Amerikoje naudojama karamelė dažniausiai yra pagardinta druska, kuri tik dar labiau atskleidžia karamelės skonį. Mano recepte taip pat naudojama šiek tiek druskos pagardinti karameliniam glaistui.
Daugumoje savo saldžių kepinių receptų rekomenduoju naudoti nedidelį druskos kiekį, nes druska tarsi sujungia visus skonius į vieną.
Šis keksas yra labai lengvai pagaminamas, tad net ir tie, kas bijo kepti pyragus namie, nes galvoja, kad kas nors nepavyks, drąsiai gali išbandyti receptą. Kadangi keksui naudojamas sviestas, jogurtas, kiaušinių tryniai ir kondensuotas pienas – keksas iškepa labai drėgnas, purus, ir, žinoma super minkštas.
Keksą galite kepti ne tik apvalioje formoje, bet ir paprastoje keturkampėje formoje, tik tuomet atsargiai apverskite, arba galite keksą palikti formoje ir užpilti karamelinį glaistą, kai tortas atvėsta“, – rašo tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė Liucija.
12 porcijų:
Reikės: naudota stiklinė 200 ml
Biskvitui:
- 200 g sviesto;
- 200 g saldinto kondensuoto pieno;
- 200 g natūralaus jogurto arba graikiško jogurto;
- 1,5 stiklinės miltų;
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 4 kiaušinių trynių;
- 1 arb. š. sodos;
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus;
- žiupsnio druskos.
Glaistui:
- 60 g (4 šaukštų) sviesto;
- 100 g (0,5 stiklinės) rudo, smulkaus cukraus;
- 3 valg. š. grietinėlės (35% riebumo);
- 0,5 – 1 stiklinės cukraus pudros;
- 1/4 arb. š. druskos.
Jogurtą gerai sumaišome su soda, paliekame, kad suputotų. Sviestą ištirpdome mikrobangėje, paliekame pravėsti.
Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi ir vanilės ekstraktu iki baltos masės. Įmaišome pravėsusį sviestą, kondensuotą pieną, jogurtą. Po to įsijojame miltus.
Kekso formą gerai ištepame sviestu ir lengvai pabarstome miltais. Tešlą supilame formą ir išlyginame paviršių.
Pyragą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~30–40 min (priklauso nuo formos dydžio). Pabaigoje kepimo patikriname dantų krapštuku, arp pyragas iškepęs.
Pyragas turi parusti ir atšokti nuo formos kraštų. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti. Po to atsargiai apverčiame kepimo formą ant lėkštės, kurioje serviruosite.
Glaistas – į nedidelį puodą sudedame cukrų, sviestą, supilame grietinėlę ir kaitiname ant silpnos kaitros, nuolat maišydami, kol glaistas pradeda burbuliuoti.
Tada dar pakaitiname pora minučių nuolat maišydami ir nukeliame nuo ugnies. Nepervirkite, kad sviestas neatsiskirtų nuo kitų ingredientų.
Nukeliame nuo ugnies, įmaišome druską ir paliekame atvėsti ~5–7 min.
Tada įmaišome cukraus pudrą ir iškart užpilame ant kekso.
Cukraus pudros kiekį galite reguliuoti pagal tai, kokio tirštumo glaisto norite. Skanaus!