Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pasakoja apie nepaprastą ciberžolės poveikį ir dalinasi receptais su šiuo išskirtiniu prieskoniu. „Pirmiausia, ciberžolė išsiskiria savo antioksidaciniu poveikiu, taip pat prieskonyje esantis kurkuminas gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimo“, – sako mitybos specialistė.
Nepaprastas vaistas
Prieskonio vartojimas naudingas ir sergantiems cukriniu diabetu. Ciberžolė padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, palengvina galimas ligos komplikacijas ir tai gali būti toks pats efektyvus vaistas nuo ligos, kaip ir medikamentai, skiriami sergant cukriniu diabetu. Skirtumas tik tas, kad ciberžolė – natūralus vaistas.
Taip pat kurkuminas padeda sustiprinti ir palaikyti tinkamą širdies ir kraujagyslių veiklą, padeda apsaugoti nuo kraujagyslėse susidarančių krešulių, kurių pasekmės kartais gali būti mirtinos. Prieskonis rekomenduojamas ir tiems, kurie kenčia nuo artrito.
„Kadangi kurkuminas pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis, akivaizdu, kad ciberžolės vartojimas gali padėti ir kovojant su artritu. Be to, atlikti moksliniai tyrimai tik patvirtina, jog kurkuminas uždegimus gali gydyti net efektyviau nei vaistai“, – nurodo mitybos specialistė.
Receptai su ciberžole
Ciberžolė, dažniausiai vartojama miltelių pavidalu, įprastai įsisavinama kartu su maistu, tad Vaida Kurpienė dalinasi sveikais ir greitais paruošiamais receptais, kuriuose puikiai tiks šis prieskonis.
Avižinė košė su ciberžole
1. Vakare perplauname avižų kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis. 2. Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame. 3. Verdame 2-3 minutes, tada paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos. 4. Pagamintą avižinę košę pagardiname ciberžole ir išmaišome.
Šviežių burokėlių lapelių sriuba su ciberžole
1.Užverdame vandenį, įberiame druskos ir ciberžolės, įmetame supjaustytus lapelius, palaukiame kol vėl užvirs ir sriuba paruošta. Verdame trumpai tam, kad burokėlių lapeliai išlaikytų savo struktūrą. 3. Pateikiame su bulve, virta su lupena. Taip pat tobulai tinka krapai.
Grikių košė su ciberžole ir svogūnais
1. Vakare grikių kruopas kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, pasūdykite, įberkite ciberžolės ir užmerkite. Kas mėgstate skystesnę košę, kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3, o kas mėgstate biresnę 1:2. 2. Jei naudojate: natūralias grikių kruopas (žalsvas) – jas ryte užvirkite, išjunkite viryklę ir palikite brinkti, maišyti nereikia. Po pusvalandžio kruopos bus tinkamos valgyti. Jei naudojate kepintas grikių kruopas (rudas), jas ryte tik pašildykite iki valgymui malonios temperatūros. 3. Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį kol pagels ir įmaišykite į košę.
Medikų nuomonė apie ciberžolę
Gydytoja gastroenterologė doc. Goda Denapienė tik patvirtina, kad ciberžolės teigiamas poveikis sveikatai nenuginčijamas ir tikina, kad apie ciberžolę pasiteiravus bet kokios specialybės gydytojų, išgirsime teigiamas rekomendacijas.
„Be įvardintų ciberžolės savybių, šis prieskonis pasižymi ir bendru imuniteto stiprinimu, padeda organizmui apsisaugoti nuo virusų, bakterijų, grybelių, net mažina riziką susirgti vėžiu. Kalbant apie virškinimo traktą, prieskonis turi antispazminį poveikį, gerina virškinimą, skatina tulžies išsiskyrimą“, – teigia gydytoja.
Pasak gastroenterologės, ciberžolėje esantis kurkuminas gali būti naudojamas ir gydant kepenų ligas. Tai efektyvus vaistas, kuris dėl savo priešuždegiminių savybių sėkmingai gydo virusinės, alkoholinės, riebalinės kilmės kepenų uždegimus.
„Esant nutukimui, riebalų sankaupos taip pat pažeidžia kepenų ląsteles, tačiau ciberžolė dėl savo antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių šį neigiamą poveikį irgi gali slopinti“, – pabrėžia Goda Denapienė.
Vartojant ciberžolę miltelių pavidalu, dažniausiai per dieną rekomenduojama prieskonio suvartoti apie 3 g. ir nors tai yra natūralus prieskonis, per dažnas vartojimas dideliais kiekiais gali išprovokuoti ir virškinimo trakto problemas, kaip pykinimas, viduriavimas, skrandžio dirginimas, sutrikęs virškinimas ar pilvo skausmai.