• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mityba – tai ne tik kalorijos ir maistinės medžiagos, bet ir mūsų kūno ilgaamžiškumo paslaptis. Pasirinkdami tinkamus produktus, galime prailginti jaunystę ir sumažinti senėjimo požymius. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kurie maisto produktai gali jus pasendinti greičiau nei norėtumėte?

Mityba – tai ne tik kalorijos ir maistinės medžiagos, bet ir mūsų kūno ilgaamžiškumo paslaptis. Pasirinkdami tinkamus produktus, galime prailginti jaunystę ir sumažinti senėjimo požymius. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kurie maisto produktai gali jus pasendinti greičiau nei norėtumėte?

REKLAMA

Žvelgiant į veidrodį ir pastebint pirmąsias raukšles, daugelis imasi brangių kremų ar kosmetinių procedūrų. Tačiau, kaip pastebi mitybos specialistė Neringa Gorelė, jaunystės paslaptis slypi ne tik kremuose, bet ir mūsų kasdienėje lėkštėje.

„Uždegiminius procesus organizme skatina kviečių produktuose esantis gliutenas, karvės pieno baltymai, rafinuoti angliavandeniai ir cukrus, transriebalai, sočiosios riebalų rūgštys, alkoholis, perdirbti maisto produktai, dirbtiniai saldikliai ir dažikliai.

O tai skatina spartesnius senėjimo procesus, be to, tam taip pat įtakos turi miego trūkumas, stresinės situacijos, aplinkos veiksniai. Rūkymas taip pat prisideda prie senėjimo procesų – verčiau šio įpročio atsisakykite“, – aiškina specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

N. Gorelė pabrėžia, kad senėjimo procesai 80 proc. priklauso nuo gyvenimo būdo ir tik 20 proc. – nuo genetikos. Tai reiškia, kad pasirinkdami tinkamą mitybą, galime stipriai paveikti savo išvaizdą ir savijautą.

REKLAMA

Cukrus ir transriebalai – odos priešas

Pridėtinis cukrus slepiasi beveik visuose perdirbtuose produktuose ir nors jis suteikia malonų skonį, jo poveikis mūsų organizmui nėra toks saldus.

„Cukrus silpnina imunitetą ir neigiamai veikia sveikatą bei kūno linijas, vagia energiją. Taip pat jis kenkia odai ir daro įtaką odos senėjimo procesams. Cukrus lemia raukšlių atsiradimą, odos tonuso ir skaistumo praradimą“, – aiškina specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Cukrus sukelia glikacijos procesą – cheminę reakciją, kai cukraus molekulės jungiasi su odos baltymais, pažeisdamos kolageną ir elastiną.

Dėl to oda tampa suglebusi, praranda švytėjimą. Jei skaitote produktų etiketes ir matote užrašą „iš dalies hidrinti riebalai“, žinokite – tai transriebalai, kurie daro didelę žalą jūsų sveikatai ir odai.

„Transriebalai didina blogojo cholesterolio kiekį ir mažina gerojo cholesterolio lygį bei prisideda prie uždegiminių organizmo procesų. Jie taip pat gali sukelti odos problemas – aknę, bėrimus ir raukšlių atsiradimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelis transriebalų suvartojimas gali turėti įtakos net širdies ligų rizikai, nutukimui ir kitiems sveikatos sutrikimams“, – perspėja N. Gorelė.

Šie riebalai dažniausiai aptinkami greitajame maiste, sausainiuose, margarine ir perdirbtuose kepiniuose. Pasak specialistės, jų vartojimas skatina oksidacinį stresą organizme, o tai dar labiau spartina senėjimo procesus.

REKLAMA

Kaip alkoholis ir druska sendina organizmą?

Alkoholis gali atrodyti kaip nekaltas malonumas, tačiau jis stipriai veikia ne tik kepenis, bet ir mūsų odą.

„Alkoholis ne tik žudo smegenų ląsteles, bet ir sendina odą, trikdo širdies darbą, skatina dehidrataciją ir pašalina iš organizmo mineralus“, – aiškina ekspertė.

Tuo metu druska, nors ir būtina mūsų organizmui, vartojama per dideliais kiekiais taip pat gali turėti neigiamų pasekmių.

REKLAMA

„Druska sulaiko vandenį organizme, didina kraujospūdį ir lemia kalio praradimą. Tačiau visiškai jos atsisakyti nereikia – svarbu tiesiog neviršyti rekomenduojamos 5-6 g normos per dieną“, – pataria N. Gorelė.

Mitybos specialistė pabrėžia, kad geriausias būdas pristabdyti senėjimo procesus – rinktis priešuždegiminę dietą, pavyzdžiui, Viduržemio jūros arba DASH.

Daugelis perdirbtų maisto produktų sukelia uždegimą, o natūralus maistas, kuriame gausu antioksidantų ir polifenolių, gali sumažinti uždegimą. Priešuždegiminė dieta apima produktus, kurie turi daug maistinių medžiagų, antioksidantų ir gerųjų riebalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduojama valgyti daugiau daržovių, ankštinių produktų, neskaldytų grūdų ir riešutų. Tyrimai rodo, kad sumažinus raudonos ir perdirbtos mėsos kiekį, pailgėja gyvenimo trukmė“, – teigia ekspertė.

Į savo mitybą verta įtraukti produktus, turinčius daug antioksidantų, tokius kaip uogos, žaliosios daržovės, alyvuogių aliejus ir avokadai. Jie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir apsaugo odos ląsteles nuo pažeidimų.

REKLAMA

Nors senėjimo procesų visiškai sustabdyti neįmanoma, tinkama mityba ir gyvenimo būdas gali juos sulėtinti. Svarbiausia – vengti perdirbto maisto, cukraus ir transriebalų, o vietoje jų rinktis natūralius, maistingus produktus. Kaip sako N. Gorelė:

Bendrąją prasme ilgaamžiškumą padeda išsaugoti sveika, subalansuota mityba, aktyvus gyvenimo būdas, miego režimas, streso valdymas, svorio kontrolė, širdies ligų prevencija, žalingų įpročių neturėjimas.

O kodėl gyvūnai sensta, pavyzdžiui, pingvinai, elniai, žirafos, nevalgo pieno produktų ir saldžių bandelių, rūkytų dešrų, negeria saldžių gėrimų ir alkoholio, nerūko, pakankamai miega, bet vis tiek sensta ir miršta.
Kur spjausi , ten ekspertas, nesvarbu , kad vėjus paisto .
Tai tegu uždraudžia butuose rūkyti ir nuodyti kaimynus. Tegu norintiems rūkyti įrengia rūkymo kameras su filtrais, kad oro neterštų ir aplinkinių nenurodytų
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų