytojų pirminė rekomendacija yra koreguoti gyvenimo būdą“, – aiškino dietologė Ž. Antonova.
Specialistė tikino, kad kepenų suriebėjimo liga yra pavojinga, nes negydant gali progresuoti iki fibrozės, kuriai būdingas randėjimas kepenų audinyje, cirozės ir vėžio rizika.
„Galutinės stadijos kepenų ligos gydymas yra vienintelis – transplantacija, todėl labai svarbu dar ankstyvoje suriebėjusių kepenų ligos stadijoje koreguoti gyvenimo būdą, dėl kurio kepenų būklė gali pagerėti“, – sakė ji.
Kepenų suriebėjimo požymiai
Pradėjus kalbėtis apie tai, kas išduoda vieną iš dažniausiai sutinkamų kepenų ligų, Ž. Antonova pasakojo, kad ženklus identifikuoti nėra lengva.
Pasak jos, dažniausiai ši liga yra besimptomė, tad specifinius požymius įvardyti sunku. Dėl to gydytoja dietologė patarė vis profilaktiškai pasitikrinti dėl ligos, ypatingai jei yra antsvoris, nutukimo liga arba cukrinis diabetas.
„Dažniausiai žmonės nejaučia suriebėjusių kepenų požymių, bet ligą gali parodyti kraujo tyrimai. Nors bendra savijauta gali būti gera, tačiau kraujo tyrimai gali parodyti, kad yra kepenų fermentų padidėjimas ir / arba galima pamatyti kepenų pakitimus atliekant echoskopiją“, – paaiškino specialistė.
Vis tik, ji pridėjo, kad kepenų suriebėjimo progresavimą įtarti gali padėti nespecifiniai, bendrieji pasireiškiantys negalavimai.
„Ligai progresuojant, kai prie kepenų suriebėjimo prisideda uždegimas bei kepenų ląstelių pažeidimas, gali atsirasti tokie požymiai kaip silpnumas, maudimas po dešiniuoju šonkauliu, šlapimo pokyčiai, t. y., tamsus šlapimas, pasikeitęs tuštinimasis“, – įvardijo specialistė.
Naudingi maisto produktai kepenims
Nepaisant to, kad kepenų ligos sudėtingos ir galinčios stipriai paveikti bendrą organizmo būklę, Ž. Antonova pasakojo, kad neretai lemtingą vaidmenį gali suvaidinti mityba. Pasak jos, yra ne viena kepenų liga, kurios eigai įtakos turi sergančio žmogaus raciono sudėtis.
„Kalbant apie nealkoholinę suriebėjusių kepenų liga, jeigu žmogus deda pastangas, koreguoja gyvenimo būdą – visa tai gali padėti. Gyvenimo būdas apima sveikatai palankią mitybą, fizinį aktyvumą ir žalingų įpročių atsisakymą.
Esant kitoms lėtinių kepenų ligų būklėms, pvz., kepenų nepakankamumui arba būseną prieš arba po transplantacijos – yra kitokios maitinimosi rekomendacijos, akcentuojama tam tikrų maistinių medžiagų ypatinga svarba šios ligos etape, bet visais atvejais mityba ir žmogaus mitybos būklė yra svarbus terapinis ir prognostinis veiksnys“, – kalbėjo Ž. Antonova.
Pasak jos, vienas iš veiksmingų būdų siekiant suvaldyti nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą, yra Viduržemio jūros šalių dietos pasirinkimas. Ji kalbėjo, kad ši mityba turtinga įvairiomis organizmui naudingomis medžiagomis:
„Viduržemio jūros šalių dietos racioną pagrinde sudaro augalinės kilmės ingredientai: augaliniai baltymai, augaliniai polifenoliai ir maistinės skaidulos. Tai grūdai (pilno grūdo), vaisiai ir daržovės, ankštiniai augalai.
Pagrindiniai riebalų atstovai šioje dietoje yra riebalai, pasižymintis priešuždegiminiu poveikiu: tai polinesotieji riebalai (alyvuogių aliejus, riešutai) ir omega 3 riebioji rūgštis (riebios žuvys, sėklos), kuri, kaip rodo moksliniai tyrimai, ženkliai sumažina riebalų sankaupą kepenyse.“
Kepenims žalingi maisto produktai
Vis tik yra ir tų maisto produktų, kurie tapdami dažnu pasirinkimu mityboje gali stipriai pakenkti kepenims, išprovokuoti įvairias ligas. Anot Ž. Antonovos, yra kelios tokių maisto produktų grupės, kurios gali prisidėti prie kepenų funkcijos suprastėjimo.
„Kepenims kenkia didelio energinio tankio, mažo maistingumo bei gausi stipriai perdirbtais pramoniniais maisto produktais mityba.
Tokių medžiagų, kurių gausus vartojimas prisideda prie kepenų suriebėjimo bei kitų sveikatos sutrikimų, kaip sočiųjų riebalų ir transriebalų, cukraus ir druskos vartojimas yra labai ribojamas ir vengtinas.
Toks maistas būtų raudona mėsa ir jos gaminiai, saldinti gėrimai, maistas su pridėtiniu cukrumi, rafinuotų grūdų produktai (batonas, bandelės), kiti perdirbti maisto produktai (greitas maistas, pusgaminiai, gruzdintas, spragintas maistas)“, – paaiškino specialistė.
Gaminimo būdas taip pat turi įtakos kepenų sveikatai, veiklai. Sveikatai palankiausias gaminimo būdas yra tausojantis gaminimas, t. y., troškinimas, virimas garuose ar vandenyje, gaminimas konvekcinėse krosnyse su garais. Laikantis gaminimo temperatūros ir naudojant tinkamus gaminimui riebalus, galima išvengti transriebalų vartojimo.
Kalbėdama apie gėrimus, Ž. Antonova taip pat ragino atsisakyti vieno gėrimo: „Kepenims labai stipriai kenkia alkoholis.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!