Cepelinai ir kugelis – du neatsiejami lietuviškos virtuvės perlai, kurių istorija ir skonis žavi tiek vietinius, tiek svečius.
Laidos vedėjai Elena Karalienė ir Gian Luca Demarco pasakojo, jog cepelinai atsirado XX a. pradžioje ir greitai tapo nacionaliniu pasididžiavimu.
Tuo tarpu kugelis turi gilias šaknis lietuviško kaimo virtuvėje – šis patiekalas buvo ruošiamas ypatingomis progomis bei šeimos susibūrimams.
Cepelinus šio sekmadienio laidoje gamino Mangirdas, o „Kūmutės virtuvės“ tinklaraščio autorė Renata – ypatingą pavasarinį kugelį.
Anot laidos svečių, restoranuose už šiuos patiekalus neretai tenka sumokėti dviženkles sumas, tačiau namuose visa tai gali pasikeisti ir pakanka vos kelių eurų norint susiruošti lietuvišką puotą.
Tradiciniai lietuviški cepelinai
Reikės:
- 250 g faršo;
- 1 kg bulvių;
- 50 g krakmolo;
- 0,5 svogūno;
- 150 g pievagrybių;
- 0,5 stiklinės pieno;
- 1 v. š. miltų;
- 1 v. š. grietinės;
- Prieskoninių žolelių;
- Druskos;
- Pipirų.
Gaminimo eiga:
Bulves sutarkuojame su tarka, gerai nusunkiame tarkius. Į masę įdedame šiek tiek virtų bulvių ir krakmolo. Maltą mėsą pagardiname smulkintu svogūnu, druska, pipirais. Formuojame cepelinus ir juos verdame apie 25-30 min pasūdytame vandenyje.
Gaminame padažą: keptuvėje apkepiname svogūnus ir pievagrybius, pagardiname petražolėmis, krapais. Dedame šaukštą grietinės, miltų ir pilame pieną. Pakaitiname, kol padažas sutirštės ir patiekiame ant cepelinų.
Pavasarinis kugelis su kiaulių ausytėmis
Reikės:
- 2,5 kg bulvių;
- 200 ml pieno;
- 3 kiaušinių;
- 1 a. š. druskos;
- Maltų kmynų.
Gaminimo eiga:
Sutarkuojame bulves. Prikaistuvyje pakaitiname pieną su kmynais ir supilame ant tarkių. Gerai išmaišome. Kiaulės ausis sudedame į masę ir pilame į kepimo skardą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 1-1,5 valandos. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































