• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riešutai mūsų organizmui naudingi, tačiau ar dažnas, atsidaręs jų pakuotę, suvalgo kelis riešutus ir tada pasideda juos kitam kartui?“, – sako Dietoterapijos centro vadovė gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Riešutai mūsų organizmui naudingi, tačiau ar dažnas, atsidaręs jų pakuotę, suvalgo kelis riešutus ir tada pasideda juos kitam kartui?“, – sako Dietoterapijos centro vadovė gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

REKLAMA

Ar išties riešutai sveikas maisto produktas ir kiek jų reiktų valgyti? Tokio klausimo specialistė teigia sulaukianti bemaž iš kiekvieno savo paciento, rašoma pranešime spaudai.

Per dieną rekomenduoja nuo 7 iki 9 riešutų

L. Romeraitė-Kuklierienė, kalbėdama apie riešutus, visų pirma išskyrė graikinius. „Jie turi šiek tiek daugiau polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios organizmui yra būtinos.

Dauguma kitų riešutų turi mononesočiųjų, iš kurių organizmas, jei yra palankios sąlygos, sintezuoja polinesočiąsias. Būtent dėl šios priežasties graikiniai riešutai būtų naudingiausi“, – kalbėjo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Riešutai turi daug augalinės kilmės baltymų ir riebalų, todėl yra labai kaloringi. „Jei jau valgome kažką riebaus, tai reikia žiūrėti, kad tie riebalai būtų kažkuo naudingi mums. Polinesotieji riebalai ir yra patys naudingiausi“, – sakė dietologė.

REKLAMA

Taip pat visi riešutai turi įvairių mikroelementų, kurie organizmui naudingi. Tačiau daug jų valgyti vis tik nerekomenduojama dėl juose esančių riebalų ir kalorijų.

„Rekomenduočiau 7-9 riešutus per dieną. Suvalgius tiek riešutų nepadauginsime nei baltymų, nei riebalų. Juk seniai žinoma, kad apskritai turi būti saikas ir įvairovė, ir net labai naudingas produktas gali pakenkti, jei jo naudosime per daug.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, patarčiau rinktis natūralius riešutus, o ne paskanintus įvairiais priedais“, – sakė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Pataria saugoti dantis

Tuo tarpu odontologijos klinikos „Altadenta“ gydytoja odontologė Milda Valaitytė sako, kad pasitaiko įvairių atvejų, kai valgant riešutus nukenčia pacientų dantys.

„Bando riešutus lukštenti dantimis, o tai yra griežtai draudžiama. Taip gali nuskilti dantis, vainikėlis, tiltinis ar išimamas protezas“, – teigė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdama apie saugų riešutų valgymą M. Valaitytė atkreipė dėmesį, kad svarbu atsirinkti riešutus nuo kevalų, jei jie kieti – susmulkinti, pamirkyti piene ar vandenyje.

„Vaikams rekomenduojama valgyti riešutus tada, jei anksti iškrenta pieniai ir ilgai nesikala nuolatiniai dantys. Tinka ir tuomet, jei per dantenas neprasikala dantis“, – sakė M. Valaitytė.

REKLAMA

Populiariausi – jau išlukštenti

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje riešutais prekiaujantys prekybininkai sako, kad pastaruoju metu vis populiaresni tampa graikiniai riešutai.

„Nemaža dalis žmonių ir prie namų užsiaugina šiek tiek graikinių riešutų. Paragauja, supranta koks tai geras dalykas ir paskui ieško nusipirkti papildomai, kai savi baigiasi. Arba giminaičiai draugai duoda paragauti“, – pasakojo riešutais prekiaujanti Regina.

REKLAMA

Pasak jos, švieži nelukštenti lazdynų riešutai dabar turguje pasirodo ne taip dažnai, o ir žmonės perka labiau tik iš nostalgijos, prisimindami, kaip patys vaikystėje eidavo riešutauti. Prekybininkės nuomone, dabar populiarūs jau išlukštenti, sveriami riešutai. Be graikinių, pasak turgaus prekeivių, dar populiarūs migdolai, pastaruoju metu žmonės vis dažniau ragauja anakardžių ir makadamijų.

„Dažniausiai perka tiesiog pakramtyti, paragauti ar ant švenčių stalo padėti. Bet yra kas stengiasi ir pyragus, sausainius ar kitokius skanumynus su riešutais pagaminti“, – apie pirkėjų įpročius pasakojo Kauno turgaus prekybininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų