Senovės hunai ir mongolai neįsivaizduodavo savo stalo be mėsos patiekalų, valgomų kartu su grikiais. Dabar jau ir ne vienas lietuvis savo pusryčių meniu papildo šiuo pasirinkimu.
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sutinka, kad grikiai yra itin sveikas pasirinkimas.
„Grikiai pagal savo kilmę yra sėkla.Todėl grikių kruopų sudėtis yra unikali. Mitybos specialistai laiko grikių košę dietiniu produktu, kurį į savo valgiaraštį, kaip ir kitų nešlifuotų grūdų košes, turėtų įtraukti antsvorio turintys žmonės“, – rekomenduoja V. Kurpienė.
Kuo ypatingi grikiai ir kodėl jie tokie populiarūs?
Atsakymas labai paprastas – savyje jie slepia tikrą vitaminų šaltinį. „Grikių kruopos pirmauja pagal B grupės vitaminų kiekį.
Šie vitaminai pagreitina medžiagų apykaitą ir stiprina nervų sistemą.
Be to grikiuose yra rutino – vitamino P, stiprinančio kraujagyslių sieneles.
Mokslininkai nustatė, kad rutino pasisavinimą pagerina vitaminas C, todėl šią košę rekomenduojama derinti su kopūstais, salierais, petražolėmis ir kitomis daržovėmis, kuriose yra daug vitamino C“, – pasakoja mitybos specialistė.
Žaliųjų grikių legendos
Lietuvoje labiausiai paplitę rudieji grikiai, tačiau Europoje itin populiaru ir kitokios – žalios spalvos grikiai.
V. Kurpienė tikina, kad tokie žali grikiai yra daug sveikesni už tuos, kuriuos vartojame kiekvieną dieną.
„Vadinami paprastieji grikiai yra aukštos temperatūros garuose apdoroti ir tada išdžiovinti, todėl neretai žmonės sako, kad jų virti nereikia.
Rudųjų grikių maistinė vertė žymiai mažesnė, o žaliuosius grikius galima kelias paras pamirkyti ir valgyti net nevirtus. Galima juos dėti į salotas, ant duonos pabarstyti, galima ir virti“, – pasakoja mitybos specialistė.
Tačiau žalieji grikiai garsėja ne tik dėl savo didesnės naudos.
Tokios spalvos grikiai yra apipinti įvairiausiomis lygų gydymo legendomis. Kalbama, kad jais galima gydyti cukrinį diabetą, kraujagyslių ir širdies ligas, nevaisingumą, skrandžio ligas, inkstų akmenis, akių ligas ar net vėžį.
Tačiau V. Kurpienė mano, jog ligų išgydyti maistas tikrai negali, nebent pagerinti sveikatą. „Maistas nėra vaistas.
Bet pagerinti tam tikras medžiagas jis gali. Tai galioja ne tik žaliems grikiams, bet ir visiems augaliniams produktams, nes jie turi skaidulų. Svarbiausia maisto nepervirti, nes tada mažėja ir visa jų gerovė“, – pataria ji.
KEPTAS MOLIŪGAS, ĮDARYTAS GRIKIAIS IR DARŽOVĖMIS
Sudėtinės įdaryto moliūgo dalys: 1 nedidelis moliūgas 250 g sausų nekepintų grikių 200 morkos 2 svogūnai 200 g pievagrybių 2 saliero kotai 2 skiltelės česnako 1 citrinos sultys Gaminimo žingsniai:
1. Užmergiame grikius vakare, ryte užverdame, išjungiame ir keliolika minučių pabrandiname.
2. Morkas, svogūnus, salierus, česnaką sutarkuojame burokine tarka. Pievagrybius supjaustome kūbeliais.
3. Viename dubenyje sumaišome virtus grikius, smulkintas daržoves, pievagrybius.
4. Gautu mišiniu prikemšame išskobtą moliūgą. Kepame orkaitėje +175 C apie 1,5 h., pridengę moliūgo viršų folija, kol šis leisis persmeigiamas medine lazdele.
5. Prieš patiekiant, moliūgą apšlakstome citrinos sultimis.
GRIKIŲ IR BUROKĖLIŲ TROŠKINYS
Grikių troškinys – sudėtinės dalys: 50 g grikių 50 g burokėlių 1 g lauro lapų 2,5 g česnako 5 g krapų, geriausia šviežūs ar šaldyti, bet tiks ir džiovinti 0,2 g juodųjų pipirų 0,5 g druskos 5 g šalto spaudimo aliejaus
Grikių troškinys – gaminimo žingsniai:
1. Pakepiname ar patroškiname sutarkuotus burokėlius su nedideliu kiekiu šalto spaudimo aliejaus. 1 porcijai vienas valgomas šaukštas. Galima pasiruošti iš vakaro, jei košę valgysite ryte.
2. Trumpai patroškiname kartu su grikiais (santykis 1:3). 2. Į trošk inį įmetame lauro lapelį.
3. Troškinį baigiant ruošti sudedame pipirus, krapus, druską ir susmulkintą česnaką.
4. Galima pagardinti šlakeliu aliejaus.