• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kardiologas atskleidė, kad yra penki populiarūs maisto produktai, kurie – tikri širdies žudikai ir nuodai širdžiai, todėl patariama jų vengti, kad apsaugotumėte savo širdį.

Kardiologas atskleidė, kad yra penki populiarūs maisto produktai, kurie – tikri širdies žudikai ir nuodai širdžiai, todėl patariama jų vengti, kad apsaugotumėte savo širdį.

REKLAMA

Širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis daugelyje valstybių, nuo jų kas 33 sekundes miršta žmogus.

Ne paslaptis, kad tai, ką valgome ir ką darome, pavyzdžiui, valgom daugiau daržovių ir reguliariai mankštinamės, gali turėti didžiulę reikšmę gerai sveikatai išsaugoti.

Tačiau ar žinojote, kad mūsų gyvenimo būdo pasirinkimai ir vartojamas maistas taip pat gali ir kenkti mūsų širdžiai?

Tam įtakos gali turėti stresas, prastas miegas, sėslus gyvenimo būdas ir net saulės šviesos bei bendravimo trūkumas, rašo unilad.com.

Širdžiai kenkiantys produktai

Tačiau gydytojas Wen-Chih Wu, Brauno universiteto Širdies ir kraujagyslių sveikatos ir prevencijos centro Rodo saloje direktorius, atskleidė – kardiologai vienbalsiai sutaria, kad yra penki maisto produktai, kurių reikėtų visiškai vengti, nes jie kenkia širdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

1. Gruzdintas maistas

Nors bulvytės ir kiti gruzdinti patiekalai, pavyzdžiui, gruzdinta vištiena, yra skanūs, jie nėra naudingi mūsų širdžiai.

REKLAMA

Dr. W. Wu paaiškino, kad taip yra todėl, kad gruzdintame maiste yra „daug sočiųjų riebalų ir transriebalų“, kurie patys savaime kenkia širdies sveikatai.

Tačiau gruzdintose bulvytėse taip pat dažnai būna daug druskos, kuri „kelia dar vieną grėsmę jūsų širdies ir kraujagyslių sveikatai“, pridūrė jis.

Širdžiai nekenksmingas bulvytes galima pasigaminti namuose – namuose išsikepti bulvių orkaitėje, apšlakstytų alyvuogių aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA

2. Šoninė, dešrelės ir raudona mėsa

Raudona mėsa yra baltymų ir maistingųjų medžiagų šaltinis, o jei jums trūksta geležies, jos gali prireikti vartoti daugiau. Tačiau per gausus jos vartojimas gali tapti greitu keliu į širdies problemas.

Gydytojas įspėja, kad raudonoje mėsoje, pavyzdžiui, jautienoje, veršienoje ir ėrienoje, yra daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų, o didžiausią riziką kelia dešrelės ir šoninė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas sakė: „Prieš skanaudami sultingą kepsnį turėkite omenyje, kad raudonoje mėsoje esantys gyvuliniai riebalai ypač kenkia jūsų širdžiai ir arterijoms, todėl vartojimą reikėtų riboti, tokia mėsa turėtų sudaryti nedidelę procentinę dalį visos mitybos.

Šoninėje yra ne tik sočiųjų riebalų, bet ir daug natrio, kuris yra susijęs su padidėjusia širdies ligų rizika. Tas pats pasakytina ir apie dešreles bei kitus mėsos gaminius – saliamį, kumpį.“

REKLAMA

Ekspertas rekomendavo raudoną mėsą pakeisti vištiena, kalakutiena, žuvimi, jūros gėrybėmis, tofu, lęšiais ar pupelėmis.

3. Pieno produktai

Dr. W. Wu teigė, kad verta apriboti didelio riebumo pieno produktų vartojimą „širdies labui“. Neriebus pienas, jogurtas ir sūris padės sumažinti suvartojamų riebalų kiekį ir tuo pačiu metu gauti pieno produktų teikiamą naudą.

„Kai kalbama apie pieną, verta išbandyti pieno alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų gėrimus. Šie produktai pasižymi pieno tekstūra ir gardžiu skoniu, tačiau juose nėra gyvulinės kilmės riebalų, kurie gali padidinti širdies ligų riziką“, – sakė gydytojas.

REKLAMA

4. Cukrus ir sausainiai

Mityba, kurioje gausu perdirbto maisto, sočiųjų riebalų ir daug cukraus, tiesiogine prasme žudo mus dėl diabeto ir kitų lėtinių ligų rizikos.

Gydytojas įspėja, kad per didelis suvartojamas saldumynų kiekis yra nuodas širdžiai, nes per gausus cukraus vartojimas ne tik didina svorį, bet ir sukelia aukštą kraujospūdį ir nutukimą.

Daugelis žino, kad sausainiai ir kiti saldūs kepiniai, pavyzdžiui, pyragaičiai, tikrai nėra mums naudingi, nes juose daug cukraus ir riebalų, tačiau maiste ir gėrimuose, pavyzdžiui, dribsniuose ar energiniuose gėrimuose, taip pat yra stebėtinai daug pridėtinio cukraus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dr. W. Wu teigia, kad svorio augimas kenkia širdžiai, o cukrus taip pat gali užkimšti arterijas, nes „padidėja trigliceridų ir cholesterolio, vadinamo MTL, kiekis“, be to, sukelia uždegimus organizme.

5. Traškučiai ir panašūs užkandžiai

Kenkia ne tik saldūs kepiniai, bet ir sūrūs užkandžiai, pavyzdžiui, traškučiai. Dr. W. Wu sakė: „Ne veltui tai vadinama nesveiku maistu!

Bulvių traškučiai ir jų atitikmenys, tokie kaip kukurūzų traškučiai ar duonos lazdelės, yra labai perdirbti maisto produktai, kurie yra kepti, pilni priedų ir didelio kiekio natrio.

REKLAMA

Juose tikrai nėra nieko sveiko. Jie gali prisidėti prie svorio augimo, širdies ligų ir padidėjusios insulto rizikos. Jei jus užklumpa noras užkandžiauti, nevalgykite traškučių ir verčiau rinkitės saują riešutų, sėklų ar džiovintų vaisių.“

Gydytojas apibendrino: „Rinkdamiesi maistą, daugiausia dėmesio skirkite maistingiems maisto produktams, kurie gerina širdies sveikatą, ir venkite tų, kurie gali trukdyti jai atlikti savo darbą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų